HanzeTour

Een meerdaagse fietsreis maken langs de mooiste steden van het Oosten van Nederland, maar zonder de sores van het uitstippelen van een route, het reserveren van een overnachtingsadres of het vervoeren van uw fiets naar het vertrekpunt?

HanzeTour heeft de beste routes, hotels, gratis E-bikes en bagage-service. Bij HanzeTour kunt u opstappen en wegwezen. En de fietstas met goodies mag u na afloop mee naar huis nemen als souvenir van een onvergetelijke fietsvakantie.

 

van Rossem© CC-BY HanzeTour

HanzeTour, geïnspireerd door de Hanze, organiseert meerdaagse fietstochten van Hanzestad naar Hanzestad in Oost-Nederland en volgt daarbij de historische handels- en waterroutes van de Kogge. Af en toe gaan de fietsroutes iets dieper de Hanzevallei in, door bosrijke landgoederen en langs deftige havezaten. En natuurlijk gloort aan het einde van het fietspad altijd weer een Hanzestad. Een historisch avontuur en culturele belevenis want elke Hanzestad heeft zijn eigen verhaal, authentieke sfeer, monumenten en charmes.

In 7 dagen langs 10 Hanzesteden (Totaal 215 km)

De HanzeTour Arnhem 7 daagse fietsvakantie is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot anno nu. De route van route.nl begint in Arnhem aan de Rijn en loopt daarna door de Hanzevallei, de Achterhoek en de Hoge Veluwe. U fietst langs onze mooiste rivieren en meren, over hoge dijken met imponerende vergezichten.

Gedurende deze vakantieweek bezoekt u, met de gratis E-bike van HanzeTour, telkens weer een andere historische Hanzestad; Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg en Harderwijk. Stuk voor stuk historische Nederlandse steden waar u de cultuur kunt proeven en natuurlijk ook een heerlijk hapje kunt eten.

Met dit 7 daagse fietsvakantie arrangement bezoekt u de 10 Hanzesteden van Overijssel en Gelderland en u verblijft in 6 bekende hotels op de route, logies ontbijt zijn inbegrepen. Dit arrangement is tevens inclusief gratis E-bikes, gratis fietstas en bagage- en E-bikes- service. Deze week begint en eindigt bij het hotel waar u veilig en gratis uw auto kan parkeren. Samen uit, samen thuis. Alles safe, simpel en snel online geregeld op hanzetour.com

Past een 7 daagse fietsvakantie niet in uw planning?
Vanuit diverse Hanzesteden beginnen ook 3 en 5 daagse fietsrondreizen. Voor ieder wat wils, verderop op deze pagina vindt u alle informatie.

Fietsroute 1261037 - HanzeTour Arnhem 7 Daagse Overzicht
210,43 km

HanzeTour Arnhem 7 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261037 | Gelderland | Ellecom | 210,43 km

De HanzeTour Arnhem 7 daagse fietsvakantie is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot anno nu. De route begint vlakbij de Hanzesteden Arnhem aan de Rijn en Doesburg aan de IJssel. Daarna loopt de route door de Achterhoek, de Hanzevallei langs de IJssel en over de Hoge Veluwe. U fietst met onze splinternieuwe gratis HanzeTour E-bikes of uw eigen elektrische fietsen langs onze mooiste rivieren en meren, over hoge dijken met imponerende vergezichten. Gedurende deze vakantieweek bezoekt u telkens weer een andere historische Hanzestad Doesburg Hanzestad Zutphen Hanzestad Deventer, Hanzestad Hattem, Hanzestad Zwolle, Hanzestad Kampen, Hanzestad Elburg en Hanzestad Harderwijk en als laatste Hanzestad Arnhem. Stuk voor stuk historische Nederlandse steden waar u de cultuur kunt proeven en natuurlijk ook een heerlijk hapje kunt eten. U verblijft in 6 bekende hotels op de route, logies ontbijt zijn inbegrepen. Deze week begint en eindigt bij het hotel waar u veilig en gratis uw auto kan parkeren. Samen uit, samen thuis. Alles safe, simpel en snel online geregeld op deze website. NB Past een 7 daagse fietsvakantie niet in uw planning? Vanuit diverse Hanzesteden beginnen ook 3 en 5 daagse fietsrondreizen.

Past een 7 daagse fietsvakantie niet in uw planning?
Vanuit diverse Hanzesteden beginnen ook 3 en 5 daagse fietsrondreizen. Voor ieder wat wils, verderop op deze pagina vindt u alle informatie.

De Hanze

In de Middeleeuwen voeren kooplieden op kleine koggeschepen de zeeën over om handel te drijven, van Noorwegen tot aan Portugal, van Engeland tot aan Rusland. Het Hanzeverbond was gesticht om gemeenschappelijke handelsbelangen te beschermen. De Hanze domineerde handel in Europa van grofweg de dertiende tot en met de zestiende eeuw. Op het hoogtepunt van hun macht bestond het Hanzeverbond uit zo’n 200 steden, variërend van grote zeehavens tot steden die diep landinwaarts aan rivieren lagen.

De Hanzesteden in het oosten van Nederland waren in die tijd machtige imposante steden. Amsterdam en Rotterdam speelden toen nog geen rol van betekenis.

De welvaart in de Oost Nederlandse Hanzesteden uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De Hanze welvaart zorgde voor een bloeiperiode. Er was sprake van een Gouden Eeuw ‘avant la lettre’ en gelukkig zien we daar nog steeds veel van terug in onze Hanzesteden.

 

foto© CC-BY HanzeTour

Tien unieke Hanzesteden

De Hanzesteden worden gevormd door een aantal steden in het oosten van ons land, allemaal gelegen aan het water. Dit maakt de steden en de routes ernaar toe erg geliefd. Vanaf het voorjaar tot het najaar kunt u genieten van de mooiste, en letterlijk oer-Nederlandse, landschappen. Het is niet alleen ontzettend groen, u kunt tijdens uw fietsreis talloze leuke dingen doen in en rondom de Hanzesteden.

U kunt de pure landelijke producten van de boeren uit de omgeving proeven, maar ook onbeperkt genieten van cultuur, historie, evenementen, winkels en gezellige restaurants en cafés in de goed geconserveerde binnensteden.

Goed te fietsen

De tien Hanzesteden, Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Hasselt, Kampen, Elburg & Harderwijk, liggen op relatief korte afstanden van elkaar. Zo fietst u met elke HanzeTour gemiddeld zo’n 50 kilometer per dag. Een afstand wat met de splinternieuwe gratis HanzeTour E-bike voor iedereen boven de 50 jaar zeer goed te doen is.

 

foto kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Arnhem

Arnhem, ooit begin Middeleeuwen een boerengemeenschap, is tegenwoordig de hoofdstad van Gelderland waar altijd iets te beleven valt. De roemrijke geschiedenis van het Hanzeverbond in de late Middeleeuwen heeft hier z’n sporen ruimschoots achter gelaten.

Tijdens de HanzeTour Arnhem 7 daagse fietsvakantie kunt u op uw gemak een aantal van deze ‘sporen’ zien en ervaren. Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Arnhem-aflevering van 4 jun 2018. In 1233 kreeg Arnhem stadsrechten en een aantal decennia daarna werd de stad omringd door een stadswal. Aan het begin van de 14e eeuw ontwikkelde Arnhem zich als de belangrijkste stad van de Veluwe. De akkerbouw en veeteelt werd langzaamaan verruild voor handel via land en via het water en Arnhem sloot zich aan bij het Hanzeverbond.

Dit verbond was een samenwerking tussen verschillende Nederlandse, maar ook buitenlandse steden om de handel te bevorderen en kooplieden te beschermen. Uit deze tijd vind je nog bijzondere bezienswaardigheden in Arnhem. Zo zijn veertig Middeleeuwse kelders in oude glorie hersteld en met elkaar verbonden. Verder vindt u er vele bijzondere bouwwerken en heel veel gezelligheid. Doe de HanzeTour, neem een stadswandeling en proef de sfeer van Hanzestad Arnhem.

Arnhem 5 Daagse

Geen tijd voor de 7 daagse? Vanuit Arnhem start ook een vijf dagen fietsreis, de HanzeTour Arnhem 5 daagse.

Fietsroute 1261809 - HanzeTour Arnhem 5 Daagse Overzicht
122,93 km

HanzeTour Arnhem 5 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261809 | Gelderland | Ellecom | 122,93 km

De HanzeTour Arnhem 5 daagse fietsvakantie is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot aan anno nu. Deze route begint nabij de Hanzesteden Arnhem en Doesburg, op Landgoed Hotel Avegoor. De fietsreis volgt de IJssel en gaat door de Achterhoek en de Hoge Veluwe. U fietst langs onze mooiste rivieren en meren, over hoge dijken met imponerende vergezichten. Gedurende deze fietsrondreis bezoekt u, op de E-bike, telkens weer een andere historische Hanzestad. Oost-Nederlandse steden als Doesburg, Zutphen & Deventer waar u de cultuur kunt proeven en natuurlijk ook een heerlijk hapje kunt eten. U verblijft in 4 bekende hotels gesitueerd aan de route, daar zijn bij het verblijf logies/ontbijt inbegrepen. Het standaard arrangement is inclusief gratis E-bikes, gratis bagagevervoer en een 24/7 fietsservice. Natuurlijk kunt u ook voor uw eigen elektrische fietsen kiezen. In dat geval kunt u 10% van de totale reissom besparen. U leest het goed, tien procent korting. Wat u maar wilt. Mooier kunnen we het niet maken. Deze kleine week van 5 dagen begint en eindigt bij Landgoed Hotel Avegoor te Ellecom, op de Veluwe vlakbij Arnhem en Doesburg. Een ruim en in het groen gelegen terrein waar u veilig en gratis uw auto kan parkeren. Samen uit, samen thuis. Alles safe, simpel en snel online geregeld op onze website www.hanzetour.com
foto kopie© HanzeTour

Hanzestad Doesburg

Doesburg is een eeuwenoud Hanzestadje. De stad kreeg al stadsrechten in het jaar 1237. Dat is maar liefst zestig jaar eerder dan Amsterdam. Verder is de stad zeer gunstig gelegen bij de samenvloeiing van de IJssel en de Oude IJssel. Dankzij deze mooie ligging wist het plaatsje in de Middeleeuwen uit te groeien tot een versterkte nederzetting met vier stadspoorten: de Veerpoort, de Koepoort, de Meipoort en de Ooipoort. Toen Doesburg vervolgens toetrad tot het Hanzeverbond was de status van de stad helemaal gevestigd. In de 13e eeuw wist de stad uit te groeien tot het belangrijke administratieve handelscentrum van een flink gebied dat zelfs reikte tot het nu Duitse Emmerich.

Dat is alweer wat eeuwen geleden maar toch vindt u nog steeds unieke en prachtige oude gebouwen uit die tijd in het centrum van Doesburg. De inbegrepen mooie stadswandeling door Doesburg is dus absoluut de moeite waard. Misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Doesburg is het Mosterdmuseum. In het museum wordt nog op de ouderwetse manier mosterd gemaakt met een houten mosterdstoel, grote molenstenen en houten vulapparaten. Net zoals dat in de Middeleeuwen in alle Hanzesteden gebruikelijk was. Leer alles over mosterd en krijg een potje ambachtelijke mosterd mee naar huis in de gratis HanzeTour Fietstas. Deze trip zou uiteraard niet compleet zonder een bezoek aan het oudste café van Nederland: De Waag uit 1487. Daar krijgt u een heerlijke lunch aangeboden met uiteraard vers gemaakte mosterdsoep op het menu. Het is bovendien een heerlijke stek voor een kleine adempauze, want daarna gaat de fietstocht naar Hanzestad Zutphen.

3 Daagse vanuit Doesburg

Fietsroute 1261201 - HanzeTour Zutphen 3 Daagse Overzicht
78,28 km

HanzeTour Zutphen 3 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261201 | Gelderland | Ellecom | 78,28 km

Met de HanzeTour Zutphen 3 daagse brengt u, net als de Van Rossems, een bezoek aan Hanzestad Zutphen en haar omgeving. Zo kunt u het historische centrum van deze ooit belangrijke handelsstad bewonderen. De lokaties bezoeken waar de NTR TV opnames maakten: de Kanonsdijk, de Walburgiskerk, het Stedelijk Museum, de oude Watertoren, de Wijnhuistoren en de Drogenapstoren uit de Hanzetijd. En uiteraard gaan we ook langs bij Museum MORE te Gorssel. Naast Zutphen krijgt u ook de gelegenheid om een ander prachtig geconserveerde Hanzestadje aan de IJssel te leren kennen, Doesburg. Stadswandelingen, museumbezoekjes en lekker eten onderweg maken deze HanzeTour een korte fietsvakantie om naar uit te kijken. Alleen wel graag de HanzeTour E-bikes na afloop weer inleveren bij het Landgoed Hotel Avegoor. Want de volgende Hanzetouristen zijn al onderweg. Bent u met de eigen elektrische fiets dan kunnen die weer op uw auto worden gezet die daar veilig en gratis geparkeerd staat. De HanzeTour fietstassen mogen kosteloos mee naar huis.
foto kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Zutphen

Zutphen is een van de oudste steden van Nederland. Zutphen is zelfs bijna 500 jaar ouder dan bijvoorbeeld Deventer, toch ook een oude stad. Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, vanwege de historische torens die u vindt in deze stad. Zutphen was in de Middeleeuwen bovendien zeer actief in de Rijnhandel op Keulen en in de Hanze. Vooral in de 14e eeuw bloeide de economie. Een groot deel van de monumentale bouwwerken en het historische centrum van de stad ontstonden in de Hanzetijd. Wie de kaart van het centrum bestudeert, herkent nog steeds het ronde patroon in straten en marktpleinen. Het huidige langgerekte, halfronde marktplein ontstond toen de ringwal werd vervangen door een stadsmuur. Zutphen sloot zich in de 12e eeuw aan bij de Hanze, een verbond tussen verschillende steden om de handel te bevorderen. Dit verbond zorgde in Zutphen voor grote rijkdom. Vanuit Zutphen werd er haring, boter en bier vervoerd naar andere steden via de IJssel en de Rijn en via de zee. Wijn was het meest begeerde handelsproduct dat mee terug werd genomen naar Zutphen. Over land en over de Berkel werd voornamelijk hout vervoerd. Want Zutphen, net als Deventer, ware grote spelers op de houtmarkt. De rijkdom van toen zie je nu nog terug in de stad. Zo kom je in het centrum van de stad pakhuizen, koopmanshuizen en kerken tegen die prachtig versierd zijn. Met HanzeTour Doesburg 3 daagse brengt u, net als de Van Rossems in 2019, een bezoekje aan Zutphen en kunt het rustieke en historische centrum van deze Hanzestad bewonderen.

 

foto kopie kopie kopie

Hanzestad Deventer

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde Deventer zich tot een waar handelscentrum. Dat de stad zich aansloot bij het Duitse Hanzeverbond had daar uiteraard mee te maken. Dit verbond was bedoeld om de handel tussen steden te bevorderen en om kooplieden bescherming te bieden. De stad was een belangrijke Hanze havenstad aan de IJssel en tijdens de Middeleeuwen trok Deventer handelslieden uit heel Europa aan om deel te nemen aan de jaarmarkten in deze stad.

Zo ontstond de huidige historische binnenstad met stadsplein De Brink als Hanzehart van Deventer. De Brink vandaag de dag heeft met een fontein in het midden en vele gezellige terrasjes, schaduwrijke bomen en monumentale bouwwerken eromheen. U vindt daar ook het karakteristieke Waaggebouw uit de Hanzetijd waar nu het Deventer museum gevestigd is. Ook in de rest van het historische centrum van Deventer zijn er veel monumentale bouwwerken die zeer de moeite waard zijn. Zo vindt u hier bijvoorbeeld ook het oudste stenen woonhuis van Nederland. Zet dus uw gratis HanzeTour E-bike neer bij de VVV, neem een stadswandeling en ontdek zelf wat een hippe en levendige stad met een authentieke sfeer Deventer in 1250 jaar tijd geworden is. Tip: proef de smaak van de Hanze bij Proeflokaal Toer en de Deventer Koekwinkel op de Brink. Na Deventer gaat de fietstreis langs de IJssel verder naar Hanzestadje Hattem.

5 Daagse vanuit Deventer

Fietsroute 1261155 - HanzeTour Deventer 5 Daagse Overzicht
182,80 km

HanzeTour Deventer 5 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261155 | Overijssel | Deventer | 182,80 km

Deze HanzeTour voert u in 5 dagen langs maar liefst 6 historische Hanzesteden, allen gelegen aan het water. Met deze fietsrondreis wordt u door de mooiste fietsgebieden van Overijssel en Gelderland geleid, de IJsselvallei en de Hoge Veluwe. En uiteraard naar de befaamde Koggewerf van Hanzestad Kampen. U fietst met de gratis HanzeTour E-bikes over de eeuwenoude 'Hessen' oftewel Hanze-handelswegen. Onderweg kunt u doen waar u zin in heeft. U heeft alle tijd om te genieten van de rijke historie van Hanzestad Deventer Hanzestad Hattem Hanzestad Zwolle Hanzestad Elburg Hanzestad Harderwijk en van het prachtige landschap waar u op uw gemak doorheen fietst. U overnacht in comfortabele hotels in – of in de directe omgeving van – een Hanzestad, waar de volgende morgen een heerlijk ontbijt voor u klaarstaat. Deze Deventer 5 daagse rondreis eindigt op de plek waar u de auto heeft geparkeerd en op uw splinternieuwe HanzeTour E-bikes of eigen elektrische fietsen bent gestapt, het Hotel Postillion Deventer vlakbij de IJssel en aan de A1. Helaas moet u uw trouwe elektrische tweewieler bij het Hotel achterlaten. Wat blijft zijn de mooie herinneringen en de HanzeTour fietstas die u mag houden als aandenken. Tot de volgende HanzeTour!

 

3 Daagse vanuit Deventer

Fietsroute 1261136 - HanzeTour Deventer 3 Daagse Overzicht
87,11 km

HanzeTour Deventer 3 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261136 | Overijssel | Deventer | 87,11 km

Met dit geheel verzorgde HanzeTour arrangement fietst u 3 dagen door het uiterst gevarieerde IJsseldal landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan de herkenbare eeuwenoude skyline van Hanzestad Deventer en de indrukwekkende Middeleeuwse stadspoorten van Hanzestad Hattem en Hanzestad Zwolle. Onderweg kunt u doen waar u zin in heeft. U heeft alle tijd om te genieten van de rijke historie van de Hanzesteden en van het prachtige landschap waar u op uw gemak doorheen fietst. U overnacht in comfortabele hotels in de directe omgeving van Deventer en Zwolle, waar de volgende morgen een heerlijk ontbijt voor u klaarstaat. Deze Deventer 3 daagse rondreis eindigt op de plek waar u de auto heeft geparkeerd en op uw splinternieuwe HanzeTour E-bikes bent gestapt, het Hotel Postillion Deventer aan de A1. Helaas moet u uw trouwe elektrische tweewieler bij het Hotel achterlaten. Tot de volgende HanzeTour!
foto kopie kopie kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Hattem

Hattem is een piepklein Hanzestadje aan de IJssel aan de noordrand van de Veluwe. Hattem wordt omringd door prachtige natuurgebieden en in de stad zelf vindt u prachtige bouwwerken uit de Hanzetijd. Want aan het einde van de Middeleeuwen sloot ook dit bescheiden stadje zich aan bij het Hanzeverbond. Dit verbond was bedoeld om de handel te bevorderen tussen verschillende steden en om aangesloten handelslieden te beschermen tegen feodale leenheren. Binnen de Hanze had het kleine Hattem geen heel belangrijke positie maar toch had Hattem aardig wat profijt van het Hanzeverbond. Het pittoreske stadje wist, dankzij de handel, behoorlijk te groeien. Uiteindelijk groeide het fraaie Hattem zelfs uit tot een trekpleister voor schilders. Jan Voerman was een van die schilders. Zijn prachtige tijdloze schilderijen zijn te bewonderen in het Voerman Museum Hattem. Verder vindt u ook het Anton Pieck Museum met zijn romantische etsen, tekeningen, olieverfschilderijen in Hattem. Houdt u niet zo van kunst? In Hattem vindt u ook het Nederlands Bakkerijmuseum waar u alles te weten kunt komen over de geschiedenis van brood en gebak. Na zo’n portie cultuur heeft u vast trek gekregen. Tip: De honger en dorst stillen kan op de terrasjes van het prachtige pleintje in het centrum, maar net daarbuiten vindt u Herberg Molecaten. Zet de gratis HanzeTour E-bikes neer bij een van de oudste watermolens van de Veluwe (rond 1597) en geniet van het uitzicht. Hierna gaat de fietsreis naar Hanzestad Zwolle.

