Ontdek wandelend de bierroutes

Verken wandelend de bierroutes

Oost-Vlaanderen leent zich perfect voor de mooiste wandelingen. De wandelroutes leiden je langs eeuwenoude brouwerijen en streekbiercafés waar je de lekkerste bieren kunt proeven.  Zo ontdek je onderweg lekkere bieren in ambachtelijke brouwerijen.

Plan Bier is een verzameling van de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen die volledig in het teken staan van bier. Ga lekker op pad en sla dan meteen wat streekbiertjes in voor thuis bij een van de vele brouwerijen die je onderweg tegenkomt. Dan kun je vanuit je luie stoel opnieuw genieten van de biertraditie van Oost-Vlaanderen

Populairste 3 wandelroutes

Wandelroute 541084 - Zwalmbeekroute
7,73 km

Zwalmbeekroute

Wandelroute 541084 | Oost-Vlaanderen | Zwalm | 7,73 km

In de Vlaamse Ardennen maak je een wandeling door een prachtig gebied dat liefkozend 'Klein Zwitserland' wordt genoemd. Langs de Zwalmbeek zie je enkele schitterende oude molens.

Zwalmvallei
Lopend langs de Zwalmbeek zie je een voor de Vlaamse Ardennen typisch beekdallandschap. Aan de ene kant van het water ligt een steile flank, aan de andere kant stijgt de helling veel geleidelijker. De Zwalmvallei is een van de best bewaarde beekdalen in deze regio. Je ziet er weilanden, bosrestanten, kleine landschapselementen en kwelders. Ook vind je hier nog een ouderwetse stilte. Een heerlijk gebied om even bij te komen van alle drukte van alledag.

Oude molens
Af en toe is het even klimmen, maar dat is de moeite meer dan waard. Vanaf de heuveltoppen kun je namelijk genieten van weidse vergezichten. Af en toe passeer je fraaie hoeves en statige huizen. Ook de karakteristieke wegkapelletjes ontbreken hier niet. Aan de Zwalm zie je onder meer de IJzerkotmolen, een bovenslag watermolen waarvan de historie teruggaat tot de vijftiende eeuw. De pittoreske omgeving rondom de elfde-eeuwse Terbiestmolen geldt als beschermd dorpsgezicht. Neem even de tijd om hier rond te kijken en bewonder alle moois om je heen.


Op zoek naar meer informatie over de Vlaamse Ardennen? Kijk dan hier.
Wandelroute 541082 - Muziekbosroute
10,56 km

Muziekbosroute

Wandelroute 541082 | Oost-Vlaanderen | Ronse | 10,56 km

Klinkt wandelen je als muziek in de oren? Dan ben je vast te porren voor een wandeling door het Muziekbos. Dit natuurgebied bevindt zich in het Maarkedal, een populair wandelgebied in de Vlaamse Ardennen.

Oude kapelletjes
Al vrij snel loop je Louise-Marie in, een gehucht dat in 1850 werd gesticht en werd vernoemd naar de eerste Belgische koningin. Je vindt hier onder meer Onze-Lieve-Vrouw La Salettekerk uit 1850. Je bereikt de toren via een mooie lindendreef. In het landelijke gebied kom je langs twee kapelletjes. De Acht Kapelletjes van Zeven Weeën vormen een merkwaardig pareltje. Ze werden in 1901 gebouwd uit dank wegens genezing van een zware ziekte. Kapel Lorette werd al in 1676 gebouwd.

Muziekbos
Het Muziekbos ligt op de flank van de 150 meter hoge Muziekberg. De ‘Muz’ in het woord Muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor ‘moeras’. Je loopt er nu door een stil beukenbos waar in het voorjaar vele boshyacinten groeien. Op het hoogste punt staat de Geuzentoren, een mysterieuze ronde toren uit 1864 die is opgetrokken uit ijzerzandsteen. Rondom de toren ligt een open vlakte van heide en grasland. Een dichter die hier in 1888 op de toren stond, riep de heuvelachtige regio uit tot Vlaamse Ardennen.


Op zoek naar meer leuke tips voor de Vlaamse Ardennen? Kijk dan hier.
Wandelroute 541083 - Pereboomsgatroute
14,46 km

Pereboomsgatroute

Wandelroute 541083 | Oost-Vlaanderen | Moerbeke | 14,46 km

In het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en België maak je een wandeling door de weidse polders. Je komt langs het Pereboomsgat en de Grote Kreek, twee overblijfselen van middeleeuwse overstromingen.

Pereboomsgat
Het Pereboomsgat is een kreekrestant dat zich bevindt op de Belgisch-Nederlandse grens. Je treft hier een relatief nieuw, maar niet minder mooi natuurgebied aan. De kreekarmen zijn recentelijk hersteld. Met de vrijgekomen grond werd een dijk opgeworpen. Langs de oevers zie je bloemrijke graslanden, wuivende rietkragen en struweel. In dit niemandslandje ervaar je nog een diepe stilte. Het moet dus geen enkel probleem zijn om hier heerlijk tot rust te komen.

Grote Kreek
Net als het Pereboomsgat werd ook de Grote Kreek tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebruikt als transportader naar hun forten. Ook langs de Grote Kreek vind je een rijke flora en dijken omzoomd met bomen. Rondom de kreken loop je tussen akkers en weilanden. Op enkele plaatsen zie je uiteraard de bekende grenspalen. In de pittoreske Belgische gehuchtjes Kruisstraat en Pereboom passeer je enkele fraaie panden die lang geleden zijn gebouwd. Op deze route vind je kortom niet alleen mooie natuurgebieden, maar ook pareltjes op cultureel gebied.

partner logo

Aangeboden door:

Plan Bier

Grote kans dat je als vanzelf denkt aan Belgisch speciaalbier als je aan Vlaanderen denkt. Wit, blond, amber, bruin, in België kun je terecht voor het lekkerste bier in alle soorten en maten. Wil je al die lekkere bieren proeven in ambachtelijke brouwerijen en meteen leuke plaatsen in Oost-Vlaanderen verkennen? Dan is het tijd voor Plan Bier! Toerisme Oost-Vlaanderen heeft onder deze naam de mooiste wandelingen en fietstochten uitgestippeld in de regio Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Onderweg kom je langs brouwerijen en streekbiercafés waar je neer kunt strijken voor een welverdiend streekbiertje.

Voor de echte levensgenieter!