Zonhoven

Zonhoven, hart van De Wijers

Zonhoven komt van Sonuwe, wat letterlijk ‘waterland aan de (rivier) Son’ betekent. Je begrijpt meteen waarom, wanneer je in het westelijke deel van Zonhoven een bezoek brengt aan de Wijers, het grootste vijvercomplex van Vlaanderen!

Dit gebied, met zijn talloze vijvers en waterloopjes, geeft leven aan unieke vogel- en plantensoorten, boven én onder de waterspiegel. Op de uitkijktoren, midden in de Wijers, krijg je een fantastisch zicht op de hoeveelheid vijvers die hier liggen. Kun jij de Roerdomp spotten, het adoptiekind van de gemeente? Neem ook zeker een kijkje achter de schermen van een van de toonaangevende viskwekerijen in het gebied, die terecht beschouwd worden als de architecten van de Wijers.

Geniet van een haast ongerepte groene rijkdom zover het oog reikt: meer dan 1000 hectare natuurpracht wordt doorkruist door een uitgebreid fietsroutenetwerk. Het natuurreservaat ‘de Teut’, met zijn betoverende vennen en paarse zeeën struikheide, lijkt tijdens de zomermaanden zo uit een  Provençaals schilderij weggeplukt. Zonhoven heeft ook leuke evenementen en activiteiten te bieden, zoals de wekelijkse zondagsmarkt en de Wereldbeker Veldrijden. De dienst Toerisme geeft je graag meer info in het UiTpunt.

Zonhoven, hart van de Wijers route map image 47,12km
Zonhoven, hart van de Wijers
Fietsroute 753406 | Zonhoven | Vlaanderen | 47,12 km
Het westelijke deel van Zonhoven is een lappendeken van talloze vijvers en beken. Hier zit je letterlijk in het hart van De Wijers, het grootste aaneengesloten vijvergebied van Vlaanderen waar unieke vogel- en plantensoorten leven. Op de uitkijktoren, midden in De Wijers, krijg je een fantastisch zicht op dit natuurgebied. Even verderop kan je een kijkje nemen achter de schermen van één van de viskwekerijen. Zij worden terecht beschouwd als de architecten van De Wijers. Maar De Wijers in Zonhoven omvat nog meer dan enkel vijvers. Het natuurreservaat ‘de Teut’, met zijn kristalheldere vennen, lijkt tijdens de zomermaanden zo uit een Provençaals schilderij weggeplukt door de bloeiende struikheide. Ontdek hier ook de sporen van de eerste Zonhovense bezoekers: prehistorische jagers en boeren. Zonhoven heeft ook leuke evenementen en activiteiten te bieden, zoals de wekelijkse zondagsmarkt of de Wereldbeker Veldrijden. De dienst Toerisme geeft je graag meer info in het UiTpunt.