 

foto kopie kopie kopie kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Zwolle

Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van konden genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, en over de kunst van vader en zoon Voerman is hun mening eensluidend: maar die zien ze juist wel heel graag. Tenslotte treffen de Van Rossems in de stad, behalve de bekende Peperbus, nog een iconisch gebouw aan: Museum De Fundatie, met een enorm ei op het dak. Uiteraard hebben ze hier ook een mening over.

Zwolle, de cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. De indrukwekkende Sassenpoort, de Peperbus, de verdedigingsmuur, de antieke gevels en de stervormige stadsgracht zijn de overgebleven kenmerken van de roemruchte geschiedenis van deze stad. Zwolle trad in 1407 toe tot de Duitse Hanze, een verbond tussen steden om de handel te stimuleren. Zwolle beleefde haar ‘Gouden Eeuw’ als gevolg daarvan in de 15e eeuw. Zwolle had vroeger een gunstige ligging aan een bestaande handelsroutes en daar kon de stad goed van profiteren. Nog altijd ziet u sporen terug van deze rijke geschiedenis in Zwolle. Maak een stadswandeling in Zwolle. Originele winkels, gezellige pleinen en een fijne stadsgracht. De Hanzestad Zwolle heeft je veel te bieden: een prachtig Middeleeuws centrum met eeuwenoude bouwwerken en sfeervolle steegjes, een ruim winkelaanbod, gezellige horecagelegenheden, mooie parken en interessante musea zoals het eigentijdse Museum de Fundatie dat u niet mag missen. Bewonder alle moois dat hier te vinden is. Genoeg van alle historie en cultuur? Ga dan heerlijk winkelen in Zwolle. Het is namelijk de grootste winkelstad van Overijssel. Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Zwolle-aflevering van 29 januari 2019.

3 Daagse vanuit Zwolle

Fietsroute 1261196 - HanzeTour Zwolle 3 Daagse Overzicht
79,67 km

HanzeTour Zwolle 3 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261196 | Overijssel | Zwolle | 79,67 km

Met dit geheel verzorgde HanzeTour arrangement fietst u 3 dagen door het uiterst gevarieerde IJsseldal landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan de indrukwekkende Middeleeuwse stadspoorten van Hanzestad Hattem en Hanzestad Zwolle en de eeuwenoude skyline van Hanzestad Deventer. Onderweg kunt u doen waar u zin in heeft. U heeft alle tijd om te genieten van de rijke historie van de Hanzesteden en van het prachtige landschap waar u op uw gemak doorheen fietst. U overnacht in 2 comfortabele hotels in de directe omgeving van Zwolle en Deventer, waar elke volgende ochtend een heerlijk ontbijt voor u klaarstaat. Deze Zwolle 3 daagse fietsrondreis eindigt op de plek waar u de auto heeft geparkeerd en op uw splinternieuwe HanzeTour E-bikes bent gestapt, het Mercure Hotel Zwolle nabij de A28 en de IJssel. Helaas moet u uw trouwe elektrische tweewieler hier achterlaten. De HanzeTour fietstas en mooie herinneringen gaan gratis mee naar huis.
foto kopie kopie kopie kopie kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Hasselt

