Alleen al de gevarieerde landschappen in de provincies waar het Fietserspad je doorheen leidt zijn de moeite waard, maar bijzondere bezienswaardigheden maken deze meerdaagse fietstocht nog net een beetje leuker. Bij iedere etappe van de tocht vind je wel mooie plekjes die je gezien moet hebben en bij etappe 7 is dat natuurlijk ook zo. Stap op de fiets in het noorden van Limburg en ontdek de drie onderstaande bezienswaardigheden.

1. Luisterpunt Liberation Route in Gennep

Meteen aan het begin van de route kun je een kijkje nemen bij L37: Sinterklaas op Mariaoord, een luisterpunt van de Liberation Route. Deze luisterpunten zijn geplaatst op plekken waar de geallieerden langs zijn gekomen tijdens de bevrijding van West-Europa tussen 1944 en 1945. Zo kun je hun pad door West-Europa volgen. Het luisterpunt in Gennep staat in het teken van de Sinterklaasviering in de sanatoria bij Gennep in 1944. Deze sanatoria vormden opvangplekken voor zieken en geëvacueerde mensen uit het verder verlaten dorp Gennep. De rest van de bevolking van het dorp was toen al weggehaald uit het dorp, omdat de frontlijn dichtbij Gennep lag. In het sanatorium Mariaoord werden sinds 1918 mensen met tuberculose opgevangen. Uit angst voor besmetting werd dit sanatorium niet geëvacueerd. Na de Sinterklaasviering werd ook dit sanatorium ontruimd naar Winterswijk, omdat de frontlijn te dicht in de buurt lag en er daardoor slachtoffers vielen.

2. Landgoed De Gun

De kasteelboerderij De Gun ligt in de Limburgse natuur tussen Blitterswijck en Broekhuizenvorst, vlak tegen de Duitse grens aan. Het is niet precies bekend wanneer dit landhuis is gebouwd, maar er werd in 1321 in ieder geval al geschreven over dit landgoed. Het is alleen de vraag of de huidige kasteelboerderij er destijds al stond. Waarschijnlijk is het huidige gebouw rond 1864 gebouwd op de fundamenten van een oud en vervallen kasteel. De kelders met kruisgewelven van het originele gebouw zijn bewaard gebleven. Verder zijn sommige delen van de gracht rondom het landhuis bewaard gebleven, maar het grootste gedeelte van de gracht is gedempt. Door de eeuwen heen hebben hier verschillende adellijke families gewoond. In de 20e eeuw werd het landgoed voornamelijk gebruikt voor de veeteelt en landbouw. De bijgebouwen deden toen dienst als stal voor rundvee. Sinds 2004 wordt het landhuis gebruikt als groepsaccommodatie. 


3. Huis De Steegh

Een stukje buiten Grubbenvorst vind je Huis De Steegh. Het oorspronkelijke huis dat op deze plek stond, stamde uit de 16e eeuw. Het huis dat je nu op deze plek vindt werd rond 1750 gebouwd op deze plek door een lid van de familie Rhoe van Obsinnich. De bijgebouwen werden later bij het huis gebouwd, rond het jaar 1800. Zo ontstond het huidige landhuis dat hier nu te bewonderen is. Het hoofdgebouw van het huis is een rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met een schilddak. De omlijsting van de toegangsdeur van het huis is gemaakt in Lodewijk XV-stijl. Het huis wordt nog steeds bewoond.


Heb je zin gekregen om deze route zelf te beleven? Bekijk de route dan hieronder.

Fietsroute 539185 - Etappe 7 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
84,06 km

Etappe 7 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539185 | Limburg | Gennep | 84,06 km

Etappe 7 van het Fietserspad neemt je mee van Gennep naar Venlo. Volg je het gehele Fietserspad? Dan ben je nu in de laatste provincie van deze lange tocht aanbeland. Tijd om kennis te maken met de mooie natuurgebieden en gezellige plaatsen in Noord-Limburg. Deze route voert je langs etappe 19, 20 en 21 van het Pieterpad.

Het oorlogsverleden van Gennep
Aan het begin van deze route kun je meteen een kijkje nemen bij een bezienswaardigheid. In Gennep vind je namelijk L37: Sinterklaas op MariaOord, een luisterpunt van de Liberation Route. Op deze luisterpunten kom je meer te weten over het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945. Op dit punt in Gennep leer je meer over het gebrek aan allerlei levensmiddelen in de laatste maanden van 1944. Daarna is het tijd om weer terug te keren naar het heden. Je fietst langs de Maas naar Heijen en Afferden. Daar steek je de Maas over met een pontje. Je vervolg je weg langs de andere oever van de Maas.

Gezellige pauzeplekjes
Onderweg kun je een pauze inlassen bij bij ’t Trefpunt Geijsteren in Geijsteren of bij Veerhuys Tante Jet net buiten Blitterswijck. Geniet hier van een hapje en een drankje, zodat je erna weer vol energie verder kunt fietsen. Je eindigt je tocht uiteindelijk in Venlo bij de Maagdenberg.

Bijzondere bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden die je onderweg kunt bewonderen zijn de landhuizen De Gun en Huis De Steegh. Verder kom je door mooie natuurgebieden zoals het landgoed Geysteren, de Houthuizerheide en natuurgebied Zwart Water. Dat maakt deze fietstocht tot een gevarieerde tocht waarop je je ogen uitkijkt.

Leestip!
Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Lees meer over de 3 niet te missen bezienswaardigheden op etappe 7. Wil je de overige etappes van het Fietserspad ook bekijken? Klik dan hier.Wil je meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je deze route zelf gaat verkennen? Open dan de inspiratiepagina over Limburg.

Let op: Check voor vertrek de actuele vaartijden van het pontje op deze route. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Tekst: Linda Milder