Wandelen over de heide van het Nationaal Park Dwingelderveld

Wandelroute 180643

Aangeboden door:

9725 308

Omschrijving

Nationaal Park Dwingelderveld staat garant voor een heerlijke wandeling. Deze route leidt je door de bossen en het uitgestrekte natte heideveld met zijn bijna eindeloze, ongestoorde horizon. Het bijna 4000 hectare grote Dwingelderveld is een van de stillere plekken van ons land. Behalve als je ineens tussen een kudde met Drentse Heideschapen staat die de heide begrazen. Al draagt hun geblaat ook wel weer bij aan de charme van de omgeving. Het Dwingelderveld is een vochtig gebied. Je komt langs een aantal vennen ofwel venen zoals ze in Drenthe zegen. Het Drostenveen is een van de mooiste plassen in het nationaal park. Vanaf de hoge rand heb je een goede kans om bijzondere vogelsoorten te ontdekken. Af en toe scheert er een boomvalk uit het bos die een libelle probeert te verschalken. Even verderop kom je langs de Davidsplassen waar je in een kijkhut van (trek-)vogels kunt genieten. Het pad loopt een tijdje over de grens tussen bos en heide, zodat je tussen de bomen en struiken soms boomheide ziet groeien. Bij het Smitsveen ligt een vreemde bult in het landschap: het is een grafheuvel die ruim 3000 jaar geleden is opgeworpen voor de doden. Vlakbij ligt een tweede grafheuvel tussen het groen verscholen. Volgens de overlevering zou ook het Moordenaarsveen een graf zijn. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zou hier een Spaanse soldaat zijn vermoord, waarna zijn lichaam in het vennetje is achtergelaten. Het verhaal gaat dat zijn geest hier nog steeds rondwaart. In het midden van het heideveld sta je op de top van de Benderse Berg, het hoogste punt in de omtrek. Je hebt een fraai uitzicht over de omgeving, vooral als in augustus de bloeiende heide paars kleurt. Op deze plaats bevindt zich de Oase: een kleine nederzetting van wat bomen, enkele akkers en een boerderijtje. Eeuwen geleden vestigden zich hier enkele keuterboeren in plaggenhutten. Schrijver Anne de Vries heeft nog een tijdje op de Benderse Berg gewoond. Zijn boek ‘De man in de Jachthut’ speelt in deze omgeving. Tegen het einde van je wandeling passeer je een van de twee schaapskooien. Als je vroeg genoeg aankomt, kun je hier ook al voor het begin van je wandeling even naartoe lopen om de schaapskudde naar de hei te zien vertrekken: een ware belevenis. Vanaf half mei tot en met 1 oktober vertrekt de kudde om 10.00 uur en keert ze rond 17.00 uur weer terug. Buiten deze maanden zijn de tijden variabel. En in maart is het lammertijd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bezoekerscentrum Dwingelderveld (Benderse, 7963RA, Westerveld, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse
7963RA Westerveld
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Benderse
7963RA Westerveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route"

  op:

Christian, Anders

geplaatst op:  

Prachtige route. Iets langer dan in de beschrijving staat. Ongeveer 14,5 km. Het eerste stuk voert over fietspaden, maar er lopen overal bospaden langs. Vreemd dat dit niet aangegeven is. Al met al hebben we genoten.

Annemieke

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Kan het wanneer koel en winderig is een goede jas op recht stuk op de hei nodig zijn

Albertien, Anders

op:

"Mooie wandeling ng en n de sneeuw"

 geplaatst op:

Als er sneeuw ligt fietst er niemand en dus geen last er van

Kerst

op:

"Mooie afwisselende route. Alleen het laatste stuk erg saai."

  op:

D.P., Anders

op:

"Heide, bos, grafheuvels, schapen,herder, schaapskooi,info centrum, rust, stilte, kijkhut, ASTRON, telescoop, ganzen, Vlaamse gaai, alles in 3 uurtjes wandelen, prachtig."

 geplaatst op:

Goede schoenen, regenjas of plu.

"Mooie route door bos en over heide"

 geplaatst op:

Fijne wandeling, heel afwisselend. Het laatste stuk over de heide is wel heel open, daar is met heel warm weer (zoals vandaag) wel lastig.

Harmen

op:

Fred, Drenthe

op:

"Leuke wandeling, lekker in het zonnetje met de hond!"

  op:

Roelof, Anders

op:

"Fijne wandeling door het veld. Aanrader met zonsopgang of ondergang"

  op:

Harry

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 180643 | Toegevoegd op 7-11-2014 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding