Door de bossen en het centrum van Vaassen

Wandelroute 181406

Aangeboden door:

6663 172

Omschrijving

Deze route neemt je vanuit het Gelderse Vaassen mee de Veluwe op. Aan het begin van de route wandel je door het agrarische gebied ten zuiden van Vaassen. Je komt door de gehuchtjes Wenum en Wiesel. Net buiten Wenum loop je langs de Windkorenmolen van Wenum, een rietgedekte grondzeiler. Deze molen is het derde exemplaar op deze plek: zijn twee voorgangers brandden in 1908 en 1913 af. De huidige molen is niet nieuw gebouwd, maar verplaatst vanuit Baambrugge waar hij vanaf 1840 dienst had gedaan als poldermolen. De huidige eigenaars zijn erfgenamen van F. Vorderman die de poldermolen in 1913 kocht. In Wiesel woonden vroeger de werknemers van het nabijgelegen Paleis Het Loo. Nog ieder jaar wordt hier in het eerste weekend van september het Oranjefeest gevierd om de verjaardag van koningin Wilhelmina te herdenken. In 2001 is Wiesel aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Vanuit het dorpje wandel je de bossen in die aan de Koninklijke Houtvesterij Het Loo behoren, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Je loopt hier voornamelijk tussen loofbomen, al groeien op sommige plaatsen ook dennenbomen. Lange lanen met hoge bomen wisselen zich af met slingerende paadjes en plotselinge open heideveldjes. In dit gebied is het uitermate rustig. Zeker op doordeweekse dagen loop je kans een ree of hert weg te zien schieten tussen het groen. Het is een heerlijke route om je gedachten ongedwongen de vrije loop te laten. Het ritmische stappen over de zachte paden brengt je helemaal tot rust. Aan de rand van Vaassen kom je langs het zestiende-eeuwse Kasteel de Cannenburgh. Deze burcht is gebouwd op de restanten van een eerder, waarschijnlijk veertiende-eeuws kasteel. In 1543 kwam de toenmalige ruïne in handen van de bekende krijgsheer Maarten van Rossum. Hij gaf de opdracht de burcht te herbouwen, maar overleed voor de voltooiing hiervan. Even verderop staat de Cannenburger Molen, een watermolen op de Hartense Molenbeek. De rechten van deze veertiende-eeuwse molen behoorden toe aan Kasteel de Cannenburgh. Na een brand werd de oorspronkelijk grotendeels houten molen in 1942 in steen herbouwd. In de molen bevindt zich een gespecialiseerde maalderij voor het malen van groenten, kruiden, specerijen en boekweit. De molen is niet voor bezoekers geopend. De route start en eindigt bij koffie- en theehuys ‘De Korenmolen’ in Vaassen. Door de unieke knusse inrichting waan je je in de huiskamer van de molenaar van weleer. Je kunt hier terecht voor een kop koffie of thee met gebak, een uitgebreide lunch of een heerlijke high tea. Kom je met vier personen of meer, reserveer dan een rondleiding door de molen: een unieke ervaring. Vanuit deze locatie kun je ook route 181405 lopen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Koffie- en Theehuys De Korenmolen (Jan Mulderstraat , 8171 CD , Vaassen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Koffie- en Theehuys De Korenmolen
Jan Mulderstraat
8171 CD Vaassen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molenstraat
8171CW Epe

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants252.png

Koffie- en Theehuys De Korenmolen

Restaurant

Je kunt hier terecht voor een kop koffie of thee met gebak of ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch

Museum
Kasteel Cannenburgh Vaassen

De Cannenburgh

Kasteel

Dit kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van ...

Meer informatie
Geen foto van Wenum

Wenum

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie omgeving, maarrrr"

 geplaatst op:  

Onderweg geen problemen op deze wandeling door een mooie omgeving. Maar veel hele lange stukken... alsmaar rechtdoor. Daardoor wordt het wel wat saai. En tussen km 7 en 19 geen bankjes.

"Mooie route, door het dorp , weilanden en de kroondomeinen en tot slot het kasteel Cannenburgh."

 geplaatst op:

Een pad in het kroondomein was slecht te gaan omdat het hele pad geblokkeerd was met omgevallen bomen.

Anne, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 181406 | Toegevoegd op 28-11-2014 | Laatst gewijzigd op 12-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding