Het Jammerdaal en de trappisten

Wandelroute 176595

Aangeboden door: Fritzel, Limburg

6953 15

Omschrijving

Het Jammerdaal of Jammerdal (Venloos: Jaomerdal of Jaomerdaal) is een wijk in het stadsdeel Venlo in de gemeente Venlo. De wijk telt 320 inwoners (2006 CBS). Oorsprong Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein ten zuidoosten van Venlo dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw ontgonnen om er klei en grind te winnen. Zo ontstonden er plassen waar tegenwoordig in de zomer regelmatig zwemmers te vinden zijn. Over de herkomst van de naam Jammerdaal (Jaomerdal) bestaan meerdere lezingen. De naam zou afgeleid kunnen zijn van de gevolgen van een bloedige veldslag in de Romeinse tijd. In het jaar 54 v. Chr. werd het XIVe legioen van Julius Caesar na de belofte van vrije aftocht vernietigd door de Eburonen van Ambiorix, en dit dal is een van de in dit verband genoemde locaties. Een andere verklaring is dat er ooit iemand jammerlijk verongelukt zou zijn bij het graven van een put. Natuurgebied Nuvola single chevron right.svg Zie Jammerdaalse Heide voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Tegenwoordig is het Jammerdal een natuurgebied en vindt bewoning slechts plaats in de buurten de Onderste en Bovenste Molen. De twee buurten danken hun namen aan de twee watermolens die er stonden. De inwoners van het Jammerdal wonen dan ook voornamelijk in dit gebied. Het natuurgebied wordt onderhouden door stichting Het Limburgs Landschap. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw was hier het enige natuurbad van Venlo gevestigd, een bekend zomers trekpleister voor de bewoners van Venlo en omstreken. Dit was in de jaren dertig aangelegd in de voormalige molenvijver van de 'onderste (water)molen'. Nu is op de plaats van dit bad een luxe villawijk gebouwd. De wijk wordt omsloten door de spoorlijnen Venlo-Maastricht (staatslijn E) en Venlo-Viersen (staatslijn G). Archeologie Nuvola single chevron right.svg Zie Grafheuvels op de Jammerdaalse Heide voor het hoofdartikel over dit onderwerp. In het Jammerdal zijn verscheidene Keltische grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd gevonden waarvan er enkele nog urnen met grafgiften bleken te bevatten. Ook zijn er her en der in de omgeving stenen werktuigen gevonden uit het Neolithicum.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Trappistenweg
5932ND Venlo
Plan route naar startpunt

tegelen

De Drink
5931PK Venlo

WML Watertap

Albatrosstraat 15
5912VW Venlo

Trinkwasserbrunnen, Stadtwerke Nettetal

Alte Tegelsche Straße
Nettetal

VVV-agentschap Venlo in Boekhandel Koops

Kruisherenstraat
5911JN Venlo
077 351 26 94
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 176595 | Toegevoegd op 19-9-2014 | Laatst gewijzigd op 7-1-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding