Limburgse pareltjes op Fietserspad etappe 9

De laatste etappe van het Fietserspad loopt vanuit Midden-Limburg dwars door de Limburgse heuvels naar de Sint Pietersberg aan de rand van Maastricht. Het glooiende groene landschap is misschien wel het mooiste van deze omgeving, maar ook het charmante Maastricht, de kleine Limburgse dorpjes en de grote hoeveelheid historische bezienswaardigheden maken dit gebied tot een populaire streek onder fietsers. Het is bijna onmogelijk om te kiezen tussen alle mooie bezienswaardigheden op deze route, maar we hebben toch 3 mooie pareltjes voor je uitgezocht die je echt eens moet zien.

1. De bisschopsmolen

Midden in hartje Maastricht vind je de Bisschopsmolen. Deze middenslag watermolen stamt uit de 7e eeuw, maar de molen heeft haar huidige naam pas gekregen in de 11e eeuw. De naam van de molen verwijst naar de bisschop van Luik die in de 11e eeuw de eigenaar werd van deze molen. Vanaf 1442 werd de molen 350 jaar lang gebruikt om mout mee te malen voor het Maastrichtse Brouwersgilde. Daarna werd de molen verschillende keren verkocht, onder andere aan Maastrichtse kooplui. In 1920 kwam de molen in handen van de Gemeente Maastricht, waarna de molen werd voorzien van een nieuw ijzeren waterraad. In 2004 is de molen volledig gerestaureerd en sinds 2005 wordt de molen ook weer gebruikt. De molen wordt net als vroeger aangedreven door het water van de Jeker, alleen wordt er nu spelt gemalen om bier van te brouwen en brood mee te bakken.

2. Fort St. Pieter

Aan de rand van Maastricht vind je Fort St. Pieter op een flank van de Sint Pietersberg. Dit fort werd rond het jaar 1700 gebouwd als deel van de vestingwerken van Maastricht. Het fort is gebouwd in een vijfhoek om de zuidelijke vestingmuren van Maastricht te kunnen beschermen. Aan het begin van de 17e eeuw namen de Fransen de Sint-Pietersberg in om kanonskogels af te kunnen vuren naar de zuidelijke vestingmuren en dat wilde de militaire commandant van Maastricht voortaan voorkomen met dit fort. In de 19e eeuw werd het fort gemoderniseerd om bestand te zijn tegen de manieren van oorlog voeren die destijds gebruikelijk waren. Het fort verloor haar verdedigingsfunctie na de opheffing van de vesting Maastricht in 1867. In 2014 werd een grootschalige restauratie van het fort afgerond. Tegenwoordig kun je boeiende rondleidingen door het fort heen volgen. Een gids neemt je mee langs onder andere de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij.


3. Grotten Zonneberg

Bekijk de Sint Pietersberg eens op een andere manier vanuit het ondergrondse gangenstelsel onder deze berg. De groeves van de Zonneberg maken deel uit van dit ondergrondse gangenstelsel. De meeste gangen zijn afgegraven voor de kalksteengroeve de ENCI. Door de eeuwen heen hebben er verschillende instortingen plaatsgevonden in dit ondergrondse gangenstelsel waardoor een groot gedeelte van de gangen verloren is gegaan. De groeves van de Zonneberg werden pas in de 19e eeuw afgegraven en deze zijn grotendeels bewaard gebleven. Deze gangen sluiten bij sommige gedeelten aan op de oude gangenstelsels die al aanwezig waren in de Sint Pietersberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze gangen gebruikt als ondergrondse schuilplaats voor de bevolking van Maastricht. In deze grotten worden er tegenwoordig het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd. Grotten Zonneberg bestaat uit een gestructureerd gangenstelsel van 80 kilometer. Een ervaren gids leidt je rond om je de mooiste plekjes van dit gangenstelsel te laten zien.


Ontdek zelf de laatste etappe van het Fietserspad en bewonder al deze plekjes.

Fietsroute 539188 - Etappe 9 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
83,03 km

Etappe 9 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539188 | Limburg | Roerdalen | 83,03 km

Etappe 9 vormt het laatste gedeelte van het Fietserspad en het is zeker niet de minste route. Je fietst op deze route van Montfort naar Maastricht door onder andere Sittard en langs de rand van Valkenburg. Maak kennis met mooie bezienswaardigheden, verschillende Limburgse dorpjes en steden en de heuvels van het Heuvelland.

Molens, kastelen en heuvels
Meteen aan het begin van deze route kom je al langs twee bezienswaardigheden. Je fietst eerst langs een plek waar archeologen romeinse munten hebben gevonden en vervolgens kun je een kijkje nemen bij de ruïnes van Kasteel Montfort. Vervolgens zet je koers naar Sittard, Spaubeek en Nuth. Onderweg kun je verschillende watermolens en kastelen bewonderen, waaronder de Millenermolen, Kasteel De Bockenhof en Kasteel Bokkenheufke. Ook kun je neerstrijken bij Gasterij Kasteel Terborgh voor een hapje en een drankje. Daarna is het tijd om de typerende heuvels van Zuid-Limburg te bedwingen.

Gezellig Maastricht
Het eindpunt van het Fietserspad ligt aan de rand van Maastricht bij de Sint-Pietersberg. Om hier te komen fiets je dwars door het centrum van Maastricht heen.

Uitzichten over de ENCI-groeve
Je komt uiteindelijk uit aan de rand van de Sint-Pietersberg. In de buurt van dit punt vind je een bijzonder uitzichtplatform dat zweeft boven de ENCI-groeve, een oude kalksteengroeve. Deze groeve wordt beetje bij beetje omgevormd tot een mooi natuurgebied. Neem zeker even een kijkje op dit uitzichtplatform en geniet van het uitzicht.

Leestip!
Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Lees meer over de 3 mooiste bezienswaardigheden op etappe 9. Wil je de overige etappes van het Fietserspad ook bekijken? Klik dan hier of bekijk de inspiratiepagina van Limburg.
Tekst: Linda Milder