Hemels Hollands Duin

Wandelroute 177027

Aangeboden door:

11129 389

Omschrijving

Deze route neemt je mee door Hollands Duin, een smal maar afwisselend natuurgebied boven Noordwijk. Wind en water vormden hier strand en duinen. Als je goed kijkt, ontwaar je in het rulle zand van de duinen sporen van vossen en konijnen. Op de zanderige zuidhellingen van de duinen heerst een woestijnklimaat: ’s zomers kan de temperatuur aan de grond tot boven de 60 graden Celsius oplopen. Je ziet hier dan ook volop duinviooltjes, bitterkruid en zandzeggen groeien. Gelukkig kunnen ze tegen de kou, want op een heldere zomernacht kan het hier vriezen. Mensen legden in deze duinstrook akkertjes aan en wonnen water uit de duingrond. Ook plantten ze dichte bossen aan waar je nu eekhoorns van tak tot tak ziet springen en spechten hoort roffelen. Als je over de duintoppen loopt, heb je mooie vergezichten op de bollenvelden in de polder, op de dorpen en natuurlijk op het strand, waar de branding van de Noordzee maar door ruist. Een ideaal moment om een dekentje tevoorschijn te halen en een greep in de picknickmand te doen. Of om even achterover te gaan liggen en te genieten van de zon.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Randweg, 2204BC, Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Randweg
2204BC Noordwijk
Plan route naar startpunt

Mossenest

Salvatorhof 31
2211SP Noordwijkerhout
0252 - 37 70 42
Stuur een mail

VVV Noordwijkerhout

Dorpsstraat 8
2211 Noordwijkerhout
+31 (0)252 37 20 96
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jaap

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Op zich mooie route, laatste stuk gaat over fietspad, ik heb een evenwijdig daaraan lopend wandelpad gevolgd, is veel rustiger

Willem, Zuid-Holland

op:

Stefan, Anders

op:

"Leuke wandeling"

 geplaatst op:

Route niet altijd makkelijk te vinden/volgen. Af en toe flink duwen buggy door het mulle zand of helemaal optillen. Aangekomen op het strand maakt dat weer goed en terug de geasfalteerde route genomen

Lydia

op:

anneke

geplaatst op:

Prachtige wandeling. Afwisselend.

Petra, Anders

op:

Bert Zeilmaker, Noord-Holland

op:

"Super! Extraatje stukje strand gedaan"

  op:

"Afwisselend"

  op:

Roelof DC, Utrecht

op:

Smellie, Utrecht

op:

Martin

op:

"Mooie route, teveel fietspad"

 geplaatst op:

Mooie route in bos, duin en strand. Aanrader. Jammer dat je in verhouding lang op een fietspad moet lopen. Met mooi weer is het moeilijk om een parkeerplek voor de auto te vinden.

"Moeie route door de duinen en naar het strand."

 geplaatst op:

Jammer dat een deel over fietspaden gaat. Heel goed uitkijken voor racefietsen en mountainbikes.

"Laatste km over fietspad is niet fijn"

  op:

"Ambivalente route. Prachtig door het duingebied. Saai en verkeersoverlast lopend langs de Randweg. Nadeel geen bewegwijzering dmv knooppunten. Voortdurend op telefoon kijken bevordert loopplezier niet. Geen aanrader."

 geplaatst op:

Zijn mooiere routes door dit gebied te plannen.

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route, met de kinderwagen ook goed te doen. Je ziet alles bos, duinen en de zee

"Kan leuker"

 geplaatst op:  

Wandeling was leuk, maar had beter gekund. We hebben zelf de wandeling ook wat alternatiever gelopen. Parkeerplaats goed startpunt. Had in de ochtend geregend. Daarom bospad nat en drassig. We waren met de kinderwagen en in plaats van door het bos hebben we het fietspad gevolgd voor een stevige ondergrond. Dat kun je doen door noordelijker de rode stippellijn te blijven volgen op de kaart, en pas later westelijk te gaan (gewoon fietspad volgen). Fietsroute is ongeveer even lang wandelen. Leuk dat het strand op de helft zit. Leuke pauze. Dochter kon lekker zandkasteel bouwen en beetje schelpen jutten. Er is daar een strandtent. Wat gedronken. Toilet aanwezig. Ook staat er een schommel en glijbaan. Na de pauze verder gelopen. We hadden ook het geluk om 3 jonge herten van dichtbij tegen te komen. Geweldig! Eerste deel door de duinen. Daarna ga je weer richting bos. Echter word je de terugweg naar de parkeerplaats over fietspad geleid. Echter was het ondertussen weer mooi weer. Drukte op fietspad was meer en zand was meer droog. Daarom het bospad gekozen als alternatief en binnendoor gelopen over een soort dagcamping zo leek het. (Dit kun je doen de groene stippellijn te volgen en af te snijden richting knooppunt 80 en daar rechts te gaan om weer op de route terug te komen). Voornamelijk liepen we over schelpenzandpad. Dus stevig en goed begaanbaar met kinderwagen. En naar onze mening veel leuker en rustiger dan over fietspad. Via wandelpad even lang als fietspad. Dus de route had naar onze mening iets beter gekund dan aangegeven.

Jan, Zuid-Holland

op:

Hans

op:

"Veel aanwijzingen klopte niet."

  op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 177027 | Toegevoegd op 23-9-2014 | Laatst gewijzigd op 20-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding