Tussen België en Europa

Wandelroute 183136

Aangeboden door:

694 2

Omschrijving

Wie aan Brussel denkt, denkt aan Europa. De Belgische hoofdstad mag zich met de aanwezigheid van het Europarlement immers ook de hoofdstad van Europa noemen, al zal men daar in Berlijn, Parijs of Londen anders over denken. Deze route neemt je mee door het statige deel van Brussel. Je loopt door een gebied met grote herenhuizen, schilderachtige plantsoentjes en natuurlijk het Europarlement. Onderweg kom je langs gelegenheden waar het langzaam drinken van je koffie of thee een excuus vormt om de politieke sfeer te proeven. In de Luxemburgstraat zie je veel neoclassicistische herenhuizen staan. Ze zijn rond 1840 voor de politieke elite gebouwd. Vele huizen hadden in die tijd nog een koetspoort, zodat de bewoners zich met hun eigen rijtuig relatief snel door de stad konden verplaatsen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd de paardenkracht ingeruild voor auto’s. Dankzij die meervoudige paardenkracht kon de elite het zich veroorloven om zich naar het groen net buiten de stad te verplaatsen en toch op tijd te zijn voor belangrijke bijeenkomsten en feesten. In de herenhuizen zijn tegenwoordig dan ook vooral kantoren gevestigd. Aan het Luxemburgplein zie je onder meer het in 1854 gebouwde station. Het station lag op de treinverbinding naar Istanbul en wordt daarom beschouwd als voordeur voor de oosterse invloed in West-Europa. Achter de oude stationsgevel staat het Europese Parlement. In de omringende horecazaken tref je vooral mensen aan die in het Europarlement actief zijn. ’s Zomers lonken de vele terrasjes ook wandelaars en studenten om even van een pintje of wijntje te genieten. In de drukke Belliardstraat ben je getuige van de uitdijende lobbycultuur. Op nummer 60-62 wappert bijvoorbeeld de vlag van Baden-Württemberg, een van de Duitse deelstaten. Steeds meer deelstaten, provincies en zelfs steden vestigen zich in Brussel om dichter op de macht te zitten. Links van het gebouw staat nog een voormalig koetspoorthuis waar ooit de ambassade van Pruisen gehuisvest was. In de Wetenschapsstraat tref je op nummer 33 een stadspaleis uit de negentiende eeuw aan. Hier verbleven onder meer koning Albert en zijn Elisabeth. Hun zoon Leopold III werd hier geboren. Tegenwoordig zetelt hier de Belgische Raad van State. Even verderop loop je door de opvallend brede Guimardstraat. Deze straat was bedoeld als belangrijkste verbindingsweg door deze wijk, vandaar dat hier een koets met vier paarden moest kunnen draaien. Ook hier vind je vele horecazaakjes om je mooie wandeling nog wat te rekken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Luxemburgstraat, Stad Brussel, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Stad Brussel
Luxemburgstraat
1000 Stad Brussel
Plan route naar startpunt

Brussel-Zuid

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 183136 | Toegevoegd op 26-1-2015 | Laatst gewijzigd op 22-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding