De 3 mooiste bezienswaardigheden

Het hele Pieterpad bewandelen is een flinke uitdaging. Deze bekende langeafstandsroute is namelijk bijna 500 kilometer lang, maar je hoeft natuurlijk niet de gehele route te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een klein gedeelte van het Pieterpad te verkennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van etappe 10 van het Pieterpad? Deze etappe neemt je mee van Ommen naar Hellendoorn door mooie natuurgebieden en langs verschillende bezienswaardigheden. Wij zetten de drie bezienswaardigheden voor je op een rijtje die je echt niet mag missen.

1. Kamp Erica

Net buiten Ommen vind je Kamp Erika midden in de bossen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een strafkamp waar gevangenen heen werden gebracht om de overvolle gevangenissen te ontlasten. Het kamp werd gebruikt vanaf 22 juni 1942. Door de afgelegen locatie van het kamp konden de bewakers gevangenen genadeloos mishandelen zonder dat iemand er iets vanaf wist. Er kwamen hier uiteindelijk meer dan 170 gevangen om het leven. Eerst werden er vooral zwarthandelaren naar het kamp gebracht, maar later kwamen ook onderduikers en verzetsmensen hier terecht. Op 11 april 1945 werd Kamp Erika bevrijd. Tegenwoordig vind je hier een kruis en een gedenksteen die herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen die hier plaats hebben gevonden.

2. De steile oever

De steile oever is een stuwwal uit de laatste ijstijd. Dit mooie plekje in de natuur ligt niet direct naast het Pieterpad, dus je zult er even een klein omweggetje voor moeten maken. De steile oever van deze stuwwal is uitgesleten door de rivier de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge. Bij de Steile Oever vind je verschillende ‘zichtassen’, uitkijkplekken die speciaal zijn aangelegd om je een mooi uitzicht te bieden over het landschap. Neem hier eens een kijkje en neem de natuurpracht in je op.


3. Smederijmuseum d'Oale Smederië

Vanuit het eindpunt van etappe 10 van het Pieterpad ben je binnen een mum van tijd bij het Smederijmuseum d’Oale Smederië. Het hart van dit museum bestaat uit een oude smederij, compleet met een smidsvuur en een 200 jaar oude blaasbalg. Op de bovenverdieping van het museum kun je allerlei kleine smederijvoorwerpen bekijken en in de kelder vind smeedijzer, kolen en oude materialen. In het bijbehorende winkeltje kun je handgemaakte smeedijzeren voorwerp kopen of laten maken. Hier ben je kortom op de juiste plek als je meer te weten wilt komen over ijzer smeden.Wil jij deze bezienswaardigheden graag eens in het echt gaan bekijken?
Trek dan je wandelschoenen aan en volg de tiende etappe van het Pieterpad.

Wandelroute 538467 - De tiende etappe van het Pieterpad
20,37 km

De tiende etappe van het Pieterpad

Wandelroute 538467 | Overijssel | Ommen | 20,37 km

Tijdens dit tochtje kun je je volledig onderdompelen in de schoonheid van de natuur. Tussen Ommen en Hellendoorn vind je namelijk het natuurterrein Lemelerberg en het meest noordelijke deel van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Wandel door deze mooie gebieden en bewonder alle natuurpracht.

Beklim de Lemelerberg
Het treinstation van Ommen is het beginpunt van deze wandeling. Zet je auto neer bij het eindpunt van deze route en reis vervolgens naar Ommen met de trein of parkeer hier je auto en ga lekker op pad. Onderweg wandel je over heidevelden, door bosgebieden en langs stuifzandgebieden op het natuurterrein Lemelerberg. Vanaf de hoger gelegen delen in dit gebied kun je genieten van een prachtig weids uitzicht. Vervolgens kun je een kijkje nemen in het dorp Lemele, aan de voet van de Lemelerberg. Dit dorp is vernoemd naar het leem dat vroeger rondom de Lemelerberg te vinden was. Vanuit Lemele wandel je verder naar Hellendoorn.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug
Voordat je Hellendoorn binnenkomt, wandel je langs de rand van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Dit park is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Overijssel. Dwaal hier over de eindeloos lijkende heidevelden en door de bossen en geniet van het uitzicht. Het eindpunt van de route liggen middenin Hellendoorn.

Het Pieterpad
Deze route is slechts een van de etappes van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Het gehele Pieterpad bestaat uit 26 etappes die lopen van de waddenkust van Groningen tot bij de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Je kunt ervoor kiezen om een etappe uit te kiezen die jou aanspreekt, maar je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om de gehele route te verkennen.

Leestip!
We hebben de drie bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk dan hier alle etappes.


Route-suggesties

Tekst: Linda Milder