3 plekjes die je moet zien op Fietserspad etappe 6

Het gehele Fietserspad verkennen is een hele uitdaging, aangezien deze meerdaagse tocht je helemaal naar Zuid-Limburg voert vanuit het noordelijke puntje van Groningen. Alleen die uitdaging maakt het al de moeite waard om deze tocht te maken, maar ook de mooie landschappen en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt maken deze route onvergetelijk. Op de zesde etappe van het Fietserspad kun je onder andere de drie onderstaande bezienswaardigheden bewonderen.

1. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is prachtig gelegen tussen de heuvels en de bossen. Stap hier naar binnen en dompel jezelf helemaal onder in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Je komt hier meer te weten over de aanloop naar de oorlog, de bezettingstijd, de bevrijding én de wederopbouw van heel Europa na de oorlog. De vaste tentoonstelling bestaat uit interactieve presentaties, modellen, geluidsfragmenten, beelden en nog veel meer informatie over deze boeiende tijd uit de geschiedenis. Zo kom je erachter dat democratie, vrijheid en mensenrechten niet altijd even vanzelfsprekend zijn. Naast de vaste tentoonstelling worden hier ook regelmatig wisselexposities gehouden.

2. Molen De Reus

In de Limburgse vestingstad Gennep vind je Molen De Reus. Deze molen moet je echt eens gezien hebben, want het is de grootste windmolen van heel Limburg. Dat verklaart meteen waarom deze molen ‘De Reus’ heet. De molen is gebouwd in 1847 als opvolger van een torenmolen die lange tijd op de Molenberg in Gennep stond. De molen werd tot 1972 gebruikt als molen om graan mee te malen. Tegenwoordig wordt de molen draaiende gehouden op vrijwillige basis. Bewonder deze reusachtige molen van buitenaf of neem een kijkje in de molen op woensdag tussen 13.00 en 16.00. 


3. Het mozaïekplein in Gennep

Een andere bezienswaardigheid in Gennep is het Ellen Hoffmannplein, ook wel bekend als het mozaïekplein. Dit plein in het centrum van Gennep is vernoemd naar een Joodse inwoonster van het dorp die omkwam in de Tweede Wereldoorlog. Ellen is waarschijnlijk omgekomen in een concentratiekamp, maar dit is nooit duidelijk geworden. In 2001 hebben 280 inwoners van Gennep samen met de kunstenaar Frans Smeets en zijn dochter Isabelle verschillende mozaïeken gemaakt op dit plein ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlog en geweld. Al die mensen hebben letterlijk hun steentje bijgedragen aan dit mooie kunstwerk. Stap hier even van je fiets af en neem de kleurrijke mozaïeken in je op.


Kriebelt het al om op je fiets te stappen en op pad te gaan? Bekijk de route dan hieronder.

Fietsroute 539183 - Etappe 6 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
130,75 km

Etappe 6 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539183 | Gelderland | Doetinchem | 130,75 km

Ga op pad van Vethuizen naar Gennep met de zesde etappe van het Fietserspad. Onderweg kom je tal van mooie bezienswaardigheden tegen en verder steek je de Rijn over met een pontje. Er valt kortom genoeg te beleven tijdens deze etappe van het Fietserspad, een variant op het bekende Pieterpad voor fietsers. Deze etappe voert je langs etappe 16, 17 en 18 van het Pieterpad.

Historische plekken vol verhalen
Het eerste gedeelte van deze route neemt je vanuit Vethuizen mee door Zeddam, Elten, Spijk en Tolkamer. Onderweg fiets je langs tal van plekken vol verhalen uit het verleden. Zo fiets je langs de Grafelijke Molen uit 1450, een van de oudste torenmolens van Europa. Verder fiets je langs plekken die een rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook plekken die verhalen herbergen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Van Gelderland naar Limburg
Na zo’n 25 kilometer fietsen steek je de Rijn over met een pontje naar Millingen aan de Rijn. Vervolgens fiets je verder naar onder andere Groesbeek en het eindpunt in het Limburgse Gennep. Onderweg kun je een pauze inlassen bij Restaurant de Thornsche Molen of bij De Pannekoekenbakker Plasmolen. Geniet hier van een hapje en een drankje en rust even uit. Aan het einde van de route kun je een kijkje nemen bij het mozaïekplein in Gennep.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum
In Groesbeek kun je even van je fiets afstappen om een kijkje te nemen bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In dit museum kom je meer te weten over de aanloop naar de oorlog, de bezettingstijd, de bevrijding en de wederopbouw van Nederland en de rest van Europa na de oorlog. Het museum is rustig gelegen tussen heuvels en bossen.

Leestip!
Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Lees meer over de 3 mooiste bezienswaardigheden op etappe 6. Wil je de overige etappes van het Fietserspad ook bekijken? Klik dan hier.
Let op: Check voor vertrek de actuele vaartijden van het pontje op deze route. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Tekst: Linda Milder