Mooi Zwolle: Struinen door groen Zwolle-Zuid

Wandelroute 1060902

Aangeboden door: Verwijderde gebruiker

644 7

Omschrijving

Je start bij Uitspanning Het Engelse Werk. Hier is voldoende gelegenheid om de auto te parkeren of de fiets te stallen. Onderweg wandel je door het park Het Engelse Werk en het Spoolderbos. De route voert je daarna via de Campus van Hogeschool Windesheim en het landgoed Schellerberg langs de IJssel terug naar het beginpunt van deze route.

Startpunt

De wandeling begint op Het Engelse Werk, de voormalige vestingwerken van Zwolle. Hier werd rond 1828 een park aangelegd in een romantische Engelse landschapsstijl. Het Rijksmonument, heeft een grote vijver en diverse wandelpaadjes. De ijsvogel is één van de vaste bewoners van het park.

In 1908 werd een stuk moerasgrond aan het park toegevoegd. Het gebied, genaamd het Kieftegat, kent een permanent hoge grondwaterstand. Als de IJssel hoog staat komt dit hele gebied blank te staan door het kwelwater. Het Kieftegat, met een grote variatie aan flora, is met een bruggetje en wandelpad verbonden met de rest van het park.

Spoolderbos

Vanuit het Engelse Werk kom je terecht in het Spoolderbos. Veel van het Zwolse drinkwater is afkomstig uit dit gebied. Het twintig hectare grote bos is, in 1980, ter gelegenheid van de viering van 750 jaar Zwolse stadsrechten aangelegd. Duizenden Zwollenaren kochten een boom of struik om het te planten in het waterwingebied.

Het brede wandelpad dat vanaf de IJsseldijk door het Engelse Werk en het Spoolderbos loopt heet het Horreüs de Haaspad. Het pad verbindt de waterwinputten en dankt haar naam aan de Zwolse predikant Horreüs de Haas. De Haas was een groot natuurliefhebber.

Hanzeland

De route voert je vervolgens door Hanzeland. Deze wijk kent veel hoogbouw en weinig groen. Sommige mensen noemen Hanzeland ook wel het 'Manhattan van Zwolle'. Hanzeland huisvest onder meer Hogeschool Windesheim . Ondanks de overvloed aan asfalt en beton valt er toch te genieten van mooie waterpartijen met omringend groen.

Landgoed Schellerberg

Zodra je de woonwijken van Zwolle-Zuid weer verlaten hebt kom je weer in het groen. Aan je rechterzijde ligt het landgoed Schellerberg tussen de bomen en struiken verscholen. Een bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die tijd goed te verdedigen was. In het verleden was het veelal bewoont door de adelijke families van Nederland.

Buurtschap IJsselzone

De wandeling vervolgt door het buurtschap IJsselzone. Het ongerepte rivierlandschap is een oase van rust, te midden van de hectiek van de stad. Veel bijzondere planten en dieren profiteren hier van de regelmatige overstromingen.

De IJssel

De dijk langs de rivier brengt je weer terug naar het startpunt van de route. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de rivier de IJssel. Behalve het stadsfront van het Hanzestadje Hattem kan je ook de contouren van de Veluwe zien. Aan de andere zijde van de dijk ligt de Schellerwade. Met een beetje geluk kan je hier een zwarte stern zien neerstrijken.

Terwijl je verder de dijk afloopt doemen de fraaie lijnen van de Hanzeboog op. De spoorbrug over de IJssel maakt deel uit van de spoorverbinding van Zwolle met Utrecht en Lelystad. De brug werd in 2011 geopend.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Het Engelse Werk, 8019BM, Zwolle, Overijssel, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Zwolle
Het Engelse Werk
8019BM Zwolle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Campus
8017JV Zwolle

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

Dag- en activiteitencentrum 't Hagenhuus

Frankhuisweg 37
8043PA Zwolle
038 - 420 43 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schellerberg

Schellerberg

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

nyna

geplaatst op:

Mooie route, is soms iets onduidelijk. Jammer dat er geen achtergrond informatie is op te vragen in app. Wijk even af richting Katerveer en loop onder de oude ijsselbrug door ipv omhoog.

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1060902 | Toegevoegd op 30-4-2019 | Laatst gewijzigd op 6-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding