Twiskeroute

Wandelroute 177756

Aangeboden door:

10616 200

Omschrijving

Ga op pad door het recreatiegebied Het Twiske en ontdek de natuurpracht die hier te vinden is. Van weilanden tot bloemrijke hooilanden, moeraslandjes, bosgebieden en brede rietkragen, je vindt het hier allemaal.

Langs de Stootersplas
Het startpunt van deze route ligt midden in Het Twiske. Hier vind je Twiske Haven waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Begin de dag hier met een kopje koffie aan het water voordat je aan je tocht begint of strijk hier naderhand neer voor een lekkere lunch of een diner. Vanuit hier wandel je langs de rand van de Stootersplas door het Twiske heen. De Stootersplas is ontstaan vanaf 1960 toen er hier veel zand werd afgegraven voor de aanleg van de Coentunnel. In 1972 werd het afgegraven gebied omgevormd tot een recreatieplas. Zo ontstond dit water dat perfect is voor watersporters. Verder vormt de Stootersplas ook het leefgebied van tal van vogels.

Volg de routepaaltjes
Deze route is gemarkeerd met routepaaltjes met rode pijltjes. Het is ook mogelijk om de route in te korten. In de winter en bij nat weer is het belangrijk om goed schoeisel aan te trekken, want het kan hier drassig worden.

Legakker en petgaten voor het veen
Rond Oostzaan, Den Ilp en Landsmeer is door de eeuwen heen turf gewonnen. Nadat het hoogveen was opgeraakt ging men het laagveen met zogenaamde trekbeugels opbaggeren. Het veen werd vervolgens op smalle stroken land uitgelegd, gedroogd en in dikke turven gesneden. Zo ontstond een landschap met legakkers en petgaten, 'dellen' in het Oostzaans geheten, dat je terugziet in deze omgeving.

Lees meer over Laag Holland op deze pagina.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

In Laag Holland liggen de rustieke dorpjes van weleer. Al fietsende vind je de Nederlandse historie terug in de prachtige rechte polderlijnen en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Laag Holland is een nationaal landschap. De Stelling van Amsterdam en de Beemster zijn door Unesco op de Wereld erfgoed lijst geplaatst.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (De Zuiderlaaik, 1511BX, Oostzaan, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
De Zuiderlaaik
1511BX Oostzaan
Plan route naar startpunt

Reizigersweg

Reizigersweg 103
1033WE Amsterdam
06 - 13 85 45 99
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Ilperveld

Watergang

zaandam kogerveld

Heijermansstraat
1508XJ Zaanstad

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Twiske Haven

Twiske Haven

Fietscafe

Twiske Haven, op slechts 5 km van Amsterdam, is een oase van r...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Twiskepolder met Stootersplas

Twiskepolder met Stootersplas

Toeristische bezienswaardigheid

Als je door dit gebied wandelt of fietst zou je niet denken da...

Meer informatie
Geen foto van Twiskemolen

Twiskemolen

Windmolen

Aan de rand van het recreatiegebied het Twiske staat een van d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Bernadette, Anders

op:

"Twiske...mooi"

 geplaatst op:

Prima wandeling.

"Heerlijk gelopen."

 geplaatst op:

Prima. Goed aangegeven. Mooi landschap

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Deze mooie route is, als je de rode pijlen volgt toch wel bijna 20 km. Hier en daar is de route gewijzigd met wat omleiding over bruggetjes enz. Erg mooi, maar behoorlijk wat langer dus. En onderweg geen horeca, dus broodje en appeltje meenemen.

"Mooie route"

 geplaatst op:

Afwisselend en toch rustig, niet verwacht dat zo dicht bij Amsterdam deze route zo relaxt zou kunnen zijn. Stevige wandeling, maar voor iedereen te doen. Qua vogels is het een prachtig gebied, om naar de vogels te kijken. Parkeer geld is wat aan de dure kant, 6 euro, maar het gebied is wel goed onderhouden, dus dat heeft ook zijn prijs.

"Mooie rustige route"

 geplaatst op:

Dit is de eerste route van route.nl die ik heb gereden. Het is dan ook praktisch mijn achtertuin. De omgeving is erg mooi en rustig. Veel weilanden, water, vogels en wat koeien. De weg bestaat voor het grootste gedeelte uit fietspad en heeft af en toe een stukje hard zand/klinkers. Rijdt al met al erg prettig. Wat ik het fijne van deze route vindt is dat je hem makkelijk kan uitbreiden door een stukje aan de route vast te plakken.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 177756 | Toegevoegd op 29-9-2014 | Laatst gewijzigd op 6-3-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding