Stadswandeling in Aalst

Wandelroute 183141

Aangeboden door:

1333 10

Omschrijving

Maak kennis met Aalst, de tweede stad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Aalst staat vooral bekend om zijn uitbundige carnaval en de bijbehorende ‘vete’ met het stadje Dendermonde over de rechten op het ros Beiaard. Deze route neemt je mee door het oude gezellige stadscentrum met zijn prachtige monumentale gebouwen. Je begint op de Grote Markt, de plaats waar onder meer het vijftiende-eeuwse Schepenhuis en het bijbehorende Belfort staan. De nog werkende beiaard herinnert elk kwartier aan de eeuwenoude aanwezigheid van het belfort op de Grote Markt. Beide gebouwen staan op de lijst met Werelderfgoed. Je loopt langs het grote Stadspark ten zuiden van het stadscentrum. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit oorspronkelijk moerassige gebied omgetoverd tot een echte lusttuin van zo’n vijftien hectare. De toenmalige schepen van Openbare Werken wilde op deze manier werk verschaffen aan de mensen van Aalst, zodat ze niet door de Duitse bezetter opgeëist zouden worden. Het werk begon in de zomer van 1915 en werd afgerond in de lente van 1916. In totaal werd meer dan 20.000 kubieke meter grond gebruikt. Er werden 200 verschillende boomsoorten en 100 verschillende struiksoorten aangeplant. Vele daarvan werden opvallend genoeg door de toenmalige Duitse stadscommandant bezorgd, een kasteelheer die speciale bomen uit zijn domein of elders uit Duitsland liet aanvoeren. Een van de bekendste Aalstenaars is de romanschrijver Louis Paul Boon. Zijn bekendste werk is De Kapellekensbaan uit 1953. De roman is genoemd naar de echt bestaande straat, omdat Boon naar eigen zeggen ‘geen fantasie had’. De Kapellekensbaan ligt op je route. Boon beschreef overigens ook het leven van een andere bekende Aalstenaar: Pieter Daens, de broer van Adolf Daens. Je treft in de stad nog her en der verwijzingen naar Boon en de gebroeders Daens aan. Bij terugkeer op de Grote Markt heb je voldoende keuze om even lekker een terrasje te pakken. Aalst heeft zijn welvaart voor een deel aan de hopteelt te danken, de liefhebber vindt hier verschillende streekbieren. Vanaf je stoel heb je zicht op het standbeeld van Dirk Martens. Deze Aalstenaar wordt algemeen beschouwd als de invoerder van de boekdrukkunst in de zuidelijke Nederlanden. In 1473 sticht hij in Aalst een eerste atelier. Tevens was hij een belangrijk pleitbezorger van het humanisme. Hij publiceerde werken van zijn goede vriend Erasmus en drukte de eerste uitgave van ‘Utopia’ van Thomas More. Zijn standbeeld is in 1856 op de Grote Markt geplaatst. Het brons is inmiddels zodanig geoxideerd dat Aalstenaars het beeld als ‘de zwarte man’ omschrijven.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Aalst, Oost-Vlaanderen, België
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Parking Hopmarkt

Hopmarkt
9300 Aalst

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 183141 | Toegevoegd op 26-1-2015 | Laatst gewijzigd op 3-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding