De 3 mooiste bezienswaardigheden

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van heel Nederland. De bijna 500 kilometer lange route neemt je mee van de Groningse Waddenkust in Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. De route is onderverdeeld in 26 etappes en de eerste etappe loopt van Pieterburen naar Winsum. Deze eerste etappe  neemt je mee door uitgestrekte landschappen met slootjes, graslanden en dorpjes op wierden. Onderweg kom je ook verschillende bezienswaardigheden tegen. Hieronder vertellen wij je meer over de drie mooiste bezienswaardigheden van de eerste etappe.

1. Zeehondencrèche Pieterburen

In Pieterburen vind je het startpunt van het Pieterpad, maar het dorp staat ook bekend om de zeehondencrèche Pieterburen. Een bezoekje aan dit zeehondencentrum mag niet ontbreken als je toch in Pieterburen bent. In het bezoekerscentrum leer je meer over de opvang van zeehonden en verder kun je een kijkje nemen in de keuken en in het ziekenhuis van het centrum. Op zaterdag en zondag kun je een rondleiding volgen door het centrum en iedere dag om 15.00 uur kun je meekijken als de zeehonden gevoerd worden.

2. De Laurentius kerk in Eenrum

Als je op weg bent naar Eenrum zie je de Laurentius Kerk al van heinde en verre liggen. Eenrum is gelegen op een wierde en daardoor steekt het dorpje boven het omliggende landschap uit. De toren van de kerk is daardoor een echte blikvanger in de omgeving. Deze kerk werd hier gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw. De bijbehorende kerktoren werd pas veel later gebouwd, tussen 1646 en 1652. Tegenwoordig maakt de kerk deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Eenrum.


3. De Boog in Winsum

Winsum vormt het eindpunt van de eerste etappe van het Pieterpad. In dit dorp vind je een stenen boogbrug uit de 19e eeuw genaamd De Boog. Deze brug vormt de oude verbinding tussen het voormalige dorp Obergum en Winsum over het Winsumerdiep. Voordat deze stenen brug werd aangelegd in 1808 vond je hier een houten brug. In mei 1940 werd de brug opgeblazen door Nederlandse militairen om het moeilijker te maken voor de Duitsers om op te rukken naar Vesting Holland. In 1941 werd de brug heropgebouwd.Ben je enthousiast geworden en wil je deze bezienswaardigheden met eigen ogen zien? Trek dan je wandelschoenen aan en volg de eerste etappe van het Pieterpad.

Wandelroute 517783 - De eerste etappe van het Pieterpad
13,59 km

De eerste etappe van het Pieterpad

Wandelroute 517783 | Groningen | Pieterburen | 13,59 km

Vanuit Hotel Waddenweelde in Pieterburen kun je de eerste kilometers van het befaamde Pieterpad lopen. In de Groningse polder wandel je voornamelijk langs waterwegen naar Winsum.

Pittoresk Pieterburen
Voordat je Pieterburen uit gaat, is het leuk om even in dit mooie plaatsje rond te kijken. Er zijn hier enkele fraaie panden te zien, zoals de Petruskerk uit de eerste helft van de vijftiende eeuw en de Vier Winden, een koren- en pelmolen uit 1846. Het Zeehondencentrum Pieterburen is verder natuurlijk een bekende attractie. Net boven Eenrum kom je door het Oosterbos dat begin jaren zeventig bij een ruilverkaveling is ontstaan.

Wierdedorpen
Eenrum is een van de mooiste wierdedorpjes in de Marne. Het geniet beschermd dorpsgezicht, onder meer vanwege de dertiende-eeuwse kerk die voor een deel uit tufsteen is opgebouwd. Ook de prachtige Michaelkerk in Mensingeweer stamt uit de dertiende eeuw. Hollands Welvaart is een korenmolen uit 1855. Aan het Winsumerdiep kun je bij het gezellige Marenland Recreatie een terrasje met uitzicht op het water pakken. Je tocht eindigt even verderop bij Station Winsum.

Pieterpad
Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Hij leidt je vanaf het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. Het pad heeft een lengte van ongeveer 492 kilometer en is onderverdeeld in 26 etappes. De route geeft je een prachtige kijk op het gevarieerde Nederlandse landschap. Ook kom je door verschillende historische plaatsjes. Het pad is ontworpen door de vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Ze waren ontevreden over het gebrek aan lange afstandswandelpaden in Nederland. Van 1978 tot 1983 hebben ze vele wandelingen gemaakt om de route uit te zetten. Bestaande paden werden soms gecombineerd met nieuwe routes. In 1983 werd het Pieterpad officieel in gebruik genomen.

Wil je vanuit Hotel Waddenweelde ook eens wadlopen? Wandel dan route 519255 en boek een wadlooparrangement. Wil je vanuit Marenland Recreatie eens naar Groningen wandelen? Loop dan route 530023.

Leestip!
Onderweg kom je ook verschillende bezienswaardigheden tegen. Hierover vertellen we je meer.

Wil je ook de andere etappes van het Pieterpad lopen? Bekijk hier dan alle etappes.

Tekst: Linda Milder