Czaar Peterroute

Wandelroute 177842

Aangeboden door:

8073 137

Omschrijving

De Czaar Peterroute is een stadswandeling door het centrum van Zaandam. Met deze wandelroute treed je in het voetspoor van de befaamde Russische vorst. Je passeert panden uit vroegere tijden, sluiswachtersshuisjes, een oude theekoepel en ook hedendaagse plekken in Zaandam. Dam, Damkade, Dampad en Damstraat verlenen allen hun naam aan de middeleeuwse Hogedam in de rivier de Zaan, waar Zaandam naar werd vernoemd. De dam werd vermoedelijk aan het eind van de 13e eeuw aangelegd en was van groot belang voor het droog houden van de polder ten oosten en westen van de Zaan. De Hogedam was het sluitstuk van een uitgebreid dijkenstelsel die de veenpolders beschermden tegen het binnendringende Zuiderzeewater. De Zaanstreek is het oudste industriegebied van ons land. Het 'land van de duizend molens' heette het hier in de Gouden Eeuw. De goederen van de handelsmetropool Amsterdam ondergingen er hun industriële bewerking. Hier was meer ruimte dan in de stad en men werd er in zijn ondernemingslust niet beperkt door gildebepalingen. Na de 17e eeuw volgden magerder tijden. Een tweede bloeiperiode begon in de tweede helft van de 19e eeuw na het gereedkomen van het Noordzeekanaal en spoorlijn. De Zaanstreek kwam op stoom, fabrieken gingen het beeld bepalen. In recente tijden is heel wat industrie uit de Zaan vertrokken. De smalle repen buitendijks land tussen water en woonwijken bieden vaak te weinig ruimte voor uitbreiding en schaalvergroting.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland ten noorden van Amsterdam. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een skyline gevuld met grazende koeien, molens, kilometers lange dijken en weidse uitzichten zorgen voor ruimte en rust. De natuur wordt afgewisseld door rustieke dorpjes met pittoreske straatjes vol monumentale panden en eeuwenoude pleinen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hermitage, 1506 TX, Zaandam, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zaandam
Hermitage
1506 TX Zaandam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Zeemansstraat
1506EZ Zaanstad

zaandam

Ebbehout
1507HG Zaanstad

Oplaadpunt

Westzijde
1506EA Zaanstad

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Jammer dat er geen beschrijving bij is. En dat de tsaar peter route niet langs het tsaar peter huis gaat."

 geplaatst op:

Er zijn leukere straatjes dan de gekozen straten!

Emile, Anders

op:

"Sommige delen leuk, andere minder"

 geplaatst op:

De start is leuk, maar al snel ga je van het centrum weg en dan kom je in de minder leuke straten. Jammer dat er zoveel slecht onderhouden gebouwen staan.

Yoni, Anders

op:

"Geen informatie bij de punten"

 geplaatst op:

De lokaties zijn niet nader toegelicht

Henk.Arnold

op:

"Leuke stadswandeling"

 geplaatst op:

Leuke stadswandeling met genoeg mogelijkheden om even een terrasje te pakken tussendoor:) of in Corona tijd om af te halen en op een bankje te genieten van de Zaan.

"Niet interessant"

 geplaatst op:  

Wanneer je op zoek bent naar natuur is dit niet de route voor jou. Wanneer je het leuk vindt om door oude woonwijken te lopen is dit de route voor jou. Niet mijn route dus

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 177842 | Toegevoegd op 30-9-2014 | Laatst gewijzigd op 25-1-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding