Verken het Prachtige Landschap van Nationaal Park Hoge Kempen in België

Ontdek het natuurgebied van Hoge Kempen

Verdiep je in de rijke geschiedenis, uitzonderlijke biodiversiteit en tal van activiteiten die het Nationaal Park Hoge Kempen te bieden heeft. Van de geurige heidevelden tot de uitgestrekte bossen; dit park is een ware schatkist voor natuurliefhebbers. In zijn glooiend landschap vol oude duinen vind je een wereld vol wandel- en fietsavonturen.

Leer hoe dit unieke gebied doorheen de tijd vorm heeft gekregen, van de Oertijd tot nu, en hoe deze geschiedenis duidelijk opleeft in het huidige landschap. De opmerkelijke natuur is voor wandelaars en fietsers een ideale plek om hun hart op te halen en tegelijkertijd zullen ze tal van bijzondere dieren alsook flora tegenkomen. Beleef persoonlijk hoe de ‘fietsen door de bomen’ route je door de boomtoppen leidt, een ervaring die je zeker niet mag missen.

Door verder te lezen, krijg je een completer beeld van wat het Nationaal Park Hoge Kempen te bieden heeft, van zijn adembenemende natuur tot de bewaarde historische schatten. Mis dit niet en duik dieper in de fascinerende wereld van Hoge Kempen.

Hoge Kempen Paspoort

Oppervlakte:

57,5 vierkante kilometer

Nabijgelegen steden:

Genk, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, As, Dilsen-Stokkem

Beheer en bescherming:

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Limburgse Bosgroepen en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Flora:

Hoofdzakelijk bestaat het park uit dennenbossen, heidegebieden, stuifzanden, en omvat het grote waterpartijen en kleinschalige landbouwgronden.

Fauna:

De diversiteit aan dieren in het park is groot en varieert van wilde zwijnen, reeën, herten, vossen en dassen, tot een verscheidenheid aan vogels, zeldzame insecten en amfibieën, waaronder de bijzondere boomkikker.

Geografie van Hoge Kempen

Ligging:

Het Nationaal Park Hoge Kempen is gesitueerd in de provincie Limburg in Noordoost-België. Het park omspant het gebied vanaf Genk tot aan de Nederlandse grens, met naburige steden als Maasmechelen, Lanaken, As, Zutendaal en Dilsen-Stokkem.

Landschap:

Het landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen biedt een diversiteit die natuurbezoekers trekken zal. Het omvat kenmerken variërend van dennenbossen en wijdse heidevelden tot stuifzanden en waterpartijen, en het heeft ook kleinschalige landbouwgronden.

Typerende kenmerken in het landschap:

Het kenmerkende landschap omvat dennenbossen en stuifzanden, uniek in België. Maar in het bijzonder zijn de uitgestrekte heidevelden die paars tinten tijdens het juiste seizoen opmerkelijk. Daarnaast draagt de aanwezigheid van waterpartijen bij aan de biodiversiteit, wat het gebied bijzonder interessant maakt voor natuurliefhebbers.

Weetjes over het landschap:

Interessant is dat Hoge Kempen het enige Nationaal Park in België is. Het beslaat 57,5 vierkante kilometer en is daarmee het grootste natuurgebied in Vlaanderen. In dit gebied kun je zeldzame soorten zoals de boomkikker spotten. Tevens heeft het stuifzandlandschap de uitstraling van een miniwoestijn, een zeldzaam verschijnsel in België.

Hoge Kempen is bekend van…

Waar kunnen we het van kennen?

Hoge Kempen is bekend als het enige Nationaal Park in België, geliefd bij natuurliefhebbers door het gevarieerde landschap en de unieke fauna. Daarnaast wordt het park ook erkend om zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en wordt vaak vermeld in reisgidsen en publicaties over ecotoerisme.

Bekende gerechten:

In de regio Limburg, waar het park zich bevindt, zijn er verschillende culinaire hoogstandjes. ‘Limburgse vlaai’, een type fruitgebak, is bijzonder populair. In het jachtseizoen is wild een andere favoriet in deze streek.

Bekende toeristische attracties:

Het Nationaal Park Hoge Kempen biedt meer dan alleen prachtige natuur en fauna. Bezoekers kunnen ook genieten van diverse bezienswaardigheden. Zo is het planetarium en de sterrenwacht in Genk een topattractie. Bovendien zijn er in het park talrijke fiets- en wandelroutes uitgezet om de schitterende omgeving te ontdekken.

De geschiedenis van Hoge Kempen

Hoe is Hoge Kempen de geschiedenis door gekomen;

In de Oertijd, specifiek de laatste ijstijd, werd zand van de stroomvlakte van rivieren door wind naar Oost-Limburg geblazen, hierdoor ontstonden de hoge zandvlaktes, ook wel “duinen” genoemd, uit welke het huidige Nationaal Park Hoge Kempen geëvolueerd is. Deze typerende heuvels van Hoge Kempen zijn overblijfselen van deze zandduinen.

Tijdens de Middeleeuwen behoorde het gebied van het huidige Nationaal Park Hoge Kempen tot een uitgebreid heidegebied, dat werd ingezet voor schapenteelt en bijenteelt. Reeds destijds was het bekend om zijn opmerkelijke natuurschoon en biodiversiteit.

Sporadische ontginningspogingen werden ondernomen door de eeuwen heen, maar door de arbeidsintensiteit van de heideontginning bleven grote delen behouden als heideveld en bos.

Gedurende de 20e eeuw, met de achteruitgang van traditionele landbouwmethoden, begon het heideveld zich te vervullen met hoofdzakelijk Grove dennen. Deze trend werd versterkt door een actief aanplantbeleid in Vlaanderen.

Op 23 maart 2006 kreeg het gebied de status van het eerste nationale park van België. Sindsdien wordt er voortdurend gewerkt aan het herstellen en behouden van de oorspronkelijke natuurlijke diversiteit van het landschap.

Vertel hoe we deze geschiedenis nu nog kunnen zien en beleven.

De geschiedenis van Hoge Kempen is nog steeds duidelijk zichtbaar in het huidige landschap. De zandduinen uit de Oertijd vormen het heuvelachtige landschap van het park. Ondanks dat de bossen nu grotendeels bestaan uit aangeplante dennen, kun je in het park nog steeds heidegebieden en stukken oorspronkelijk bos ontdekken die herinneren

Op pad in Hoge Kempen

Populaire gebieden om te wandelen en te fietsen

In het Nationaal Park Hoge Kempen en de omliggende gebieden is een breed scala aan plekken beschikbaar waar wandelaars en fietsers kunnen genieten. Een netwerk van duidelijk aangegeven wandelroutes slingert door het park, die bezoekers langs de verscheidenheid van bossen, heidevelden en waterpartijen leidt.

Het Limburgs fietsroutenetwerk strekt zich eveneens door het park, wat fietsers de mogelijkheid biedt om de natuurlijke pracht van Hoge Kempen te ontdekken. Een van de bijzondere ervaringen is zonder twijfel de ‘fietsen door de bomen’ route in Pijnven, een uniek fietspad dat je door de kruinen van de bomen voert.

Beschrijving van de natuurgebieden

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een toonbeeld van natuurlijke schoonheid. De duinen, bossen, heidevelden en waterpartijen vormen een afwisselend en dynamisch landschap dat ideaal is voor zowel wandelingen als fietstochten.

Een van de meest unieke gebieden is de Ziepbeekvallei, waar je door een opmerkelijk moerasgebied wandelt met open water, rietvelden en bijzondere vogelsoorten. De Mechelse Heide is bekend om haar uitgestrekte open heidevelden die in augustus en september een paarse gloed krijgen. Je kan ook de grote grazers zoals Gallowayrunderen en Konikpaarden tegenkomen, die bijdragen aan het beheer van het gebied.

Het park bestaat ook uit uitgestrekte bossen, met het Pietersheimbos als uitmuntend voorbeeld. Hier vind je oude loofbomen met een onderbegroeiing van varens, mos en bosbessen. In de lente ligt er een kleurrijk tapijt van bosanemonen
[lat,lng: 50.937693, 5.591964]