In het spoor van de geschiedenis van Maassluis

Wandelroute 1155866

Aangeboden door:

295 11

Omschrijving

In het spoor van de geschiedenis van Maassluis
Maassluis is ontstaan bij twee sluizen in de Maasdijk die dateren uit de 14e eeuw. De dijk hield de Maas in bedwang, maar het binnendijks gebied (het huidige delfland en Westland) moest wel zijn overtollig water kwijt kunnen. Daarom werden twee lange vaarten gegraven die via afzonderlijke sluizen uitwaterden op de Maas. De zuidvliet kwam helemaal van het dorp Wateringen en de Noordvliet van Monster. Het grondplan van historisch Maassluis is volledig in tact. Nog altijd wordt het stadsbeeld bepaald door de oude Maasdijk, de kaarsrechte vlieten, beide sluizen en buitendijkse haven.

Kerk op Schanseiland.
Maassluis heeft een strategisch rolletje vervuld in de Tachtigjarige Oorlog. Toen de watergeuzen Den Briel hadden ingenomen(1572), kregen de Spanjaarden veel belangstelling voor het aan de overzijde van de Maas gelegen Maassluis (het eiland Rozenburg bestond nog niet). Van hieruit konden zij de tegenaanval op Den Briel openen en de scheepvaart over de Maas controleren. Een vertrouweling van Willem van Oranje zag het gevaar en liet ter verdediging van Maassluis een driepuntige schans bouwen omgeven door water. Hij had weinig succes, want als snel viel de schans in handen van de vijand. Toen de Spanjaarden definitief waren verdreven, werd de schans ontmanteld (1624). De brede gracht bleef bestaan. Op het Schanseiland werd de monumentale Groote Kerk gebouwd, een van de vele kerken in het zeer godvrezende Maassluis. Het bouwwerk torent nog altijd hoog boven de oude stad uit.

Route beschrijving.
De start is de Nieuwstraat 2, waar Ervaar Maassluis Info is gevestigd.

Aan de Dr Kuyperkade 11 werd politicus Abraham Kuyper geboren.

De Hervormde Kerk was eeuwenlang staatskerk. 
Andere godsdiensten werden gedoogd. Katholieken mochten buiten het stadscentrum schuil- of schuurkerken bouwen. Op voorwaarde dat aan de buitenkant niet te zien was dat het om een kerk ging. Ook mocht er geen directe toegang zijn vanaf de openbare weg. Aan het Schuurhof 142 staat een onopvallende schuurkerk uit 1788. De klokkentoren is pas veel later geplaatst.
Het kerkje is in gebruik als dansschool en theater.

Katholieken moesten hun geloof via de achterdeur belijden, terwijl hervormden kerkten in de prachtige Groote Kerk.
In 1626 was dit een van de eerste nieuwe protestantse kerkgebouwen in Nederland.
De bouw werd bekostigd door een heffing op de haringvisserij.
Het interieur van de Groote Kerk bevat allerlei objecten die verwijzen naar de visserij zoals scheepsmodellen en gedenkborden van o.a het vissersgilde. Het Garrels-orgel is beroemd om z’n prachtige klank. Maarten ‘t- Hart heeft hier meerdere malen op gespeeld.

De vloedpaal met bovenop een kunstwerk van Friedie Kloen werd in 2003 geplaatst ter herdenking van de Watersnoodramp 1953.

Aan de haven stonden de haringpakhuizen, zeilmakerijen en rederskantoren. De meeste monumentale panden zijn gerestaureerd zoals Haven 31. Een gevelsteen aan het pand op nr 23 laat zien hoe hoog het water kwam tijdens de watersnood van 1953.

De stenen trap aan de zijkant van het gebouw leidt naar de Stadshuiskade. Waar het mooiste stadsgezicht van Maassluis te bewonderen is. 
Hier ligt de stoomsleper Furie.
Wandelen verder langs de monumentale achtergevels van het Raadhuis, Delflandhuis en Coppelstockhuis daarna langs de voorgevels aan de Hoogstraat. 

Het oude gemeentehuis doet nu dienst als Nationaal Museum voor de Sleepvaast.

Aan de Zuiddijk 11 staat het huis van het gilde der zakkendragers. Zodra een schip de haven binnenliep, werd de klok aan de gevel geluid als teken dat er werk aan de winkel was. De zakkendragers sjouwden de vracht naar de pakhuizen.

We eindigen weer aan de nieuwstraat 2, waar u eventueel een leuke souvenir kunt aanschaffen.
Natuurlijk kunt u ook ergens iets gaan eten of drinken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: De Hoek van Zuid-Holland

De Hoek van Zuid-Holland wordt gevormd door Westland, Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland en Delft. Het gebied biedt een gevarieerde ervaring voor fiets- en wandeltochten, van zee en duinen, glazen kassen, de Nieuwe Waterweg, polderlandschap, oude jeneverstokerijen en oud-Hollandse binnensteden. Ga hier lekker op pad en maak kennis met alles wat de Hoek van Zuid-Holland te bieden heeft.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

3141AA, Maassluis, Zuid-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Maassluis
3141AA Maassluis
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Veerstraat
3142GG Maassluis

maassluis

Prinses Beatrixlaan
3143LA Maassluis

Westkaap

van Baerlestraat 103
3132EC Vlaardingen
010 - 234 07 80
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gezellig klein oud centrum"

 geplaatst op:

Veel bezienswaardigheden in het oude centrum. Leuke sfeer

Mark, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1155866 | Toegevoegd op 24-7-2019 | Laatst gewijzigd op 3-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding