De Vaartkapoen route in Brussel

Wandelroute 183135

Aangeboden door:

685 1

Omschrijving

Deze route neemt je mee door Molenbeek, een oude wijk in Brussel. Door zijn ligging aan het kanaal van Charleroi naar Brussel ontwikkelde Molenbeek zich in de eerste helft van de negentiende eeuw tot het industriële hart van Brussel. Er verrezen fabrieken en grote pakhuizen om afgewerkte producten op te slaan en te transporteren. Bekend uit die tijd is de vaartkapoen, de stoere dokwerker die de goederen vanuit de pakhuizen naar de in het kanaal aangemeerde schepen droeg. De wijk werd in die bloeitijd ook wel ‘Le Petit Manchester’ genoemd. Het is een relatief korte route, maar je zult de tijd nodig hebben om de vele bezienswaardigheden goed te kunnen bekijken. Je zult een mix zien van overgebleven negentiende-eeuwse architectuur en nieuwbouw, zodat je een beeld krijgt van de manier waarop deze wijk zich ontwikkeld heeft. In de Sint-Mariastraat bijvoorbeeld stonden ooit kleine arbeidershuisjes, nu is het een brede laan met aan beide kanten nieuwbouw. Terwijl je door de Darimonstraat loopt, passeer je het Meelfabrieksplein, een naam die duidelijk ontleend is aan het monumentale fabriekspand. Tot laat in de twintigste eeuw werden hier verschillende pastasoorten gemaakt. Tegenwoordig is het pand bewoond. Even verderop kom je bij de kanaalbrug langs een voormalig fabriekscomplex. Ooit werd hier peperkoek gemaakt, tegenwoordig herbergt het pand een textielwinkel: Les Tissus du Chien Vert. Op de binnenplaats bevindt zich nog een negentiende-eeuws herenhuis waar vroeger de fabrieksdirecteur woonde. In de Groene Hondstraat verwijst ‘hond’ overigens niet naar het dier, maar naar de drassige bodem. Loop aan het einde van de Werkhuizenstraat even door naar de verkeerslichten op het Saincteletteplein. Hier staat het bekende standbeeld De Vaartkapoen, een ode met een knipoog van kunstenaar Tom Frantzen aan de stoere dokwerkers van weleer. Vanuit de Deken Adriaensstraat wandel je op het plein af met de Sint-Jan-de-Doperkerk, een gebouw dat duidelijk de signatuur van de jaren dertig van de vorige eeuw draagt. Op het plein voor de kerk bevindt zich het kloppende hart van deze wijk. Je kunt er thee drinken in een van de theehuizen of verse waar kopen bij een van de vele kraampjes. Als je de Gentsesteenweg in slaat, loop je over een deel van de oude middeleeuwse verbindingsweg tussen Vlaanderen en het Rijnland. Deze weg fungeert nog steeds als economische slagader van Molenbeek, je vindt er vele verschillende waren tegen een lage prijs. Even later eindigt je kennismaking met Molenbeek weer bij het beginpunt, bij de metrohalte Graaf van Vlaanderen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Graaf van Vlaanderenstraat, 1080, Sint-Jans-Molenbeek, België
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Sint-Jans-Molenbeek
Graaf van Vlaanderenstraat
1080 Sint-Jans-Molenbeek
Plan route naar startpunt

Brussel-Zuid

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 183135 | Toegevoegd op 26-1-2015 | Laatst gewijzigd op 2-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding