De 3 mooiste bezienswaardigheden

Zou jij graag willen genieten van de mooie landschappen en bezienswaardigheden die je tegenkomt op het Pieterpad, maar houd jij meer van fietsen dan van wandelen? Dan is het Fietserspad echt iets voor jou. Deze route loopt bijna hetzelfde als het Pieterpad, maar dan over fietspaden in plaats van over wandelpaden. Het eerste gedeelte van het Fietserspad bestaat uit de eerste drie etappes van het Pieterpad. Je fietst van Pieterburen naar Zuidlaren en onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. Wij hebben de drie mooiste trekpleisters hieronder voor je verzameld.

1. Waddendorp Pieterburen

Het Fietserspad start aan de waddenkust van Groningen in Pieterburen. Dit dorp staat bekend om de zeehondencrèche die er gevestigd is, maar Pieterburen vormt ook het startpunt van veel wadlooptochten. Neem een kijkje in het opvangcentrum voor zeehonden of ga lekker wadlopen met een gids erbij en leer meer over de ontstaansgeschiedenis van de waddenkust van Nederland. Er valt genoeg te doen in Pieterburen. Stap daarom niet meteen op je fiets om op pad te gaan, maar maak eerst even kennis met dit dorp.

2. Groninger Museum

In Groningen vind je verschillende bezienswaardigheden, maar het Groninger Museum is het meest opvallende bouwwerk in de stad. De gekke vormen en felle kleuren van het museum springen meteen in het oog als je in deze omgeving fietst. Van buiten is het Groninger Museum kortom een echte bezienswaardigheid, maar ook binnen in het museum valt er genoeg te zien. Je kunt hier genieten van telkens wisselende tentoonstellingen met kunst uit verschillende tijdperken, mode, design, fotografie en nog veel meer. Een bezoekje aan het Groninger Museum is absoluut de moeite waard als je graag rondsnuffelt in musea.


3. Hunebed G01

De laatste bezienswaardigheid waar je langsfietst op het Fietserspad is hunebed G01. Je vindt dit hunebed in de buurt van Noordlaren. Hunebed G01 is het meest noordelijk gelegen hunebed dat nog op de oorspronkelijke plaats ligt in Nederland. Deze eeuwenoude grafkelder bestaat nog uit één sluitsteen, vier zijstenen en twee dekstenen. De overige stenen zijn verloren gegaan door de eeuwen heen. Dit hunebed werd net als de andere hunebedden in Nederland waarschijnlijk gebouwd tussen ongeveer 3450 en 3250 voor Christus. Wil je deze bezienswaardigheden en de mooie landschappen wel eens bewonderen in het echt? Plan dan een tochtje in over het eerste gedeelte van het Fietserspad. Je zult je ogen uitkijken!

Fietsroute 537126 - Etappe 1 Fietserspad - Pieterpad voor Fietsers
61,91 km

Etappe 1 Fietserspad - Pieterpad voor Fietsers

Fietsroute 537126 | Groningen | Het Hogeland | 61,91 km

Pieterpad voor fietsers - eerste drie etappes van het Pieterpad
Het Pieterpad is een bekende langeafstandswandelroute die helemaal van de Groningse Waddenkust naar Maastricht loopt. Wil jij deze route graag eens verkennen, maar zit jij liever op de fiets dan dat je op pad gaat op je wandelschoenen? Ga dan op pad over het Fietserspad. Dit pad loopt ongeveer gelijk aan de route van het Pieterpad, maar dan over wegen waar je kunt fietsen. Deze route bestaat uit de eerste drie etappes van het pad.

De eerste etappe
Het eerste gedeelte van deze route neemt je mee van Pieterburen naar Winsum. Je kunt ervoor kiezen om meteen op de fiets te stappen, maar je kunt ook even rondkijken in het Waddendorp Pieterburen. Je vindt hier onder andere de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart. Vanuit hier fiets je door het rustige landschap naar Eenrum, waar je een kijkje kunt nemen bij de Laurentius Kerk. Vervolgens fiets je verder naar Winsum. Daar kun je terecht bij Marenland Recreatie voor een welverdiend hapje en een drankje of een overnachting. Ook kun je een kijkje nemen bij Molen De Vriendschap in Winsum.

De tweede etappe
Daarna fiets je van Winsum naar Groningen. Je komt daarbij door Alinghuizen, Hekkum en nog veel meer kleine plaatsjes. Onderweg fiets je door uitgestrekte en rustige gebieden. Daarna doorkruis je het gezellige centrum van Groningen. Je komt daarbij langs een Regenboogpad en langs het Groninger Museum.

De derde etappe
Het laatste gedeelte van deze route loopt van Groningen naar Zuidlaren. Aan de rand van het Paterswoldsemeer vind je molen De Helper. Bij Pannenkoekhuis Paviljoen Appelbergen in de buurt van Glimmen kun je ook neerstrijken voor een hapje en een drankje. Op weg naar Zuidlaren kom je verder nog langs Hunebed G01 en je eindigt je tocht bij Tulip Inn Brinkhotel Zuidlaren.

Leestip!
Wij hebben de drie mooiste trekpleisters voor je verzameld.

Wil je graag meer delen van het Pieterpad verkennen met een wandeling? Probeer dan eens:

Let op: De laatste twee Vechtdallijn wandelingen lopen van zuid naar noord, terwijl het Pieterpad juist andersom loopt. Het is ook mogelijk om de routes andersom te volgen, zodat je het Pieterpad kunt volgen naar noord naar zuid.

Tekst: Linda Milder