Goolse Geheimen Breehees en de Puij

Wandelroute 1031724

Aangeboden door: Vereniging Recreatie en Toerisme Goirle, Noord-Brabant

2583 32

Omschrijving

We starten op 't Kloosterplein, Mooie plek voor een hapje of een drankje bij diverse restaurants.

Kerk Sint Jan
De kerk is een neogotische kerk die werd ontworpen door Jos Cuypers en gebouwd werd van 1896-1897. Als je van de kerk Sint Jan richting de Tramdijk loopt, ga dan meteen over het bruggetje naar rechts en daarna meteen links het zandpad op. 

Dan kom je na ongeveer 500 meter aan je linkerhand twee betonnen palen van ongeveer 1.80m hoog tegen. Dat is de ingang van het oude zwembad. Als je er tussendoor het bos inloopt, zie je na een tiental meter de restanten van het oude zwembad. Nu zijn alleen de oude afgeronde randen van het bad nog te zien, ingegraven autobanden die waarschijnlijk onder de springplank voor de vereiste veerkracht zorgden en enkele andere resten van dit stuk vergane glorie. Er is niet veel meer van over, maar met een beetje fantasie en onderstaande zwart-witfoto (alleen jongens) in gedachte kun je je gemakkelijk voorstellen hoe het er vroeger uitgezien heeft. Het zwembad is in opdracht van Eduard van Puijenbroek aangelegd in 1933. De kosten bedroegen fl.7.022,46. De opening was op 10 juli 1933 en de toegangsprijs was 5 cent voor kinderen tot 13 jaar en 10 cent voor alles daarboven. Jongens en meisjes mochten niet tegelijk zwemmen!

Voetbalveld VOAB
Als je je weg vervolgt richting Gorp en Roovert, zie je meteen achter het oude zwembad een weiland liggen. Daar heeft voetbalvereniging VOAB van 1942 tot 1958 haar thuis gehad.

Schuilkelder
De bunker achter het voetbalveld, herkenbaar aan de schoorsteen die uit het heuveltje omhoog komt, stamt uit de eerste wereldoorlog en is door VOAB als kleedkamer gebruikt. Tegenwoordig is de ingang dichtgestort om vandalisme te voorkomen.

Bankven
De route volgend komt u langs het Bankven. Het Bankven is één van onze mooiste Goolse geheimen. In elk jaargetijde kan ik genieten van haar schoonheid. Het Bankven komt al op hele oude stafkaarten voor maar waaraan ze haar naam ontleent doen verschillende verhalen de rond. Eén ervan is dat de schepenen er recht gesproken zouden hebben. Een andere verklaring meldt dat er een leembank op die plaats zou zijn geweest. Wie het weet, mag het zeggen. Het Bankven is al jaren in gebruik als schaatsbaan en wordt in die zin beheerd door de Goirlesche Ijsclub ’t Bankven, opgericht op 1 januari 1919.

Breehees
Als je de route vervolgt, kom je nog het zesde en laatste Goolse geheim van deze wandeling tegen: de campingboerderij “Breehees” waar het altijd goed toeven is met de grappen van Meneer de Boer en zijn gastvrije dochter Caroline. Rust even lekker uit en vervolg je wandeling met het laatste stuk langs riviertje de Leij dat door prachtig weidegebied terugvoert naar het startpunt.

Veel wandelplezier, Niek Schenning

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

37
37 (Tilburgseweg, 5051AH, Goirle, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

37
Jouw startpunt
Knooppunt 37
Tilburgseweg
5051AH Goirle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kloosterstraat
5051AA Goirle

VVV Goirle in Blz Boekhandel Buitelaar

De Hovel
5051NP Goirle
013 530 11 22
Stuur een mail

Oplaadpunt

Eerste Schoor
5051DD Goirle

Natuurpoort De Roovertsche Leij

Gorps Baantje 1
5051 PX Goirle
+31 (0)13 577 43 00
Stuur een mail

Tilburg

Spoorlaan
5038CG Tilburg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Uitspanning & Camping Breehees

Uitspanning & Camping Breehees

Fietscafe

Uitspanning & Camping Breehees is een ideale tussenstop voor d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Emiel

op:

Anouk, Anders

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1031724 | Toegevoegd op 15-3-2019 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding