Goolse Geheimen Paradijselijke wandeling door de bossen van Gorp en Roovert

Wandelroute 1031669

Aangeboden door: Vereniging Recreatie en Toerisme Goirle, Noord-Brabant

2095 32

Omschrijving

Deze wandeling passeert de volgende mooie plekjes:
1. Natuurpoort
2. Klimbos
3. De fussiladeplaats
4. De Roovertsche Leij
5. De oude brug over de Leij
6. De leenhof
7. ’t Kasteeltje
8. De waranda
9. De Nieuwe Hoef

Deze wandeling langs Goolse geheimen start vanaf de parkeerplaats van de Roovertsche Leij. Deze natuurpoort is een prachtige plek om wandelingen en fietstochten te starten. Je kunt meteen starten met een kop koffie bij Rob en Maud Mutsaers of pas aan het einde van de wandeling hier genieten van al het lekkers wat ze de gasten voorschotelen.

Klim en Avonturenbos
We steken de brede zandpad over en lopen het bos in, aan je linkerhand zie je het 2e geheim, het Klim- en Avonturen bos van Martijn van Gool. Voor een ieder die het aandurft om hoog door de bomen te klimmen een echte aanrader. Het is een volledig veilig parcours met professionele begeleiding en zelfs geschikt voor rolstoelen.
Op het einde links en dan de eerste zandpad rechts door een prachtige laan met grote oude bomen. Op het einde van dit pad gaan we naar links, aan onze rechterkant lopen we langs een weiland, op het einde van het weiland komt u op een kruising waar we rechtsaf gaan, eerste zandpad links leidt ons naar de fusillade plaats.

Fusillade plaats
Dit is een bijzondere plek, iets om bij stil te staan! Hier zijn in de tweede wereldoorlog 5 gijzelaars doodgeschoten door de Duitse bezetters. Het was een terechtstelling als vergelding van een aanslag door het Rotterdamse verzet. 5 onschuldige mensen werden hier op 15 augustus 1942 vermoord om ervoor te zorgen dat de mensen het verzet niet zouden steunen. Boswachter van Heerebeek heeft indertijd de fusillade ontdekt en is samen met de heer van Puijenbroek nog op onderzoek uit geweest toen de Duitsers weg waren. Pas na de oorlog is het graf opgegraven en heeft men de lijken geborgen. De palen waar de gijzelaars aan vastgebonden hebben gezeten waren ook in het graf gegooid. Deze palen zijn nog te bezichtigen in het museum van ‘t Heem aan de nieuwe Rielseweg.
De vijf gijzelaars waren: Mr Robert Baelde(35 jaar), Willem Ruys (47 jaar), Otto Ernst Gelder (49 jaar), Christoffel Bennekers (48 jaar) en Alexander, baron Schimmelpenninck van der Oije (29 jaar). In augustus 1945 stond deze afbeelding in het Nieuwsblad van het Zuiden om de grootse kranslegging die een dag later zou plaatsvinden aan te kondigen. We lopen verder en gaan bij de splitsing linksaf en bij de kruising naar rechts.

Paradijsbrug
Over het bruggetje gaan we naar links om het wandelpad langs de Rovertsche Leij te volgen. Dit prachtig meanderend riviertje ontspringt in België en komt even verderop bij Breehees samen met de Nieuwe Leij. Het riviertje verkeerd nog in een soort oerstaat. Nog door geen mensenhand aangetast. Op het einde van het pad komt u op het nieuwe fietspad en ziet u aan uw linkerhand het oude bruggetje, ook wel de paradijsbrug genoemd.
Jan van Gorp
We volgen de weg naar rechts en houden bij de splitsing links aan en zien aan onze linkerhand het Leenhof waar de familie van Gorp gewoond heeft. Een bijzondere van Gorp was Ioannes Goropius Becanus (Jan van Gorp, 1519-1573) Hij was als humanist, taalgeleerde, wijsgeer en lijfarts van de koninginnen Eleonora van Frankrijk en Maria van Hongarije. Hij beweerde dat de Nederduitse taal de oudste taal ter wereld was en dat Adam en Eva derhalve in het aards paradijs Antwerps hadden gesproken. Hij werkte daaraan in het torentje van deze boerderij. Een gevelsteen verwijst naar deze geleerde Ioannes Goropius Becanus.
Vandaar ook dat de brug over de Rovertsche Leij het Paradijske genoemd wordt, en dat in de Nieuwe Hoef waar we straks langskomen een uithangbord van het voormalige grenscafé ’t Paradijske – met Adam en Eva – ten toon gesteld wordt.

