Lanaken

Flirten met de grens in een waaier aan landschappen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek natuurgebied met maar liefst een grootte van 20.000 voetbalvelden. Meer dan duizenden planten- en dierensoorten worden er beschermd. We hoeven dus niet te vertellen dat dit een prachtig gebied is om op de fiets te ontdekken. Doordat Lanaken deel uitmaakt van de schilderachtige Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen, geniet je van de gevarieerde mix die het Mergelland, Haspengouw en de Kempen vormen. De gunstige ligging op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg maakt van Lanaken het ideale vertrekpunt voor jouw fietsavontuur. Het startpunt van deze route, gelegen op domein Pietersheim,  is voorzien van een brasserie en informatiecentrum over het achterliggende Nationaal Park Hoge Kempen. Breng zelf je eigen fiets mee en parkeer je wagen op de gratis parking van de kinderboerderij.

Heb je geen fiets bij? Geen reden tot paniek! Op dit domein is er een fietsverhuurpunt aanwezig met een ruim aanbod aan zowel stadsfietsen als elektrische fietsen. Vanaf hier start jouw route die je doorheen deze mooie regio in Limburg leidt. Onderweg trakteert de natuur je op een pallet aan diverse landschappen. Je treft zelfs nog een stukje geschiedenis aan door de aanwezigheid van de oude waterburcht. De wal en binnengracht van deze indrukwekkende kasteelruïne zijn nog goed herkenbaar. Bovendien zie je ook de kapel die dateert uit de veertiende eeuw. Uiteraard valt er nog zoveel meer te ontdekken. Doordat Domein Pietersheim één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen vormt, is er voor ieder wat wils. Zelfs de mountainbiker leeft zich naar hartenlust uit op de 200km aan onverharde paden.

Krijg je maar geen genoeg? Dan hebben wij alvast een must-do agenda-tip: op 8,9,10 en 11 september 2022 vindt de Limburg Fietsvierdaagse weer plaats. Ook zijn we dit jaar trotse gastheer van de Belgian Cycling Happening. Wij noteren het alvast in onze agenda, jullie ook?