De bezienswaardigheden op etappe 5 van het Fietserspad

Het Fietserspad is alleen al de moeite waard omdat dit pad je meeneemt door het ene na het andere mooie landschap, maar ook de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt mogen er wezen. Je hebt kortom genoeg te vertellen na een tochtje over dit pad. Het Fietserspad is een langeafstandsfietstocht die je meeneemt langs het traject van het Pieterpad. Op deze vijfde etappe van het Fietserspad fiets je van Laren en Braamt en onderweg valt er veel moois te zien.

1. Kasteel Vorden

Net buiten Vorden vind je het sprookjesachtige Kasteel Vorden. In 1400 stond er al een huis met een voorburcht en een slotgracht op de plek van dit kasteel, maar het huidige kasteel is een stuk later gebouwd in de 16e eeuw. In de 19e eeuw werd het kasteel beetje bij beetje omgebouwd tot een landhuis. In het gebouw rechts van het kasteel vond je vroeger de tuinmanswoning, de oranjerie en het koetshuis. Om het kasteel heen ligt een prachtig parkbos met beekjes waar je doorheen kunt slenteren.

2. Molen Ons Belang

Tussen Vorden en Zelhem fiets je langs de molen Ons Belang in het buurtschap Linde. Deze molen werd hier in 1890 gebouwd als vervanging voor een in 1856 gebouwde korenmolen die verwoest raakte door brand. De molen werd door de jaren heen verschillende keren gerestaureerd. De molen is nog steeds draaivaardig, maar er wordt niet meer gemalen met de molen. Tegenwoordig vind je een atelier en theaterruimte op de begane grond van de molen. Er worden regelmatig rondleidingen door de molen gegeven door de molenaar.


3. Boerderijmuseum Tenk

Een stukje verder op de route kom je langs het Boerderijmuseum. Dit museum is een stukje buiten Zelhem gelegen in de voormalige boerderij Reuterink. Neem een kijkje in dit museum en leer meer over oude landbouwwerktuigen en boerengereedschappen die vroeger werden gebruikt in deze regio. Daarnaast vind je er ook erfgoed van de voormalige gemeente Zelhem. Denk aan vlaggen, archeologische vondsten en het gemeentewapen. Er valt hier genoeg te zien voor de liefhebber.


Wil je al dat moois wel eens met eigen ogen zien? Plan dan snel een tochtje over het Fietserspad.

Fietsroute 539182 - Etappe 5 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
42,22 km

Etappe 5 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539182 | Gelderland | Almen | 42,22 km

De vijfde etappe van het Fietserspad neemt je mee vanuit het natuurgebied dichtbij Almen naar het buurtschap Vethuizen. Onderweg kun je zowel genieten van de natuur als van cultuur met stille groene gebieden, uitgestrekte bossen en historische bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Het Fietserspad is een variant op het bekende Pieterpad, maar dan voor fietsers in plaats van wandelaars. Deze etappe neemt je mee langs deel 13, 14 en 15 van het Pieterpad.

Kastelen in Vorden
Het eerste gedeelte van deze route neemt je mee door stille bossen en langs uitgestrekte landbouwgebieden naar Vorden. Dit dorpje staat bekend als het ‘kastelendorp’ met maar liefst acht kastelen in en rondom het dorp. Vervolgens fiets je verder naar Linde en Zelhem. Onderweg fiets je langs Molen Ons Belang. Deze molen werd gebouwd in 1890 als vervanger voor een molen die door brand werd verwoest.

Museum Smedekinck
Na een fietstochtje door het groene landschap van de Achterhoek kom je aan in Zelhem. Hier vind je onder andere de Lambertikerk. Aan de rand van Zelhem kun je een kijkje nemen bij museum Smedekinck. Hier kun je oude landbouwwerktuigen en boerengereedschappen bekijken die werden gebruikt aan het begin van de 20e eeuw.

Het laatste stukje
Vervolgens fiets je verder naar Gaanderen over het landgoed Slangenburg. Het landgoed is zo'n 600 hectare groot en op dit landgoed vind je Kasteel Slangenburg en de Sint-Willibrordusabdij van de kloosterorde der benedictijnen. Het laatste stukje van de route neemt je langs de rand van Doetinchem mee richting Eetcafe de Holle bus.

Leestip!
Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Lees meer over de 3 mooiste bezienswaardigheden op etappe 5. Wil je de overige etappes van het Fietserspad fietsen? Bekijk dan hier alle etappes.
Tekst: Linda Milder