Kasteel Huis Bergh, een overweldigende ervaring

Alinea 1

Aan de rand van het stadje ’s-Heerenberg staat het imposante Kasteel Huis Bergh. Dit kasteel wordt omringd door een gracht en het wordt half omgeven door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis van Huis Bergh gaat terug tot de dertiende eeuw. Er werd toen een ronde tufstenen woontoren gebouwd op een zandheuvel in het moeras. Door de jaren heen is deze woontoren getransformeerd tot een indrukwekkend kasteel door uitbreidingen en verfraaiingen. Breng een bezoekje aan het kasteel en laat je overweldigen door de prachtige kunst, cultuur en natuur.

Bijzondere kunst uit de middeleeuwen 

In Kasteel Huis Bergh kun je een prachtige kunstverzameling bekijken die uniek is voor Nederland. Deze verzameling is afkomstig van Jan Herman van Heek die het kasteel in 1912 kocht en er zijn kunst onderbracht. Jan Herman had een grote belangstelling voor de middeleeuwse kunst en dat zie je terug binnen in het kasteel. Je vindt er oude Italiaanse schilderijen, waaronder een heel beroemd paneeltje uit Siena, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen, portretten van vroegere bewoners van het kasteel en laat middeleeuwse panelen uit Noord-Europa. In de middeleeuwse toren vind je ook een wapenkamer en een muntenkamer.

Een schat aan verhalen

Naast kunst heeft Kasteel Huis Bergh nog veel meer te bieden. Het kasteel is zo’n 800 jaar oud en in die eeuwen is er veel gebeurd. Het barst hier dan ook van de interessante verhalen. De verhalen over de rijke historie van het kasteel zijn te beluisteren via een audiotour. Aan kinderen is er ook gedacht bij Kasteel Huis Bergh. Zij kunnen zich verkleden als een middeleeuwse ridder of een hofdame en een rondleiding volgen door het kasteel met opdrachten en spannende verhalen. Ervaar zelf hoe het is om gevangen te zitten in een koude middeleeuwse gevangeniskelder en maak kennis met de kunst en de natuur in en rondom het kasteel. Aan het einde van de rondleiding worden de kinderen benoemd tot hofdame of tot ridder geslagen.
Alinea 3

Ontdek de buitenkant van het kasteel

Ook buiten het kasteel is van alles te zien, zoals de plek waar vroeger munten werden geslagen en een kerk waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw dateert. Als je de gracht oversteekt kom je uit bij de Plantage, een parkbos uit de achttiende eeuw waar je lekker doorheen kunt slenteren. Hier in de buurt ligt ook een kaatsbaan uit de vijftiende eeuw en de kasteeltuin. Van deze tuin werd al in 1461 melding gemaakt en het is hiermee de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland, die in contour en opzet bewaard is gebleven. Meer over de tuingeschiedenis, de tuinmannen en hun gereedschappen, de fonteinen en de zaden die werden gebruikt weten? Luister dan naar de audiotourapp of lees er meer over in de papieren versie van de tour die je bij het kasteel kunt krijgen. 
Kasteel Huis Bergh is van april t/m oktober te bezoeken op dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 16.30 uur. Tijdens de overige maanden is het kasteel geopend op zondag van 12.30 t/m 16.30. Iedere zaterdag in het hoogseizoen is er een rondleiding om 14.00 uur. 

Route suggestie:

Fietsroute 186466 - Montferlandse Meizoentjes Route
34,82 km

Montferlandse Meizoentjes Route

Fietsroute 186466 | Gelderland | Stokkum | 34,82 km

In het glooiende Montferland fiets je langs uitgestrekte weilanden vol bloeiende meizoentjes (een andere naam voor madeliefjes) en andere bloemen. Daar wordt toch iedereen blij van?

Picknick
Vanuit de VVV Montferland in ’s-Heerenberg rij je het buitengebied in met zijn velden en weides vol bloemen. Je passeert Düffels Möll, een korenmolen uit 1860. Wat is het hier heerlijk rustig fietsen in deze prachtige regio! Onderweg kun je een tussenstop maken bij Hotel Zonneheuvel voor een lekker hapje en een drankje. 

Huis Bergh
Net voor Zeddam kun je weer even afstappen bij Havezathe HR Carpe Diem om even uit te rusten op het gezellige tuinterras. Verderop kom je langs een van de overgebleven hagelkruizen die in het Montferland van oudsher neergezet werden. In ’s-Heerenberg kun je binnen lopen bij Grand Café De Snor voor een drankje en hapje, voordat je een blik op Kasteel Huis Bergh gaat werpen: een van de oudste én grootste waterburchten van Nederland.