Door berg en dal bij Nijmegen

Wandelroute 180200

Aangeboden door:

11067 463

Omschrijving

Deze route neemt je mee naar het schitterende buitengebied van Nijmegen. De afwisselende wandeling begint in natuurreservaat de Duivelsberg in Berg en Dal. Dit gebied kenmerkt zich door hoge heuvels en diepe dalen. Het frisse loofbos, waar vooral tamme kastanje groeit, wordt doorsneden door een kabbelende bergbeek. Zodra je de bossen verlaat, heb je vanaf de helling een prachtig uitzicht over het Wijlermeer, de Ooijpolder en de Waal die hier door het landschap kronkelt. Je verlaagt haast ongemerkt je tempo om dit natuurschoon goed in je op te nemen. Het Wijlermeer is een oude loop van de Rijn. Het meer was oorspronkelijk geheel Duits, maar werd in deels door Nederland geannexeerd. Je wandelt een klein stukje langs het noordelijke deel van het meer dat nu de grens vormt tussen Nederland en Duitsland. Het Wijlermeer is een belangrijk overwinteringsgebied voor watervogels als het nonnetje, de grote zaagbek, zwarte stern en wintertaling. In de Ooijpolder stap je over een voormalig moerasgebied. Je ziet er enkele authentieke terpboerderijen die herinneren aan de tijd dat de bedijking minder zekerheid bood tegen het wassende rivierwater. Je maakt een rondje waarbij je langs de rand van het dorpje Ooij komt. Had je eerder van boven uitzicht op de polder, nu zie je vanaf het lagere gedeelte heel mooi hoe Nijmegen en de omringende heuvels zich in het landschap verheffen. Het laatste deel van de route maak je een klein klimmetje terug naar de Duivelsberg. Over deze naam doen verschillende verhalen de ronde. Eén stamt uit de tijd dat er nog gegraven werd in de Ooijpolder en mensen met zware bepakking vloekend de berg over moesten. Gelukkig loop je nu als toerist omhoog, zodat je van de omgeving kunt genieten. Bij het start- en eindpunt ligt Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. Midden in het bos kun je al meer dan vijftig jaar terecht voor een lekkere oer-Hollandse pannenkoek. Voor het restaurant ligt een mooi terras met uitzicht op de speeltuin. Een heerlijk idee om je wandeling mee te starten of af te sluiten. Of allebei, want op de menukaart staan meer dan tachtig verschillende pannenkoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Duivelsberg (De Duivelsberg, 6572 BE, Berg en Dal, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Duivelsberg
De Duivelsberg
6572 BE Berg en Dal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Alde Weteringweg
6573AZ Groesbeek

VVV Berg en Dal bij De Holthurnsche Hof

Oude Kleefsebaan
6572AZ Groesbeek
024 684 17 44

Oplaadpunt

Oude Kleefsebaan
6572AZ Groesbeek

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants312.png

De Duivelsberg

Restaurant

Tussen Nijmegen en de grens van Duitsland ligt het natuurreser...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Groot deel route door oninteressante woonwijk"

  op:

"Helaas is dit een hele saaie route"

  op:

Dio, Anders

op:

"Herrie route"

 geplaatst op:

Ik heb deze route gelopen doordeweeks rond 18.00 uur. De route loopt voor een belangrijk deel langs doorgaande wegen die veel verkeer verwerken en dus veel herrie veroorzaken.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 180200 | Toegevoegd op 31-10-2014 | Laatst gewijzigd op 12-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding