Heb je de eerste etappe van het Fietserspad achter de rug? Dan is het tijd om verder te gaan met etappe 2 van deze variatie op het Pieterpad voor fietsers. Deze route neemt je mee door Drenthe, vanuit Zuidlaren naar Sleen. Onderweg kun je genieten van het Nationaal Landschap Drentsche Aa, maar ook van verschillende molens. Deze molens liggen niet direct aan de route. Je zult dus een omweggetje voor moeten maken om deze typisch Nederlandse bezienswaardigheden van dichtbij te bekijken, maar je kunt ze natuurlijk ook van veraf bewonderen.

1. Molen De Zwaluw

Midden in het Nationaal Landschap Drentsche Aa vind je de korenmolen De Zwaluw. Deze molen werd hier gebouwd in 1837 ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen. Eerder was hier een watermolen aan de Drentsche Aa te vinden. De molen ging jarenlang over van eigenaar op eigenaar en daarbij werd de molen niet altijd even goed onderhouden. In 1947 brak er een roede af door slecht onderhoud en de bovenas was ook aan vervanging toe. In 1951 werd de molen helemaal opgeknapt, maar in 1975 raakte de molen opnieuw buiten gebruik door verval. In 1982 werd de molen nogmaals gerestaureerd en in werking gesteld. Sinds 2007 is de molen verder opgeknapt en onder andere opnieuw geschilderd.

2. Molen Schoonoord

Deze molen werd in 1903 herbouwd in Schoonoord met onderdelen van een achtkante molen uit Groningen. Oorspronkelijk werd Molen Schoonoord gebruikt als oliemolen in Middelstum, maar in 1903 werd de molen overgeplaatst naar Schoonoord. In 1937 werd de molen nog gerestaureerd, maar dat kon niet voorkomen dat de molen in 1945 buiten bedrijf werd gesteld. Vervolgens werd er nieuw leven in de molen geblazen van 1946 tot 1949. Daarna kwam de molen weer stil te liggen tot 1952. De molen werd toen de laatste keer hersteld en nogmaals in werking gesteld. Daarna kwam de molen definitief stil te liggen en in 1978 werd de molen onttakeld. Het binnenwerk was toen al weggehaald uit de molen. De molenkap staat nu in de tuin naast de romp van de molen.


3. Molen De Hoop

Deze molen heeft lange tijd in Amersfoort gestaan, maar in 1915 werd de molen daar afgebroken en verplaatst naar Sleen. De molen werd geplaatst op de plek waar eerder al een molen stond die afbrandde in 1914. Daarvoor werd de molen waarschijnlijk gebruikt als industriemolen in Noord-Holland. Pas in Sleen heeft de molen de naam De Hoop gekregen. In 1973 is de molen grootschalig gerestaureerd in Sleen. Tot in de jaren ’70 is de molen in bedrijf geweest en daarna werd de molen nog jarenlang gebruikt als opslagplaats. In 2010 heeft de gemeente Coevorden de molen overgekocht van de laatste eigenaar. In 2013 is de molen opnieuw geschilderd. Daardoor staat de molen er weer prachtig bij, net als vroeger.


Ontdek al deze plekjes en nog veel meer moois met etappe 2 van het Fietserspad:

Fietsroute 539179 - Etappe 2 Fietserspad - Pieterpad voor Fietsers
65,07 km

Etappe 2 Fietserspad - Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 539179 | Drenthe | Zuidlaren | 65,07 km

Ben jij niet zo’n wandelliefhebber, maar zou je toch graag eens willen zien wat er nou zo bijzonder is aan het Pieterpad? Volg dan eens het Fietserspad en bewonder alle mooie plekjes waar het Pieterpad ook langsloopt. Deze route bestaat uit etappe 4 tot en met 6 van het Pieterpad.

Nationaal Landschap Drentsche Aa
Het startpunt van deze fietsroute ligt in het pittoreske Zuidlaren. Even verderop passeer je B&B Schipborg en Hunebed D02. Vervolgens fiets je door het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Je beleeft hier het Drenthe van vroeger met Saksische boerderijen rond de brink, akkers op de bolle essen en hooilanden in het lager gelegen beekdal. Ook kom je over het Balloërveld, een uitgestrekte heide met grafheuvels en een heuse schaapskooi.

Drentse stilte
Bij Rolder’s Patathoes kun je pauzeren om energie bij te tanken. Daarna maak je kennis met Boswachterij Gieten-Borger. Je vindt hier een mix van loof- en naaldbomen en graslanden. Aan de bosrand kom je langs Bistro aan het Bos, tijd voor iets lekkers. Je rijdt vele kilometers door de aangrenzende bossen van Schoonloo en Sleenerzand. Wat een stilte! In Sleen zie je de vijftiende-eeuwse Hervormde kerk. De route eindigt bij Bed & Breakfast 1874.

Tekst: Linda Milder