Hasselt is één van de kleinste Hanzesteden van Overijssel en ligt, net als Zwolle, aan het Zwarte Water. Verder is het een van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland. Het is zelfs onderdeel van de route naar Santiago de Compostella. U vindt de Jacobsschelp, het symbool van de pelgrimage, ingemetseld in de muur van het historische raadhuis. De stad heeft verder veel verborgen plekjes, lommerrijke straatjes en een gerestaureerde zeewering. Er zijn meer dan 70 rijksmonumenten. Hasselt heeft net als Amsterdam een grachtengordel met pittoreske bruggetjes en mooie gevels. Het is allemaal prachtig bewaard gebleven, waardoor een stadswandeling in Hasselt een echte ‘W.G. van der Hulst-ervaring’ wordt. Veel panden hebben nog oude gevelstenen. In Hasselt reis je even terug in de tijd en kun je genieten van schattige winkeltjes en gezellige café-restaurants. Lunchtip: Café de Zon. Na deze tussenstop fietst u met uw gratis HanzeTour E-bikes naar de misschien wel de belangrijkste Hanzestad van Nederland, Kampen.

Hanzestad Kampen

Gelegen aan de prachtige IJssel is Kampen bij het aanfietsen al een genot om naar te kijken. Kampen is rijk geworden door het water en de scheepvaart. Haar strategische ligging aan de IJssel en Zuiderzee maakte handel mogelijk met verre Hanzesteden in het Noorden zoals Engeland, Noorwegen en zelfs Rusland. Daardoor werd er in Kampen ontzettend veel geld werd verdiend. Kampen sloot zich in 1441 aan bij het Hanzeverbond. In dit verbond werkten verschillende steden samen om de handel zo goed mogelijk te laten verlopen en de belangen van koopmannen te behartigen. Kampen had veel invloed binnen de Hanze. Zo werd er een brug over de IJssel aangelegd, zodat Kampen meer binding zou krijgen met het achterland. Andere Hanzesteden waren het hier niet mee eens, maar het gebeurde uiteindelijk toch.

Dit eeuwenoude Kampen leent zich perfect voor een ontdekkingstocht. Zet de gratis HanzeTour E-bikes neer bij de uitstekende Tourist Info van Kampen, kies een stadswandeling, bewonder de historische gebouwen en poorten van deze unieke Hanzestad en geniet van de authentieke sfeer in deze stad. U ontdekt zo het oude stadhuis uit de 14e eeuw, diverse musea die zijn gewijd aan de interessante geschiedenis van Kampen en gezellige winkelstraatjes. Kampen is een gezellige Hanzestad voor cultuurliefhebbers en lekkerbekken.

Tip: Bezoek de historische haven aan de IIssel waarvan de Koggewerf het hoogtepunt is. Daar is niet alleen een heus Kogge museum maar daar ligt ook de enige nog varende replica van dit beroemde Middeleeuwse handelschip bekend van de HanzeTour promotie films.

Na het bezoek aan Kampen gaat u op weg naar Hanzestad Elburg. U fietst langs het IJsselmeer en naast het fietspad op de dijken staan unieke oude terpboerderijen. 

 

foto kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Elburg

Elburg was vroeger een vissersplaats aan de Zuiderzee. Als u Elburg binnenfietst lijkt het wel alsof u in een tijdmachine naar de Middeleeuwen bent gereden. Zet uw gratis HanzeTour E-bike ergens in dit werkelijke unieke vestingstadje neer en wandel verder langs de oude stadswallen, door de smalle steegjes met keitjes en langs de monumentale bouwwerken in Elburg om de authentieke sfeer goed in u op te nemen. Alleen al binnen de stadswallen heeft Elburg 250 monumenten. Breng een bezoek aan Museum Elburg met kloostertuin, wandel onder de prachtige Vischpoort door en bekijk de haven. Het meest bekende monument is het iconische Agnietenklooster. In de jachthaven van Elburg vind je nog steeds botters, oude houten schepen en Bottermuseumwerf De Hellege die de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levend houden. Dat Elburg een vissersstad was, ziet u ook terug in de ambachten, hier is nog steeds een palingrokerij, smederij en een touwslager. Tip: Is het lekker weer? Vlakbij de Vischpoort vind je ijssalon Casa Piccola. Niet overslaan! Een paar pandjes verder zit De Smaakmakerij voor zuivelproducten en lekkernijen. Geen trek? Iets verder zit de Elburger Boekhandel met veel afgeprijsde boeken. Zit de gratis HanzeTour fietstas vol? Tijd om te vertrekken naar alweer de volgende Hanzestad, Harderwijk.

