Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Zijn liefde voor de eenvoudige mens, de natuur en het boerenland; het begon allemaal in de prachtige provincie Noord-Brabant. Fiets door de wereld van Vincent van Gogh, in vijf unieke routes van samen 335 km.

Kies voor rondje Nuenen

Kaart van route 165582 - Van Gogh fietsroute - Nuenen
Van Gogh fietsroute - Nuenen
  • Noord-Brabant
  • Nuenen
  • 49,90 km
  • Fietsroute 165582
Bekijk de route

Van 1883 tot 1885 woonde en werkte Van Gogh in Nuenen. In dit ‘openluchtmuseum’ vind je 22 gebouwen en plekken die een directe relatie hebben met de schilder.

Te voet of met de fiets ga je op ontdekkingstocht, waarbij 18 informatiezuilen – na een druk op de knop – verhalen laten horen over de relatie van de schilder met deze Nuenense locaties.

Zo brengt het rondje je langs de Opwettense Watermolen. Dit is één van de drie watermolens die Van Gogh schilderde. Hier aan de Dommel werkte hij samen met de schilder Anthon van Rappard, die hij in 1880 in Brussel had leren kennen. Van Rappard bezocht hem enkele keren in Nuenen en dan trokken ze er samen opuit om te schilderen.

Een volgende aanrader op de route is de pastorie familie Van Gogh. Zowel de voor- als de achtergevel van deze pastorie uit 1764 zijn door Van Gogh geschilderd en getekend. Hij woonde hier van december 1883 tot mei 1884 bij zijn ouders in. Tegenover deze pastorie bevindt zicht het Vincentre.

pollaroid 1

In het Vincentre ontmoet je in sprekende portretten de mensen die de schilder hebben gekend. Je wandelt door uitvergrotingen van de landschappen die hij geschilderd heeft en luistert in een reconstructie van zijn atelier naar passages uit de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo. In de filmzaal komt het meesterwerk De Aardappeleters tot leven in de film ‘Donker dat toch kleur is’. Ook bevindt zich op de route het Huis van De Aardappeleters. In de tijd van Van Gogh stond hier de boerderij van de familie De Groot. Deze familie stond model voor talloze studies van boerenkoppen en handen. In 1885 legde de schilder hen vast in wat hijzelf als zijn eerste volwaardige werk beschouwde: De Aardappeleters. Even verderop staat Windmolen de Roosdonck, die wel zeven keer door Van Gogh getekend is. Deze zogenaamde bergmolen werd gebouwd en in gebruik genomen toen de schilder in Nuenen woonde en werkte.

Als cadeau voor zijn moeder schilderde Van Gogh de Hervormde kerk, waar zijn vader van 1882 tot 1885 dominee was. Ook heeft hij twee tekeningen van deze kerk gemaakt. Tijdens de fietsroute kan een bezoekje aan deze kerk niet uitblijven.

Wanneer je kiest voor rondje Nuenen zal je over, de blikvanger van deze route, het prachtige Van Gogh-Roosegaarde fietspad fietsen, vooral een aanrader in het donker.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Brabant.