De 3 mooiste kastelen op Fietserspad etappe 8

Alleen al het groene landschap in Limburg en net over de grens in Duitsland is prachtig op deze route, maar er valt meer te zien dan alleen natuurpracht. Stap bijvoorbeeld eventjes van je fiets af om een historisch kasteel van dichtbij te bewonderen. Op deze route kom je langs verschillende kastelen die je eventjes mee terugnemen naar lang vervlogen tijden. Wij hebben de 3 kastelen die je echt niet mag missen tijdens je tochtje op een rijtje gezet.

1. Kasteel Hillenraad

Ten zuiden van het plaatsje Swalmen vind je het prachtige Kasteel Hillenraad. Deze vierkante waterburcht is omgeven door een gracht en het is sinds 1970 een beschermd rijksmonument. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en het bestaat uit een hoofdgebouw met vier hoektorens, een voorburcht, verschillende bijgebouwen en een kasteelpark. Op het landgoed vind je verder ook nog een sterrenbos en enkele statige lanen. In 1572 diende dit kasteel als hoofdkwartier voor Willem van Oranje. Vanuit hier leidde hij de belegering van Roermond. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en ook nu nog wordt het kasteel nog altijd bewoond. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek, dus je zult het bouwwerk helaas gewoon van buitenaf moeten bewonderen.

2. Kasteel Zuidewijk

In Boukoul vind je de monumentale kasteelhoeve Zuidewijk Spick. Dit kasteel bestaat uit een herenhuis met een schilddak, een aansluitende boerderij, een kapelletje en verschillende dienstgebouwen. In het midden van het kasteel ligt een binnenplaats. Het gehele kasteel wordt omsloten door een gracht. De naam Spick van deze kasteelhoeve is afgeleid van het woord ‘spieker’. Dit woord werd vroeger gebruikt voor graanschuren waarin de oogst werd opgeslagen. Dit landhuis werd gebouwd rond het jaar 1640 en het heeft al verschillende eigenaren gehad. In 1950 kwam het kasteel in handen van de familie Thissen. Deze familie woont nog steeds in het kasteel. Over het landgoed rondom het kasteel mag je vrij wandelen of fietsen, maar het kasteel zelfs is niet toegankelijk aangezien het nog bewoond wordt. Je kunt het kasteel natuurlijk wel bewonderen terwijl je erlangs fietst.

3. Kasteel Montfort

Van Kasteel Montfort resteert slechts nog een ruïne, maar als je hier een kijkje neemt zie je wel meteen dat dit ooit een indrukwekkend kasteel was. Het was zelfs eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. Het originele kasteelt dateert uit 1260. De afgelopen jaren zijn twee hoektorens en enkele grote kelderruimtes gerestaureerd, waardoor je toch een beetje kunt zien hoe het hier vroeger uitzag. Bij de ruïne vind je een bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor meer informatie over de interessante historie van dit kasteel. Vanuit de kasteeltorens of het kasteelterras kun je genieten van een prachtig uitzicht over de omliggende landgoederen en verder kun je griezelen in de kerker van het kasteel. Genoeg te ontdekken dus!


Wil je al dat moois wel eens met eigen ogen zien?

Plan dan snel een tochtje over het Fietserspad.

Fietsroute 539186 - Etappe 8 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
48,15 km

Etappe 8 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539186 | Limburg | Tegelen | 48,15 km

Etappe 8 van het Fietserspad is alweer de op een na laatste etappe van het Fietserspad. Deze route neemt je mee van Venlo naar Montfort, vlak langs de Duitse grens. Onderweg maak je kennis met prachtige natuurgebieden, interessante bezienswaardigheden en authentieke Limburgse plaatjes.

Heuveltje op, heuveltje af
Stap op je fiets in Venlo en zet koers naar de Duitse grens. Deze route neemt je namelijk voor het grootste gedeelte mee langs de grens met onze oosterburen. Na zo’n 9 kilometer kun je een pauze inlassen bij Oelespot Restaurant als je toe bent aan even uitrusten met een kopje koffie. Vervolgens fiets je verder langs Belfeld en Reuver terwijl je heuveltjes op en af rijdt in dit glooiende landschap. Limburg staat niet voor niets bekend om het heuvelachtige landschap.

Kastelenpracht
Op weg naar Roermond kom je langs twee prachtige kastelen: Kasteel Hillenraad en Kasteel Zuidewijk. Vooral het eerste kasteel is een waar pareltje. Een stukje buiten Roermond kun je neerstrijken bij Boerderijterras en Camping het Spikkerdal, maar je kunt ook doorfietsen naar Montfort.

Kijk je ogen uit
In het laatste gedeelte van de route kom je langs de ene bezienswaardigheid na de andere. Wat dacht je bijvoorbeeld van Kasteel Freymersen, de Molen van Verbeek of Huize Hoosden? Al deze bezienswaardigheden vertellen je iets over de rijke geschiedenis van Limburg. Vlak buiten Montfort ligt een plek waar archeologen Romeinse munten op hebben begraven en nog iets verderop vind je kasteel Montfort. Er valt kortom genoeg te zien op deze route.

Leestip!
Wil je de overige etappes van het Fietserspad ook bekijken? Klik dan hier. Of wil je meer lezen over de drie kastelen die je echt niet mag missen tijdens deze tocht? Lees dan dit artikel of open de inspiratiepagina van Limburg.
Tekst: Linda Milder