Als fietsliefhebber ken je je eigen omgeving als je broekzak, maar er zijn nog zoveel onontdekte plekjes in Nederland. We nodigen je graag uit om je grenzen te verleggen. En hoe kan dat beter dan door een langeafstandsfietsroute te proberen? Via de LF-routes (voluit Landelijke Fietsroutes) doorkruis je in meerdere dagen ons gevarieerde land.

Wil je een meerdaagse fietstrektocht maken? Dan zijn de LF-routes het meest geschikt. Met ruim 4.500 km laat dit netwerk van langeafstandsroutes je Nederland met al haar afwisseling zien. Natuur en boerenland, maar ook mooie steden en dorpen. LF-routes maken zo veel mogelijk gebruik van rustige binnenweggetjes en vrijliggende fietspaden. Het hele LF-netwerk is in twee richtingen bewegwijzerd.

Combineren met knooppuntroutes

LF-routes gaan vaak door het centrum van een stad, langs het station, zodat je de route makkelijk kunt oppikken. Maar ben je op doorreis, dan wil je misschien de stad mijden. Met de knooppuntroutes die naadloos op de LF-routes aansluiten, plan je makkelijk een weg om de stad heen. Ook een stukje afsnijden of een ommetje toevoegen doe je gemakkelijk via de knooppuntroutes.

LF-routes zijn ideaal
voor meerdaags fietsen
polaroid

Thematische smaakmakers

Het LF-netwerk is zo opgezet dat je makkelijk zelf een lange fietstocht kunt samenstellen. De LF-routes hebben veelal een eigen thema waardoor ze vaak afzonderlijk worden gereden. Denk aan de LF1 Noordzeeroute of de LF9 NAP-route. Maar combinaties van verschillende LF-routes leveren ook sterke en populaire thematische tochten op zoals de Zuiderzeeroute, de Rijnfietsroute en Rondje Twente.

De ultieme fietsvakantieroute is de Ronde van Nederland. Deze 1.300 km lange ronde voert je via diverse (delen van) LF-routes zoveel mogelijk langs de grenzen van ons land. Heb je de Ronde compleet gefietst, dan ontvang je een oorkonde en kom je in de speciale eregalerij.

Rijnfietsroute van bron tot monding

Letterlijk grensverleggend is de Internationale Rijnfietsroute langs de oevers van een van de langste rivieren in Europa: de Rijn. Tijdens de 1.230 km lange route kun je je vergapen aan uiteenlopende landschappen, schilderachtige dorpjes, bijzondere musea, glooiende wijngaarden en indrukwekkende kastelen. Ook is er onderweg volop gelegenheid om culinair te genieten: de restaurants en pensions langs de route serveren diverse lekkernijen. De fietsreis eindigt op het strand van Hoek van Holland, een mooie plek om te genieten van zon, zee en welverdiende rust.

De internetsite rijnfietsroute.eu biedt in een oogopslag alle toeristische highlights tussen de bron in Zwitserland en de monding van de rivier in Nederland. De site geeft informatie over de vier landen die de route doorkruist en geeft talloze culturele, historische en culinaire tips.

polaroid