Over de oude spoorbaan naar Heerde

Wandelroute 180640

Aangeboden door:

9396 232

Omschrijving

Deze wandeling neemt je vanuit Epe mee naar de bossen en heide van landgoed De Dellen, een natuurgebied van de altijd oneindige lijkende Veluwe. Je loopt ook door het plaatsje Heerde waar je net als in Epe enkele karakteristieke monumentale boerderijen ziet.

Op landgoed De Dellen wisselen bos en heide elkaar geregeld af. Er groeit voornamelijk kraaiheide maar ook struik- en dopheide komen voor. In de lagere delen van het landgoed liggen vennen waar veenpluis, kleine zonnedauw en veenbies groeien. Het bos bestaat uit een mengeling van naald- en loofbomen. Je ziet er oude eiken, maar ook stukken bos die bestaan uit grove den, lariks of douglas. De jongste bomen zijn wintereiken die pas in deze eeuw geplant zijn. Deze soort is opnieuw geïntroduceerd, hij hoort hier van nature thuis.

De Dellen was ooit het terrein van landheren. Rond 1800 kreeg oud-generaal Daendels van de Bataafse republiek De Dellen in erfpacht. Hij transformeerde de heide tot landbouwgrond en fokte schapen. Door gebrek aan goede mest werd dit boerenbedrijf nooit een succes. Vanaf 1851 heeft professor Buys Ballot (juist: de weerkundige en oprichter van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) De Dellen verder ontgonnen. Hij legde nieuwe bossen aan van eik, beuk en fijnspar. Sinds 1929 is het landgoed in eigendom van het Geldersch Landschap.

Tijdens je wandeling kun je oog in oog komen te staan met wilde zwijnen, edelherten, dassen en boommarters. Terwijl je tussen de loofbomen loopt, hoor je wellicht de boomklever of het geroffel van de zwarte specht. Op de heide klinkt soms de melodieuze zang van de boomleeuwerik en boompieper. Af en toe miauwt een buizerd als hij gracieus door het zwerk zweeft.

Op het landgoed passeer je de schaapskooi van een kudde Veluwse Heideschapen. Dit ras was bijna uitgestorven, maar dankzij de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen is dit schaap weer teruggefokt naar hoe het er 100 jaar geleden moet hebben uitgezien. Net als vroeger eet de grazende kudde gras, jonge boompjes en heidestruiken, zodat de heide in tact en gezond blijft.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Heerderweg, 8161BM, Epe, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Heerderweg
8161BM Epe
Plan route naar startpunt

VVV Epe

Pastoor Somstraat 6
8162 AK Epe
+31 (0)578 74 50 19
Stuur een mail

Dagbesteding Heerde

Dorpstraat
8181DC Heerde
0578 - 69 20 67
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooo"

 geplaatst op:

Jammer dat er niet meer parkeerplaatsen zijn/worden aangegeven, er zijn genoeg grote parkeerplaatsen langs de route. Bij de aangegeven parkeerplaats zijn maar weinig plaatsen.

"Veel mooie villa's..."

 geplaatst op:

Masr dat is niet wasr je voor gaat wandelen. Veel rechte stukken, gemiste kans route.nl....

"Geen leuke route."

 geplaatst op:

Veel verharde wegen en langs drukke wegen. En door veel woonwijken. 2 kleine stukjes waren leuk, door de heide en stukje bos.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 180640 | Toegevoegd op 7-11-2014 | Laatst gewijzigd op 12-3-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding