Stadswandeling door hartje Eindhoven

Wandelroute 183450

Aangeboden door:

28496 243

Omschrijving

Bij Eindhoven denk je al snel aan Philips, aan winkelen in de gezellige binnenstad of een hapje eten op het hippe Strijp S. Eindhoven heeft echter veel meer te bieden. Wat te denken van een wandeling langs de Dommel, het riviertje dat als een groenblauw lint door de stad loopt? Deze route neemt je mee door deze verrassend natuurrijke corridor. Ook loop je nog een stukje door het aangrenzende Oud Stratum, een van de oude kernen van Eindhoven. Je begint en eindigt de route aan de rand van beekdalgebied Genneper Parken. Door dit stedelijke natuurgebied lopen de riviertjes de Dommel en de meanderende Tongelreep. Het parklandschap biedt je een mix van beekjes, bossen en weides. In de beekdalen zie je typische planten als de vlottende waterranonkel, ereprijs, bittere veldkers en kruipend zenegroen. In de bospercelen tref je bosanemoon en bosaardbei aan. Vanuit het stadspark zie je in de verte de High Tech Campus liggen. Het lijkt soms alsof je door Central Park loopt. Niet voor niets hebben Amerikanen in Eindhoven wel eens het gevoel dat ze in ‘Little New York’ rondlopen. Langs de Dommel stonden in de middeleeuwen veel watermolens. Vele zijn verdwenen, maar de Genneper Molen staat er nog. Deze watermolen wordt voor het eerst vermeld in 1249, het jaar waarin hij aan de Abdij van Postel wordt geschonken. In 1582 wordt de molen door brand verwoest, maar in 1586 wordt deze weer opgebouwd. De molen is in november 1884 enkele malen vastgelegd door Vincent van Gogh. In 1998 is de molen voor het laatst gerestaureerd. Als je de Boutenslaan oversteekt, kom je door het Stadswandelpark, een geliefd wandelgebied waar een aantal bijzondere monumenten staat. Je vindt hier onder meer het Philips Observatorium, een in 1937 gebouwde publiekssterrenwacht. Ook staan her en der in het park zo’n dertig sculpturen die in 1982 ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Eindhoven zijn geplaatst. Links ligt Den Elzent, een in de jaren dertig gebouwde villawijk. Via Oud-Stratum loop je weer terug naar het Dommeldal. Je loopt langs de linkeroever die hier wemelt van prachtige moerasplanten als het groot hoefblad en de moerasandoorn. Ook groeien hier bomen als de schietwilg en zwarte els. Bij de Verdijkbrug zijn met enige moeite aan beide oevers kunststof buizen te zien. Deze dienen als een faunapassage, zodat water minnende landdieren als de waterspitsmuis en de bunzing onder de brug door kunnen. Het is een bijzondere gewaarwording om langs deze natuurrijke oever te lopen, terwijl je om je heen de stad ziet en hoort. Het laatste deel van deze bijzonder natuurrijke stadsroute brengt je door het Dommelplantsoen, het meest natuurlijke deel op je tocht. Te midden van een broekbos vloeien hier de Dommel en de Tongelreep samen. Sommige paadjes bestaan uit knuppelbruggen, het kan hier namelijk vochtig zijn. Dus ook al loop je door de stad, zorg voor goede wandelschoenen!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Boutenslaan
5615JV Eindhoven
Plan route naar startpunt

VVV Eindhoven

Stationsplein
5611AC Eindhoven
0900 112 23 63
Stuur een mail

Eindhoven

Stationsplein
5611 AC Eindhoven

Test locatie

Kruisstraat 37
5612CC Eindhoven

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Genneper watermolen

Genneper watermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Stolpersteine Jacob Catslaan 14

Stolpersteine Jacob Catslaan 14

Monument

Standbeeld, een gedenksteen of een gebouw opgericht ter herinn...

Meer informatie
7645120323220407

Gebroeders Hornemann Plantsoen

Monument

Het ‘Gebroeders Hornemannmonument’ in Eindhoven is opgericht t...

Meer informatie
4462669_Annefrankmonument_thumb_w800_h600

Anne Frank Plantsoen

Monument

Het monument ‘Anne Frank’ in Eindhoven is opgericht ter nageda...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke wandeling"

  op:

"Natuur en stad"

 geplaatst op:

Eerste deel: natuur en park is mooi. Grootste deel stad is weinig bijzonder.

Marianne, Noord-Brabant

geplaatst op:

Mooie route, maar de routebeschrijving was op sommige punten bijzonder ingewikkeld. Waarom niet gewoon: straat oversteken en 2e pad of straat rechts i.p.v. 7 keer achter elkaar een aantal meters opgeven? We hebben vaak op google maps moeten kijken hoe we nu eigenlijk moesten lopen, want diverse malen was dat niet te achterhalen met de routebeschrijving. De route was overigens mooi en leuk en e hebben dus echt wel genoten.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 183450 | Toegevoegd op 3-2-2015 | Laatst gewijzigd op 2-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding