Sonnevanck - Lange beekroute met hei en zandverstuiving

Wandelroute 1300784

Aangeboden door: SonneVallei

220 2

Omschrijving

De beek ontspringt uit het Uddelermeer en stroomt dwars over de Veluwe naar het noorden. De natuurlijke loop van de beek houdt na het Leuvenumse Bos open stroomt bij Hierden in het Veluwemeer.

Wat is er te zien?
De Leuvenumse Beek, ook wel de Staverdense Beek genoemd, is een van de mooiste en schoonste beken van Nederland. De beek kan over de hoge zandgronden van de Veluwe stromen dankzij een kleilaag in de ondergrond die is afgezet tijdens de voorlaatste ijstijd.
De beek is een van de laatste natuurlijk kronkelende beken in Nederland. Het is eigenlijk niet één beek, maar eerder een moerassig gebied met een stelsel van stromen en stroompjes die voor een deel kronkelen en voor een deel gekanaliseerd zijn. De beek is een van de weinige laaglandbeken van ons land. Dit houdt in dat zij wordt gevoed door oppervlaktewater en grondwater. Het regenwater en grondwater verzamelen zich in een stelsel van greppels en kleine beekjes, die uitmonden in de hoofdbeek. Bij langdurige regenval treedt de beek buiten zijn oevers. Er is niet echt sprake van een bron waar het water uit de grond borrelt, maar meer van een natuurlijk afwatering van een natte vallei met stagnerend grondwater, wat wil zeggen dat het water niet in de ondergrond weg kan zakken omdat er een slechtdoorlaatbare laag zit. De beek wordt gekenmerkt door langzaam stromend water en een meanderende (slingerende) loop die daarmee samenhangt. Het slingeren van de beek heeft tot gevolg dat in de buitenbochten de oevers steil door het water zijn uitgeschuurd. Door het heldere water en de steile oevers is het voor de ijsvogel een ideale plek om te broeden.
De beek begint als de Staverdense Beek (of Oude Beek) aan de zuidpunt van het Uddelermeer, loopt even naar het zuiden en maakt dan een bocht van 180 graden om daarna verder naar het noorden te stromen. Van het Uddelermeer stroomt de beek eerst naar kasteel Staverden en daarna over het landgoed Leuvenum verder naar het noorden. De beek loopt door bos en heeft een kronkelend beekdal met grasland (beekbegeleidend schraalgrasland). 's Winters zie je in het beekdal naast gras wat biezen en riet, maar 's zomers verandert het in een kleurrijke bloemenwei. Het bos is vochtig en rijk aan varens. Omdat het bos vroeger te nat was voor de eiken en beuken die men er wilde aanplanten, heeft men het bos ontwaterd. De greppels die men toen gegraven heeft, zijn er nog steeds te zien. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

3847LW, Harderwijk, Gelderland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Harderwijk
3847LW Harderwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Paviljoenplein
3847LK Harderwijk

Gelrepoort

Boerhaavelaan
3843AN Harderwijk
0341 - 43 04 74
Stuur een mail

VVV Ermelo

Stationsstraat
3851MZ Ermelo
0341 55 22 00
Stuur een mail

harderwijk

Stationsplein
3844KR Harderwijk

Bezoekerscentrum Ermelosche Heide

Drieërweg
3852ME Ermelo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Staverden

Landgoed Staverden

Landhuis

Het eerste kasteel op deze plek werd gebouwd rond het jaar 130...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1300784 | Toegevoegd op 23-2-2020 | Laatst gewijzigd op 23-2-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding