Wendy fietst

Nederland is bij uitstek een fietsland. Naar schatting zijn er zo'n 25 miljoen fietsen in ons kikkerlandje, wat betekent dat er meer fietsen dan inwoners in Nederland 'wonen'... Je kunt wel stellen dat wij dol zijn op fietsen en het is ook heerlijk. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je bent ook snel van A naar B. Wij hebben vier leuke thema routes voor je uitgestippeld: cultuur, happy & healthy, family en fun & food. Iedere route heeft z'n eigen hoogtepunten. Welke route past het best bij jou?

Wendy's route keuzes:

route1© CC-BY PAUL-fotografie-Netherlands

Happy & Healthy route

Fietsroute 134325 - Biesboschroute
34,67 km

Biesboschroute

Fietsroute 134325 | Noord-Brabant | Oosterhout | 34,67 km

Mooie en afwisselende fietsroute langs prachtige dorpskernen, polderlandschap en natuur.
route2© Theetuin Overleek

Fun & Food route

Fietsroute 183519 - Theetuinenroute in Laag Holland
37,80 km

Theetuinenroute in Laag Holland

Fietsroute 183519 | Noord-Holland | Waterland | 37,80 km

Door de prachtige omgeving van Laag Holland kun je heerlijk fietsen door een open landschap met prachtige vergezichten, maar de rustpauzes op deze fietsroute zijn misschien nog wel het leukste. De route neemt je namelijk mee langs verschillende theetuinen waar je kunt genieten van kopjes thee, huisgemaakte taarten en nog veel meer lekkers.

Het Schoolhuis
Het opstappunt van de route ligt bij het toeristisch overstappunt nabij knooppunt 53. Vanuit hier fiets je door het prachtige landschap richting Holysloot. Hoewel het niet de titel theehuis draagt, is het volop genieten in dit voormalige woonhuis van de dorpsmeester uit 1875. Met het pontje* – dat steeds tussen 09.30 en 17.00 uur vaart – verlaat je het schilderachtige dorpje vervolgens weer.

Heerlijke kopjes thee en taart
Als je ongeveer een uur hebt gefietst kom je aan bij Theetuin Overleek. Wuivend riet, fluitende vogeltjes en een prachtig uitzicht krijg je hier cadeau. Proef allerlei huisgemaakte lekkernijen of huur een van de fluisterbootjes om mee het water op te gaan. De lekkere trek wordt zeker gestild op deze tocht. Fiets vervolgens door naar Monnickendam en Zuiderwoude terug naar het punt waar je je tocht begonnen bent. Geniet onderweg van het uitzicht over uitgestrekte weilanden.

Meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je deze route zelf gaat verkennen? Lees dan de volgende artikelen.
Laag Holland: paradijs voor weidevogels

*Het pontje vaart van half april tot en met juni en in september op zaterdag en zondag. In juli en augustus vaart het pontje dagelijks.
route3© CC BY Inzeller Touristik GmbH

Family route

Fietsroute 114918 - Noordeinde, Zuideinde en Middenbuurt bij Giethoorn
33,00 km

Noordeinde, Zuideinde en Middenbuurt bij Giethoorn

Fietsroute 114918 | Overijssel | Steenwijkerland | 33,00 km

Uitgestrekte rietvelden en bloemrijke hooivelden. Lieflijke kolkjes, stille meren, grote plassen en diepe vaarten. Dat is wat je in de omgeving van Giethoorn kunt verwachten. Samen met De Weerribben is poldergebied De Wieden één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. In de dichtbegroeide moerassen kom je zeldzame plantensoorten tegen, waaronder dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras. Schitterende vogels zoals de aalscholver, de Wulp, de zwarte stern en de purperreiger vissen in de meren, maar ook andere roofvogels hebben hier hun jachtgebied. De bruine kiekendief en zeldzame velduil jagen boven de trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden op hun prooi. Bij het Toeristisch Overstappunt Giethoorn parkeer je de auto. Je fietst naar het noorden, richting Steenwijk. Die plaats doe je op deze route overigens niet aan, maar je buigt er langs af. Tussen Steenwijk en Nijeveen ligt een mooie molen. Voordat je bij Nijeveen aankomt leidt de route in westelijke richting, verder het plassengebied in. Via het dorpje Westeinde kom je terug in Giethoorn.
route4

Cultuur route

Fietsroute 464733 - Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard
56,69 km

Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland | Gouda | 56,69 km

De wereldberoemde karakteristieke Goudse kaas worden al eeuwenlang verhandeld in Gouda. De kazen worden alleen niet gemaakt in de stad waaraan ze hun naam hebben te danken. Dat gebeurt namelijk in cheese valley in de polders om Gouda heen. Stap op de fiets en maak kennis met weilanden vol koeien, bloemrijke slootkanten, oude boerderijen, historische wegen, recreatiegebieden en sfeervolle dorpjes en stadjes in dit gebied. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen in de Krimpenerwaard.

Natuurpracht en gastvrijheid
Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om te genieten van de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker gerecht met ‘Goudse Boerenkaas’?

Typische veenweidegronden
Het landschap van de Krimpenerwaard bestaat voornamelijk uit veenweides. Zo’n duizend jaar geleden was de Krimpenerwaard nog een moerasgebied totdat het gebied werd drooggelegd. De planten in het moeras vormden samen de huidige veenbodem. Veenbodems zijn te nat voor akkerbouw en daarom zijn er hier weilanden aangelegd om vee op te houden.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.

Deze route is in samenwerking met de Gemeente Krimpenerwaard en VVV Gouda tot stand gekomen

partner logo

Aangeboden door:

Batavus

Batavus is al meer dan honderd jaar één van de grootste Nederlandse fietsfabrikanten met een passie voor het ontwikkelen en produceren van kwaliteitsfietsen voor een breed en internationaal publiek.