Heusden/Zolder

Het rijke verleden, tussen mijnen en vijvers

In Heusden-Zolder is het genieten geblazen. Je fietst er moeiteloos door deze twee werelden langs een prachtige 25 kilometer Kempense ronde.

Minstens twee stops zijn een must: ZLDR LUCHTFABRIEK en De Kluis. De eerste is de indrukwekkende compressorenzaal waar vroeger perslucht werd gemaakt voor de ondergrond. De tweede is  een kapel op een wondermooie heuvel tussen bossen en vijvers.

 

Domein Bovy

Aankomst en startplek is  natuurgebied Domein Bovy. Voor je aan de fietsronde begint, kun je rustig de tijd nemen om ‘zen’ te worden in het 34 hectare grote park: een pure verademing. Volg je het beemdenpad door het moeras? Of trek je naar de nieuwe dierenweide? Kinderen willen sowieso ravotten in de speeltuin of op zoek met Martin de IJsvogel. Heb je genoten van een ijsje of een koffie?

Tijd dan voor de fiets. Je fietst richting het kanaal (fietsknooppunt 302), passeert  Circuit Zolder (303) en slaat dan af naar het Kolenspoor (304 -> 311). Hier is het fijn trappen uit de wind en in het groen.

 

ZLDR Luchtfabriek

Je kunt ruim de tijd nemen om in ZLDR Luchtfabriek de machtige installaties, intrigerende films en lichtkunstwerken te bewonderen. Wie hier op de tweede of vierde woensdagnamiddag van de maand passeert, zal zich de ogen uitkijken op de MijnMarkt, de grootste van Limburg met meer dan 120 standhouders.

 

Tarzan & Jane of De Kluis?

Honger of dorst? Er zijn genoeg gelegenheden in de buurt. Iets voorbij knooppunt 316 dient zich een verleidelijke stop aan. Op weg naar het vertrekpunt  passeer je Tarzan & Jane, grootste binnenspeeltuin van de Benelux met gratis buitenspeeltuin en groot zonneterras (open wanneer de scholen gesloten zijn). Hoeft daar uitleg bij? Maar De Kluis niét bezoeken, dat is pas zonde. Laat je fiets even achter op het eind van de Kluisstraat. De heuvel te voet beklimmen maakt deel uit van de ‘openbaring’. Dit is het meest begeesterende stukje natuur in de wijde omtrek: weids, open, diep... In het echt nóg mooier dan op de foto.