Mooi Zwolle: Wandelen door de binnenstad

Wandelroute 1074529

Aangeboden door: Verwijderde gebruiker

126

Omschrijving

Sassenpoort

We beginnen onze wandeling bij de Sassenpoort. Dit middeleeuwse poortgebouw uit 1407 herinnert de stad aan de gouden tijden van de Hanze. Het gietijzeren kanon aan de voorkant van de poort symboliseert de zware gevechten die er zijn geweest.Daarna lopen we langs Pakhuizen en Brouwerij Klavertje vier.
 
Van oorsprong was dit een smederij maar het werd later een brouwerij. Dit gebouw is een voorbeeld van de vele oude pakhuizen die in de steeg zitten. We vervolgens ons weg en komen langs het Huis met de Hoofden en de Fraterhuizen van de Moderne Devoten.

Zwolse balletjes

Het Zwolse balletjeshuis is een historisch pand uit 1845. In de kelder worden snoepjes gemaakt. In de winkel kun je  onder andere de Zwolse balletjes kopen, die volgens geheim recept worden gemaakt. Daarna vervolgen we onze weg naar Museum de Fundatie dat zich aan de Blijmarkt bevindt. Het gebouw deed eerst dienst als Paleis van Justitie maar werd in 2004/2005 verbouwd tot kunstmuseum. Het museum bezit een beheert een grote collectie beeldende kunst.

Peperbus

Wie denkt aan Zwolle, kan niet om de Peperbus heen. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, door Zwollenaren liefkozend de Peperbus genoemd, is van veraf al te zien. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad en in de kerk zelf worden de resten van kanunnik Thomas a Kempis bewaard.We lopen verder en  stoppen bij museum het vrouwenhuis.De begane grond van het Vrouwenhuis is sinds 1987 een museum dat op afspraak open is voor publiek. Je loopt er door bijzondere interieurs uit drie eeuwen,van rijk tot eenvoudig.

Geschiedenis

De plekken waar we langs lopen zitten boordevol geschiedenis. We vervolgen onze wandeling en komen aan bij het Hopmanshuis aan het Rodetorenplein. Dit pand werd in 1663 in opdracht van de Zwolse handelaar Claes Cock gebouwd. 

Daarna stoppen we bij de stadsmuur. Deze beschermde de steeds rijker wordende stad en had daarnaast een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee.

We lopen door en komen uit bij de Grote Kerk. Vlak voor de kerk staat de Glazen engel. Dit is Aartsengel Michaël die bij de geschiedenis van Zwolle hoort. De kerk zelf is vooral bekend vanwege het grote vier-klavier Schnitgerorgel dat binnenin het gebouw staat. 

Doorwandelend komen we aan bij het Karel V huis. Dit huis werd van de veertiende tot de achttiende eeuw bewoond door leden van de Van Ittersum familie. Hieraan ontleent het pand ook zijn naam. Op de gevel staat een medaillon met een afbeelding van keizer Karel V.

We lopen langs de Bethlehemkerk en Het Refter. Deze behoort tot de oudste monumenten van de stad. We eindigen daarna onze wandeling weer bij de Sassenpoort.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

k35
k35 (Van Nahuysplein, 8011NM, Zwolle, Overijssel, The Netherlands)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

k35
Jouw startpunt
Knooppunt k35
Van Nahuysplein
8011NM Zwolle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Burgemeester van Roijensingel
8011 CT Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Dag- en activiteitencentrum 't Hagenhuus

Frankhuisweg 37
8043PA Zwolle
038 - 420 43 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

De Peperbus of Onze Lieve Vrouwetoren met beiaard

De basiliek van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming

Kerk
Geen foto van Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Tourist Info

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1074529 | Toegevoegd op 18-5-2019 | Laatst gewijzigd op 6-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding