Etappe 3 van het Fietserspad neemt je mee van het Drentse Sleen naar het Overijsselse Ommen. Het landschap op deze route is absoluut de moeite waard, maar ook de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt mag je niet missen. Van molens tot een kasteel en mooie natuurlijke bezienswaardigheden omringd door groene gebieden, je vindt het hier allemaal. Ga lekker op pad en houd je ogen open om kennis te maken met al het moois op deze derde etappe van het Fietserspad.

1. Molen De Bente

Tussen Dalen en Coevorden kun je een kijkje nemen bij molen De Bente. De huidige molen werd gebouwd in 1814. Daarvoor stond hier een andere molen, maar die ging in 1813 in vlammen op tijdens een inval door de Fransen. Sinds 1814 is de molen lang in bedrijf geweest om allerlei granen tot meelproducten te vermalen op windkracht. In de eerste helft van de 20e eeuw werd de molen voorzien van een stoommachine en later van een elektromotor. De wieken werden van de molen afgehaald en het binnenwerk van de molen verdween toen om plaats te maken voor meer machines. In 1976 werd de molen hersteld in oude glorie mét wieken en binnenwerk. Deze restauratie was alleen maar bedoeld voor het behoud van de molen. Pas vanaf 1994 werd er ook weer gemalen met de molen.

2. Kateel Coevorden

Kasteel Coevorden werd in de elfde eeuw bij het huidige Coevorden gebouwd. Al voordat het kasteel hier stond werd het vee langs deze route gedreven naar de plek waar de koeien heen moesten. In 1046 liet de bisschop van Utrecht hier een kunstmatige heuvel maken met een houten toren, een zogenaamde motte. Deze motte was bedoeld als versterking om de handelsweg vanuit Duitsland naar Groningen en Friesland te bewaken. De bisschop hief tol bij deze doorgang door de moerassen en dat zorgde voor conflict na conflict tussen de kasteelheer van Coevorden en de landsheer van Utrecht. Rondom het kasteel groeide de nederzetting Coevorden uit tot een waar stadje. Hieruit is de sfeervolle stad ontstaan die je hier nu nog steeds vindt.

3. Vistrappen – stuw Junne

Tussen Hardenberg en Ommen vind je een stukje van de route af de vistrappen van Junne. Dit is een omleiding om een stuw heen om ervoor te zorgen dat vissen de rivier op en af kunnen zwemmen. Deze omleiding is hier aangelegd toen de Vecht werd gekanaliseerd. Daardoor ontstonden er namelijk delen van de rivier waar vissen niet meer in of uit konden zwemmen op eigen kracht. Met de vistrappen kunnen vissen het hoogteverschil tussen twee delen van de Vecht stapje voor stapje afleggen door de trappen of op af te zwemmen. Zo kunnen de vissen zich weer vrij verplaatsen van stuw naar stuw. Daarnaast zien de vistrappen er ook nog eens mooi uit en het klaterende geluid van het stromende water is ook een leuke bijkomstigheid. Ga hier eens kijken en kom heerlijk tot rust langs het water.


Wil je deze gevarieerde bezienswaardigheden eens met eigen ogen zien? Volg dan etappe 3 van het Fietserspad: 

Fietsroute 539894 - Etappe 3 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers
73,61 km

Etappe 3 Fietserspad – Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539894 | Drenthe | Erm | 73,61 km

De naam Fietserspad doet je misschien een beetje denken aan het Pieterpad en dat is precies de bedoeling. Het Fietserspad loopt namelijk ongeveer gelijk aan het Pieterpad, maar dan over wegen waarop je mag fietsen in plaats van alleen maar wandelen. Zo kun je genieten van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandeling van Nederland, maar dan op de fiets. Dit deel van het Fietserspad neemt je mee langs etappe 7, 8 en 9 van het Pieterpad.

Stap op je fiets in Sleen
Het startpunt van deze route ligt bij Bed & Breakfast 1874 in het esdorp Erm. Dit dorp ligt aan de rand van het Drentse plateau, tussen twee beekdalen in. Vanuit hier fiets je door het natuurgebied het Ermerzand met een recreatieplas. Het gebied is ongeveer 80 hectare groot, waarvan de helft uit water bestaat. Fiets hier langs de rand van het water en geniet van het mooie uitzicht.

Vestingstad Coevorden
Vanuit hier fiets je verder naar Dalerveen, Dalen en naar Coevorden. Vestingstad Coevorden is de oudste stad van heel Drenthe. Rond het jaar 1600 was het een welvarende handelsstad, maar vanaf de 19e eeuw werd Coevorden steeds minder belangrijk. Tegenwoordig kun je een kijkje nemen in het stedelijk museum van Coevorden om een beeld te krijgen van hoe de stad er vroeger uitzag.

De rijke historie van Ommen
Vervolgens fiets je verder naar de plaatsen Hardenberg en Ommen in Overijssel. De eeuwenoude stad Ommen vormt het eindpunt van deze route. Deze stad is ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Vecht. In 1248 kreeg Ommen stadsrechten. In het centrum van de stad vind je nog allerlei historische gebouwen die herinneren aan de rijke historie van Ommen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het klokkenhuis bij de Brigittakerk uit 1624 of het voormalige gemeentehuis uit 1827.

Wil je de overige etappes van het Fietserspad fietsen? Bekijk dan hier alle etappes.
Tekst: Linda Milder