De 3 mooiste bezienswaardigheden

Het Pieterpad is een prachtige langeafstandswandeling die je meeneemt langs de mooiste plekjes tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg in Limburg. Wandelen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar daar hebben we een oplossing voor: het Fietserspad. Deze route loopt ongeveer gelijk aan het Pieterspad maar dan over paden waar je overheen mag fietsen. Etappe vier van het Fietserspad neemt je mee van Ommen naar Laren. Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Hieronder vind je meer informatie over de 3 mooiste bezienswaardigheden op etappe 4.

1. Molen De Wippe

De Wippe is een korenmolen  die in 1821 in Hellendoorn werd gebouwd. Tot 1937 werd de molen gebruikt om koren mee te malen op windkracht. Daarna werd het binnenwerk van de Wippe eruit gehaald. De molen is vernoemd naar de zogenaamde ‘Wippenbelt’ waar de molen op gebouwd is. Tussen 1998 en 2001 werd de destijds vervallen molen flink opgeknapt. De molen draait nog regelmatig met behulp van een vrijwillige molenaar. Tegenwoordig is er een huisartsenpraktijk in de molen gevestigd en eerder huisveste de Wippe een publiekssterrenwacht. Neem een kijkje bij deze molen en dompel jezelf even onder in een stukje oer-Hollandse architectuur.

2. Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Aan de rand van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug vind je het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hier kun je terecht voor alles wat je maar wilt weten over de natuur, geologie en cultuurhistorie van het nationale park. In dit buitencentrum is ook de sterrenwacht van Hellendoorn gevestigd. In het gezellige restaurant kun je neerstrijken voor een lekker hapje en een drankje op het buitenterras of lekker warm binnen bij de open haard. Vanuit het buitencentrum worden regelmatig leuke excursies georganiseerd.


3. Monument Explosie V2 Holten

In Holten vind je een monument dat is opgericht om de slachtoffers te herdenken die omkwamen tijdens de explosie van een V2 in de Tweede Wereldoorlog. De explosie van de raket vond plaats op 30 april 1945. De slachtoffers die daarbij vielen waren de laatste slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen door een V2. De slachtoffers waren vooral Engelse militairen, maar ook de 23-jarige Cornelia Lepelaar uit Leiden.Wil je deze bezienswaardigheden en de mooie natuur in de omgeving wel eens in het echt bewonderen?

Plan dan een fietstocht over het Fietserspad. Je zult je ogen uitkijken!

Fietsroute 539180 - Etappe 4 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
66,17 km

Etappe 4 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539180 | Overijssel | Ommen | 66,17 km

Het officiële Pieterpad is niet voor iedereen weggelegd. Deze langeafstandsroute loopt namelijk grotendeels over paden waarover je uitsluitend mag wandelen, maar misschien houd jij wel meer van fietsen dan van wandelen. Daar hebben wij een oplossing voor: het Fietserspad, een fietsroute die ongeveer de weg van het Pieterpad volgt maar dan over wegen waar je wél mag fietsen. Etappe 3 neemt je mee langs etappe 10, 11 en 12 van het Pieterpad.

Natuurterrein Lemelerberg
Het startpunt van deze etappe ligt bij Hotel & Restaurant Wildthout aan de rand van Ommen. Start je dag hier rustig of stap meteen op de fiets en ga lekker op pad. Vanuit Ommen zet je koers naar Nieuwebrug en vervolgens naar Lemele. Onderweg fiets je over het natuurterrein Lemelerberg. Geniet van rustige heidevelden, loofbossen, sprankelende bronnen en stuivende zandvlaktes in dit natuurgebied vlak buiten Lemele. In het voor- en najaar zou je hier zomaar oog in oog kunnen komen te staan met de schaapskudde die hier graast.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Vanuit Lemele fiets je verder via Hellendoorn en Nijverdal. Daarna is het tijd om kennis te maken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Overijssel. Vanaf de heuvels in dit park kun je genieten van prachtige uitzichten over glooiende heidevelden en verder fiets je hier door weelderige bossen.

Het eindpunt in Laren
Vervolgens fiets je via Holten naar Laren. Dit dorp werd waarschijnlijk gesticht rond de 13e eeuw. Rond 1650 kreeg het dorp een kapel, die in 1835 werd vervangen door de Kerk van Laren. Het dorp staat voornamelijk bekend om de vele landgoederen, kastelen en landhuizen die je er vindt. Je kunt hier onder andere een kijkje nemen bij Huis Verwolde, een edelmanshuis uit 1776. Het landhuis is nu ingericht als museum. Hotel Landgoed Ehzerwold, net iets buiten Laren, vormt het eindpunt van deze etappe.

Leestip!
Onderweg kom je langs bijzondere plekjes om een kijkje te nemen. Lees meer over de 3 mooiste bezienswaardigheden op etappe 4. Wil je de overige etappes van het Fietserspad fietsen? Bekijk dan hier alle etappes.
Tekst: Linda Milder