3 Daagse vanuit Elburg

Fietsroute 1261167 - HanzeTour Elburg 3 Daagse Overzicht
80,01 km

HanzeTour Elburg 3 Daagse Overzicht

Fietsroute 1261167 | Gelderland | Nunspeet | 80,01 km

Deze HanzeTour voert u in 3 dagen langs maar liefst 4 historische Hanzesteden. U wordt door een van de mooiste fietsgebieden van Overijssel en Gelderland geleid. De route volgt de IJssel en het IJsselmeer. Hier bemoeit de mens zich niet met de natuur en kunt u heerlijk genieten van het buiten zijn. En uiteraard fietst u ook naar de befaamde Koggewerf van Hanzestad Kampen. Onderweg kunt u doen waar u zin in heeft. U heeft alle tijd om te genieten van de rijke historie van de Hanzesteden en van het prachtige landschap waar u op uw gemak doorheen fietst. U overnacht op lokaties waar ooit Koggen voorbijkwamen op weg naar Hanzesteden. De Elburg 3 daagse rondreis begint en eindigt op de plek waar u de auto heeft geparkeerd en voor de eerste keer op de E-bikes bent gestapt, Europarc Resorts Veluwemeer nabij Nunspeet. Heeft u een arrangement inclusief gratis elektrische fiets geboekt? Helaas moet u na afloop van de korte fietsvakantie de HanzeTour E-bikes bij het Europarc Resort achterlaten. Heeft u met uw eigen trouwe elektrische tweewielers gereisd? Dan is dit het moment om ze weer op de auto te monteren. Wat blijft zijn de mooie herinneringen en de gratis HanzeTour fietstas die u mag houden als aandenken. Tot de volgende HanzeTour!
foto kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie kopie© CC-BY HanzeTour

Hanzestad Harderwijk

Rond het jaar 1252 sloot Harderwijk zich aan bij de Duitse Hanze, een handelsverbond tussen verschillende steden. Want Harderwijk lag destijds aan de Zuiderzee, een ideale ligging voor handel via schepen. Het is dan ook niet gek dat de koggeschepen uit Harderwijk overal gespot werden op zee met flinke handelsladingen. Het komen en gaan van handelaren zorgde voor veel bedrijvigheid in Harderwijk. Er werd onder andere gehandeld in wol, huiden, haring en hout. Vooral in de veertiende eeuw werd er veel verhandeld in Harderwijk. Dat bruisende vindt u tegenwoordig nog steeds in Harderwijk in de vorm van gezellige winkels, terrassen en restaurants. Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Het barst van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden in deze culinaire Hanzestad. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Harderwijk bezoeken is heerlijk. Zet uw gratis HanzeTour E-bike neer bij de VVV en start een stadswandeling. TIP: Nog zo’n culinair begrip in Harderwijk: De Ouderwetse Bakkerij, te vinden aan de Kleine Marktstraat. Hier bakt men nog op ambachtelijke wijze het lekkerste brood en de beroemde ‘Vischpoortjes’.

Er wordt hard gewerkt om de cultuur van de Hanze levend te houden in de stad om bij te dragen aan de eenheid van Europa. Nog steeds werken verschillende Hanzesteden door heel Europa samen om ideeën uit te wisselen.


partner logo© CC BY Hanzetour.com

Aangeboden door:

HanzeTour

Deze verzorgde fietsreizen worden in samenwerking met Hanzesteden Marketing, de lokale VVV’s, deelnemende Hanzesteden hotels en Route.nl aangeboden op HanzeTour.com.
Gratis nieuwe E-bikes van het veelbekroonde Nederlandse merk Qwic, goed gevulde gratis fietstassen, overnachtingen in bekende hotels gelegen op de fietsroute en gratis bagageservice van hotel naar hotel gratis parkeren en E-bike-service zijn inbegrepen. HanzeTour.com, een activiteit van de HanzeToer BV, is een Nederlandse reisorganisatie uit Gelderland.

Meer informatie