Ontdek wandelend de bierroutes

Verken wandelend de bierroutes

Oost-Vlaanderen leent zich perfect voor de mooiste wandelingen. De wandelroutes leiden je langs eeuwenoude brouwerijen en streekbiercafés waar je de lekkerste bieren kunt proeven.  Zo ontdek je onderweg lekkere bieren in ambachtelijke brouwerijen.

Plan Bier is een verzameling van de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen die volledig in het teken staan van bier. Ga lekker op pad en sla dan meteen wat streekbiertjes in voor thuis bij een van de vele brouwerijen die je onderweg tegenkomt. Dan kun je vanuit je luie stoel opnieuw genieten van de biertraditie van Oost-Vlaanderen

Populairste 3 wandelroutes

Wandelroute 541084 - Zwalmbeekroute
7,72 km

Zwalmbeekroute

Wandelroute 541084 | Oost-Vlaanderen | Zwalm | 7,72 km

In de Vlaamse Ardennen maak je een wandeling door een prachtig gebied dat liefkozend 'Klein Zwitserland' wordt genoemd. Langs de Zwalmbeek zie je enkele schitterende oude molens.

Zwalmvallei
Lopend langs de Zwalmbeek zie je een voor de Vlaamse Ardennen typisch beekdallandschap. Aan de ene kant van het water ligt een steile flank, aan de andere kant stijgt de helling veel geleidelijker. De Zwalmvallei is een van de best bewaarde beekdalen in deze regio. Je ziet er weilanden, bosrestanten, kleine landschapselementen en kwelders. Ook vind je hier nog een ouderwetse stilte. Een heerlijk gebied om even bij te komen van alle drukte van alledag.

Oude molens
Af en toe is het even klimmen, maar dat is de moeite meer dan waard. Vanaf de heuveltoppen kun je namelijk genieten van weidse vergezichten. Af en toe passeer je fraaie hoeves en statige huizen. Ook de karakteristieke wegkapelletjes ontbreken hier niet. Aan de Zwalm zie je onder meer de IJzerkotmolen, een bovenslag watermolen waarvan de historie teruggaat tot de vijftiende eeuw. De pittoreske omgeving rondom de elfde-eeuwse Terbiestmolen geldt als beschermd dorpsgezicht. Neem even de tijd om hier rond te kijken en bewonder alle moois om je heen.


Op zoek naar meer informatie over de Vlaamse Ardennen? Kijk dan hier.
Wandelroute 541082 - Muziekbosroute
10,48 km

Muziekbosroute

Wandelroute 541082 | Vlaanderen | Ronse | 10,48 km

Klinkt wandelen je als muziek in de oren? Dan ben je vast te porren voor een wandeling door het Muziekbos. Dit natuurgebied bevindt zich in het Maarkedal, een populair wandelgebied in de Vlaamse Ardennen.

Oude kapelletjes
Al vrij snel loop je Louise-Marie in, een gehucht dat in 1850 werd gesticht en werd vernoemd naar de eerste Belgische koningin. Je vindt hier onder meer Onze-Lieve-Vrouw La Salettekerk uit 1850. Je bereikt de toren via een mooie lindendreef. In het landelijke gebied kom je langs twee kapelletjes. De Acht Kapelletjes van Zeven Weeën vormen een merkwaardig pareltje. Ze werden in 1901 gebouwd uit dank wegens genezing van een zware ziekte. Kapel Lorette werd al in 1676 gebouwd.

Muziekbos
Het Muziekbos ligt op de flank van de 150 meter hoge Muziekberg. De ‘Muz’ in het woord Muziekbos verwijst naar het Keltische woord voor ‘moeras’. Je loopt er nu door een stil beukenbos waar in het voorjaar vele boshyacinten groeien. Op het hoogste punt staat de Geuzentoren, een mysterieuze ronde toren uit 1864 die is opgetrokken uit ijzerzandsteen. Rondom de toren ligt een open vlakte van heide en grasland. Een dichter die hier in 1888 op de toren stond, riep de heuvelachtige regio uit tot Vlaamse Ardennen.


Op zoek naar meer leuke tips voor de Vlaamse Ardennen? Kijk dan hier.
Wandelroute 541075 - Ontdek Opdorp en het Lippelobos
10,03 km

Ontdek Opdorp en het Lippelobos

Wandelroute 541075 | Vlaams-Brabant | Londerzeel | 10,03 km

Deze wandeling neemt je mee door het charmante Opdorp, een Oost-Vlaams dorp. Ook kom je door het Lippelobos, een bijzonder natuurgebied. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Pittoresk Opdorp
Het startpunt van deze route ligt aan de rand van het Lippelobos. Vanuit hier zet je koers naar het centrum van Opdorp. De Dries van Opdorp is het grootste en een van de mooiste marktpleinen van België. Je ziet er onder meer de Sint-Amanduskerk die zijn oorsprong heeft in een vijftiende-eeuws kapelletje. In het kasteel aan de Dries kun je het heemkundig museum Ter Palen bezoeken. Verder neemt deze route je mee langs het middelpunt van Vlaanderen. Studenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen in Leuven hebben uitgerekend dat het geografische middelpunt van Vlaanderen zich net voorbij knooppunt 92 bevindt. Opvallend genoeg ligt dit middelpunt bij het Drie-Provinciënpunt waar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant samenkomen.

Paddenstoelenparadijs
Het Lippelobos ligt rondom het kasteel Hof te Melis. Het gebouw is privébezit en kan niet bezichtigd worden, delen van het bos zijn echter wel toegankelijk. De eigenlijke bebossing startte pas aan het eind van de achttiende eeuw. Je ziet dit terug in het ontwerp van dit parkbos. Er liggen bijvoorbeeld enkele majestueuze beukendreven. In het najaar telt het domein meer dan honderd verschillende paddenstoelsoorten. Een heerlijke omgeving om te verkennen kortom.
partner logo

Aangeboden door:

Plan Bier

Grote kans dat je als vanzelf denkt aan Belgisch speciaalbier als je aan Vlaanderen denkt. Wit, blond, amber, bruin, in België kun je terecht voor het lekkerste bier in alle soorten en maten. Wil je al die lekkere bieren proeven in ambachtelijke brouwerijen en meteen leuke plaatsen in Oost-Vlaanderen verkennen? Dan is het tijd voor Plan Bier! Toerisme Oost-Vlaanderen heeft onder deze naam de mooiste wandelingen en fietstochten uitgestippeld in de regio Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Onderweg kom je langs brouwerijen en streekbiercafés waar je neer kunt strijken voor een welverdiend streekbiertje.

Voor de echte levensgenieter!