Het kasteeltje
Aan uw linkerkant ziet u een schitterend kasteeltje, gebouwd als jachthuis in 1873 door Eugène de Zerezo, de Tejada een zoon van een adelijke spaanse familie. Door de aankoop van de boerderijen op Roovert en de omliggende heide ontstond het huidige landgoed. Het Kasteeltje is nu eigendom van de Goirlese textielfabrikanten-familie Van Puyenbroek,

Waranda
Tegenover het kasteeltje lopen we de Waranda of Starrebosch in. Dit bos is door Cornelis Bles in 1770 aangelegd in de vorm van een park met een ruit rond de ronde vijver, met daarop een eilandje met bomen.
We lopen terug naar de leenhof van Jan van Gorp en nemen het wandelpad links naast de hoeve en wandelen wederom langs de Rovertsche leij. Na een paar kilometer komen we het bos uit en zien we de weilanden om het gehucht Breehees. We nemen de zandpad naar links en gaan de brug over. Daarna de eerste pad links het bos in. We houden links aan om na een paar kilometer bij de Nieuwe hoef aan te komen.

Nieuwe Hoef
Er staan tal van prachtige boerderijen op het landgoed ‘Gorp en Roovert’ maar nauwelijks zó een als “de Nieuwe Hoef’. Een tiendhoeve anno 1641, hier werd vroeger de ‘tienden’ geïnd van de omliggende landerijen. Vroeger was iedere tiende schoof van de opbrengst van het land voor de landeigenaar. Deze seizoen opbrengsten – oogsten – werden opgeslagen in de Nieuwe Hoef’. Deze hoeve van het langgevel-type met het bakhuis opzij, werd steeds intact gehouden en ze getuigt nog altijd van trots en zelfs van enige majesteit. De keuken en ‘goeikamer’ zijn behouden gebleven, compleet met originele kasten, bedstee, fornuis en wandversieringen en natuurlijk het uithangbord van de verbeelding van Adam en Eva in het Gorpse Paradijs. Ze zijn op zaterdag en zondag geopend voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur.

Paradeske
Aan het einde van de laan ziet u links het huisje dat werd gebouwd voor de boswachter en helemaal op het einde waar we weer links het fietspad op gaan terug naar het stratpunt heeft de Boerderij -herberg ‘het Paradijske’ gestaan. Het café werd in 1912 door blikseminslag volledig verwoest.
Veel wandelplezier
Niek Schenning
Voorzitter vereniging Recreatie en Toerisme

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Natuurpoort De Roovertsche Leij (Gorps Baantje, 5051 PX, Goirle, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Natuurpoort De Roovertsche Leij
Gorps Baantje
5051 PX Goirle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Turnhoutsebaan
5051PM Goirle

VVV Goirle in Blz Boekhandel Buitelaar

De Hovel
5051NP Goirle
013 530 11 22
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Restaurant De Nieuwe Hoef

Restaurant De Nieuwe Hoef

Restaurant

Restaurant De Nieuwe Hoef is dankzij haar historische entourag...

Meer informatie
Roovertsche Leij

Natuurpoort De Roovertsche Leij

Natuurpoort

Natuurpoort De Roovertsche Leij ligt midden op landgoed Gorp e...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Karin

op:

Sylvain

op:

"Fijne wandeling! Wel wat modderig, maar goed te doen."

  op:  

Aniek

op:

Wat vond je van deze wandelroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Wandelroute 1031669 | Toegevoegd op 15-3-2019 | Laatst gewijzigd op 3-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding