HanzeTour

DOE DE HANZETOUR

Maarten van Rossem vond het wel een aardig idee, fietsen door de IJsselvallei èn kennismaken met de mooiste Nederlandse Hanzesteden. HanzeTour.com organiseert zorgeloze meerdaagse fietsrondreizen vol natuur & cultuur.

CULTUUR

Met HanzeTour.com fietst u door het uiterst gevarieerde IJsselvallei landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan indrukwekkende middeleeuwse Hanzesteden zoals Deventer, Doesburg, Zutphen, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg, Harderwijk en Arnhem. Voor elke Hanzestad is een gratis audiotour en een unieke Hanzestadswandeling gemaakt en de fietsroutes zijn zowel digitaal als op papier beschikbaar.

NATUUR

Buiten de stadspoorten fiets je door een ‘levend schilderij’ met hoge wolkenluchten boven de glinsterende rivier. De route volgt de oevers van de IJssel en de voormalige Zuiderzee. De uiterwaarden zijn omgetoverd tot dynamische natuur. De route maakt een fraaie doorsteek over de Veluwe. Volg het spoor van de Hanzekooplieden langs het water over heidevelden, zandverstuivingen, magische bossen en landgoederen.

van Rossem

5 DAAGSE FIETSVAKANTIES

Niet alleen hebben we de fijnste routes van Oost-Nederland voor u samengesteld, ook veilig overnachten heeft prioriteit bij HanzeTour.com. Dankzij onze arrangementen hoeft u niet op zoek naar hotels en uw bagage wordt naar elk volgende hotel op uw route gebracht. Onze hotels zijn ingericht volgens de richtlijnen van de RIVM.

foto

HANZETOUR IJSSELVALLEI NOORD

In 5 fietsdagen langs 6 Hanzesteden (Totaal 278 km). De HanzeTour Noord is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot anno nu. Bezoek de Hanzesteden Zwolle, Hattem, Kampen, Elburg, Harderwijk en Deventer. Met dit fietsvakantie arrangement verblijft u in veilige hotels op de route van deze rondreis. Een globaal overzicht kunt u hier vinden. Deelnemers ontvangen gedetailleerde dagetappe routes bij boeking.

Wilt u deze fietsrondreis doen? Vul dan het aanvraagformulier in op onze website.

HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID

In 5 dagen langs 4 Hanzesteden (Totaal 178 km). De HanzeTour Zuid fietsvakantie volgt de middeleeuwse handelsroutes van de Hanze. Via de Rijn, IJssel, Achterhoek en Veluwe naar Hanzesteden Arnhem, Doesburg, Zutphen en Deventer. U overnacht in de fijnste hotels op de route van deze rondreis en uw bagage wordt gebracht.

Een globaal overzicht kunt u hier vinden. Deelnemers ontvangen gedetailleerde dagetappe routes bij boeking.

Wilt u deze fietsrondreis doen? Vul dan het aanvraagformulier in op onze website.

RONDREIS

De fietsreis eindigt bij het starthotel waar u uw auto gratis kan parkeren. Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u eenvoudig een e-bike bijboeken. De fietstas mag u na afloop mee naar huis nemen als souvenir van een onvergetelijke fietsvakantie.

Meer informatie: www.hanzetour.com

foto kopie

Fietsroute 1500524 - HANZETOUR IJSSELVALLEI NOORD. Hanzesteden 5 daagse Fietsvakantie.
279,58 km

HANZETOUR IJSSELVALLEI NOORD. Hanzesteden 5 daagse Fietsvakantie.

Fietsroute 1500524 | Gelderland | Epe | 279,58 km

DOE DE HANZETOUR IJSSELVALLEI NOORD

Maarten van Rossem vond het wel een aardig idee, fietsen door de IJsselvallei èn kennismaken met de mooiste Nederlandse Hanzesteden. HanzeTour.com organiseert zorgeloze meerdaagse fietsrondreizen vol natuur & cultuur. Met HanzeTour fietsvakantie arrangementen fietst u 5 dagen zorgeloos door het uiterst gevarieerde IJsselvallei landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan onze indrukwekkende middeleeuwse Hanzesteden zoals Deventer, Doesburg, Zutphen, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg, Harderwijk en Arnhem. Buiten de stadspoorten fiets je door een ‘levend schilderij’ met hoge wolkenluchten boven de glinsterende rivier.

ZORGELOOS

Niet alleen hebben we de fijnste routes van Oost-Nederland voor u samengesteld, ook veilig overnachten heeft prioriteit bij HanzeTour. Dankzij onze arrangementen hoeft u niet op zoek naar hotels en uw bagage wordt naar elk volgende hotel op uw route gebracht. Onze hotels zijn ingericht volgens de richtlijnen van de RVIM. Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u eenvoudig een E-bike reserveren. U hoeft alleen maar te fietsen en te genieten. Vier vakantie veilig en fiets elektrisch door een historisch deel van Nederland.

De bekende historicus Maarten van Rossem vond het wel een aardig idee, kennismaken met de Nederlandse Hanzesteden en fietsen door de IJsselvallei in een tempo dat het beste past bij de koggeschepen die in de middeleeuwen over de IJssel voeren. In het TV programma ‘Hier zijn de van Rossems’ gaan Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent op stap in steden in Nederland. De bekende historici hebben met hun vermakelijke verhalen veel mensen geïnspireerd om in hun voetsporen te treden. De van Rossems bezochten ook de Hanzesteden Arnhem, Zutphen, Hattem en Zwolle. Bij de Sassenpoort in Zwolle sprak Maarten van Rossem enthousiast over de Hanze. Dat was de inspiratie voor de HanzeTour Fietsvakanties.

CULTUUR

Deze HanzeTour 2020 IJsselvallei Noord voert u in vijf dagen langs maar liefst zes monumentale Hanzesteden. Vergaap u net als de Van Rossems aan de middeleeuwse poorten en torens van Deventer, Zwolle, Kampen, Hattem, Elburg en Harderwijk. En uiteraard bezoekt u ook de befaamde Koggewerf van Kampen.
De Hanzetijd vormt een belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland. De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de late middeleeuwen. Het economisch zwaartepunt lag in Noord-Duitsland. Het Hanzeverbond zette een netwerk op voor intensieve handel tussen de Oostzee enerzijds en de florerende steden in West-Europa: de Duitse Rijnsteden, Vlaamse steden en Londen. De IJssel was in de Hanzetijd een belangrijke handelsroute tussen oost en west. De IJsselsteden wisten aan te haken bij het Hanzeverbond en vormden in de 14e/15e eeuw het economisch hart van Nederland. En waar de economie bloeit komt ook de cultuur tot bloei.
In de16e eeuw verschoof het zwaartepunt naar de Hollandse steden. Langs de IJssel kwam de tijd stil te staan. Geeft niks; de Hanzesteden zijn nu goed geconserveerde pareltjes. Wandelend door de smalle straten langs middeleeuwse panden en waan je je in een plaatjesalbum van Anton Pieck.

NATUUR

Tussen de Hanzesteden kunt u genieten van de prachtige landschappen waar u met de e-bike ontspannen doorheen fietst. De route volgt de oevers van de IJssel en de voormalige Zuiderzee. De uiterwaarden zijn omgetoverd tot dynamische natuur. Ga op zoek naar de knaagsporen van de bever. De route maakt een fraaie doorsteek over de Veluwe.
Volg het spoor van de Hanzekooplieden over heidevelden, zandverstuivingen, magische bossen en landgoederen. En kom oog in oog te staan met een wild hert.

VIER VAKANTIE VEILIG, FIETS VAN HOTEL NAAR HOTEL

U overnacht vier nachten in drie verschillende hotels. Deze zijn klaar voor de 1,5 meter samenleving en ingericht volgens de richtlijnen van de RVIM. De gezondheid van medewerkers en gasten wordt maximaal gewaarborgd. 

Het verblijf is op basis van volpension. ‘s Avonds kunt u aanschuiven aan het diner. De volgende morgen staat een heerlijk ontbijt voor u klaar. De maaltijden kunt u ook op uw kamer laten serveren. Na het ontbijt krijgt u een lunchpakket mee in de HanzeTour fietstas. Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u bij ons een e-bike boeken. Over uw bagage hoeft zich ook al geen zorgen te maken. Die wordt voor u van hotel naar hotel vervoerd. 

De 5 daagse rondreis begint bij Hotel Zwolle-Epe dat verscholen ligt in de Veluwse bossen. Hier kunt u gedurende de tour uw auto gratis parkeren. Vervolgens verblijft u twee aaneensluitende nachten in Hotel De Mallejan in Vierhouten. Dit landhuis midden op de Veluwe is het uitgangspunt voor een dagtocht over hei en zandverstuiving naar Hanzestadje Harderwijk. De laatste overnachting vindt plaats in Hanzestad Deventer. Hotel Gilde is een monumentaal pand in de historische binnestad. 

Na 5 fietsdagen eindigt u in Epe op de plek waar u de auto heeft geparkeerd en voor de eerste keer op de E-bike bent gestapt. De HanzeTour fietstas mag u mee naar huizen nemen als aandenken. Net als de mooie herinneringen.

ZORGELOOS OP VAKANTIE

Deze 5 daagse fietsreis is met zorg uitgestippeld
• Klaar voor de 1,5 meter samenleving: de hotels zijn aangepast zodat ze voldoen aan de richtlijnen van het RIVM.
• Volpension hotelovernachtingen (logies met ontbijt, lunchpakket en diner, roomservice).
• De route is een rondreis. U kunt de auto gratis parkeren bij het Fletcher hotel Epe-Zwolle en de 5e dag komt u hier ‘vanzelf’ weer terug.
• De bagage wordt voor u naar het volgende Fletcher hotel
gebracht.
• Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u een e-bike bijboeken.
• De dagtochten zijn gemiddeld zo'n 55 km lang. Met een elektrische fiets levert dat ongeveer 3 uur fietsplezier op. Er blijft dus nog veel tijd over om ‘stil te staan’ bij wat u tegen komt.
• De route maakt gebruik van het populaire fietsknooppuntennetwerk. Aan de hand van de bewegwijzering is de route eenvoudig te vinden.
• U krijgt een setje gedrukte routekaarten, waarop naast de route ook bezienswaardigheden beschreven zijn.
• De route is digitaal beschikbaar in de gratis app van route.nl.
• In de gratis app van izi-travel zijn voor de Hanzesteden audiotours uitgewerkt.
• In de prijs is een reisgids inbegrepen met veel achtergrondinformatie over de Hanzesteden en de IJssel.
• U kunt ook een stadswandeling met een deskundige gids boeken. In Kampen, Zwolle en Deventer staan ervaren stadsgidsen met een historische achtergrond op afroep voor u klaar. In 90 minuten leiden ze u door de stad. Hun verhalen zijn geïnspireerd door de Hanze én de Van Rossems.
• Stap onderweg af bij musea en koffie- en lunchadressen. We hebben de leukste adressen voor u op een rij gezet.
• Alle reisinformatie vindt u ook terug op een website. Op deze site vindt u ook een verzameling video’s en dronebeelden voor nog meer sfeer en achtergrondinformatie. O.a. de afleveringen van ‘Hier zijn de van Rossems’ die van toepassing zijn op de Hanzesteden zijn hier terug te vinden.


Doe de HanzeTour. HanzeTour.com heeft de beste IJsselvallei & Hanzesteden routes, hotels en bagage-service. Opstappen en wegwezen. De fietstas mag u na afloop mee naar huis nemen als souvenir van een onvergetelijke fietsvakantie.

Meer weten: hanzetour.com

Boek de volledig verzorgde 5 daagse

foto kopie kopie kopie

Fietsroute 1655992 - HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID. Hanzesteden 5 daagse Fietsvakantie.
173,99 km

HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID. Hanzesteden 5 daagse Fietsvakantie.

Fietsroute 1655992 | Gelderland | Ellecom | 173,99 km

DOE DE HANZETOUR IJSSELVALLEI ZUID

Maarten van Rossem vond het wel een aardig idee, fietsen door de IJsselvallei èn kennismaken met de mooiste Nederlandse Hanzesteden. HanzeTour.com organiseert zorgeloze meerdaagse fietsrondreizen vol natuur & cultuur. Met HanzeTour fietsvakantie arrangementen fietst u 5 dagen zorgeloos door het uiterst gevarieerde IJsselvallei landschap en kunt u zich, net zoals onze bekende historicus Maarten van Rossem, vergapen aan onze indrukwekkende middeleeuwse Hanzesteden zoals Deventer, Doesburg, Zutphen, Hattem, Zwolle, Kampen, Elburg, Harderwijk en Arnhem. Buiten de stadspoorten fietst u door een ‘levend schilderij’ met hoge wolkenluchten boven de glinsterende rivier.

ZORGELOOS

Niet alleen hebben we de fijnste routes van Oost-Nederland voor u samengesteld, ook veilig overnachten heeft prioriteit bij HanzeTour. Dankzij onze arrangementen hoeft u niet op zoek naar hotels en uw bagage wordt naar elk volgende hotel op uw route gebracht. Onze hotels zijn ingericht volgens de richtlijnen van de RVIM. Heeft u geen elektrische fiets? Dan kunt u eenvoudig een E-bike reserveren. U hoeft alleen maar te fietsen en te genieten. Vier vakantie veilig en fiets elektrisch door een historisch deel van Nederland.

In 5 dagen langs 4 Hanzesteden.
De HanzeTour 2020 IJsselvallei & Hanzesteden Zuid fietsvakantie is als een reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot anno nu.

Gedurende deze fietsrondreis bezoekt u, op de elektrische fiets, telkens weer een andere historische Hanzestad; Arnhem, Doesburg, Zutphen & Deventer. Stuk voor historische Nederlandse steden waar u de cultuur kunt proeven en heerlijk kunt eten. Want de 4 geselecteerde HanzeTour restaurants serveren u diners met de smaak van de Hanze.

Deze route begint nabij de Hanzesteden Arnhem en Doesburg, het Landgoed Hotel Avegoor, ooit eigendom van ons koningshuis.

Deze Hanzeroute gaat vervolgens na een overnachting in Hanzestad Arnhem aan de Rijn omhoog, door de IJsselvallei, de Achterhoek, Salland en weer terug via de Veluwe. U fietst langs de IJssel, over hoge dijken met imponerende vergezichten.
De gemiddelde dagetappe afstand van deze HanzeTour Zuid is zo’n 35 kilometer per dag. Zo heeft u met deze slow travel fietsvakantie meer tijd voor een audiotour, stadswandeling, museumbezoek of een terrasje.

Wilt u naast cultuur ook veel natuur zien? Of wat meer kilometers maken? Elders op deze pagina vindt u informatie over de HanzeTour Noord. Bij deze fietsrondreis zijn de dagetappes gemiddeld zo’n 55 kilometer per dag. Deze routes gaan door het Noordelijke deel van de Veluwe, de ongerepte natuur van de IJsselvallei en langs de Zuiderzeekust.

Meer weten over deze HanzeTour 2020 Noord?
Kijk hier.

MEER OVER HANZETOUR.COM

HanzeTour.com fietsvakanties , geïnspireerd door de Hanze, organiseert meerdaagse fietstochten van Hanzestad naar Hanzestad in Oost-Nederland en volgt daarbij de historische handels- en waterroutes van de Kogge. Af en toe gaan de fietsroutes iets dieper de Hanzevallei in, door bosrijke landgoederen en langs deftige havezaten. En natuurlijk gloort aan het einde van het fietspad altijd weer een Hanzestad. Een historisch avontuur en culturele belevenis want elke Hanzestad heeft zijn eigen verhaal, authentieke sfeer, monumenten en charmes.

DE HANZE

In de Middeleeuwen voeren kooplieden op kleine koggeschepen de zeeën over om handel te drijven, van Noorwegen tot aan Portugal, van Engeland tot aan Rusland. Het Hanzeverbond was gesticht om gemeenschappelijke handelsbelangen te beschermen. De Hanze domineerde handel in Europa van grofweg de dertiende tot en met de zestiende eeuw. Op het hoogtepunt van hun macht bestond het Hanzeverbond uit zo’n 200 steden, variërend van grote zeehavens tot steden die diep landinwaarts aan rivieren lagen.

De Hanzesteden in het oosten van Nederland waren in die tijd machtige imposante steden. Amsterdam en Rotterdam speelden toen nog geen rol van betekenis. De welvaart in de Oost Nederlandse Hanzesteden uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De Hanze welvaart zorgde voor een bloeiperiode. Er was sprake van een Gouden Eeuw ‘avant la lettre’ en gelukkig zien we daar nog steeds veel van terug in onze Hanzesteden.

GOED TE FIETSEN

De Hanzesteden Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Kampen, Elburg & Harderwijk, liggen op relatief korte afstanden van elkaar. Het gebied waar u doorheen fiets heet de IJsselvallei. U fietst langs de IJssel en het IJsselmeer van Hanzestad naar Hanzestad. Maar komt ook door de Veluwe, Salland en de Achterhoek. Het mooiste groen van Nederland.
Zo fietst u gemiddeld ongeveer 50 kilometer per dag. Een afstand die met een E-bike voor iedereen boven de 50 jaar zeer goed te doen is.

UNIEKE HISTORIE

De Hanzesteden worden gevormd door een aantal steden in het oosten van ons land, allemaal gelegen aan het water. Dit maakt de steden en de routes ernaar toe erg geliefd. Vanaf het voorjaar tot het najaar kunt u genieten van de mooiste, en letterlijk oer-Nederlandse, landschappen.

Het is niet alleen ontzettend groen, u kunt tijdens uw fietsreis talloze leuke dingen doen in en rondom de Hanzesteden. U kunt de pure landelijke producten van de boeren uit de omgeving proeven, maar ook onbeperkt genieten van cultuur, historie, evenementen, winkels en gezellige restaurants en cafés in de goed geconserveerde binnensteden.

4 HANZESTEDEN

Hanzestad Arnhem ooit een boerengemeenschap, is tegenwoordig de hoofdstad van Gelderland waar altijd iets te beleven valt. De roemrijke geschiedenis van het Hanzeverbond in de late Middeleeuwen heeft hier z’n sporen ruimschoots achter gelaten.

Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Arnhem-aflevering van 4 juni 2018.

Hanzestad Doesburg is een eeuwenoud. De stad kreeg al stadsrechten in het jaar 1237. Dat is maar liefst zestig jaar eerder dan Amsterdam. Verder is de stad zeer gunstig gelegen bij de samenvloeiing van de IJssel en de Oude IJssel. Dankzij deze mooie ligging wist het plaatsje in de Middeleeuwen uit te groeien tot een versterkte nederzetting met vier stadspoorten: de Veerpoort, de Koepoort, de Meipoort en de Ooipoort. Toen Doesburg vervolgens toetrad tot het Hanzeverbond was de status van de stad helemaal gevestigd. In de 13e eeuw wist de stad uit te groeien tot het belangrijke administratieve handelscentrum van een flink gebied dat zelfs reikte tot het nu Duitse Emmerich.

Hanzestad Zutphenbleek zeer in de smaak te vallen bij de Van Rossems. Het is een van de oudste steden van Nederland. Zutphen wordt ook wel eens de Torenstad genoemd, vanwege de historische torens die u vindt in deze stad. Zutphen was in de Middeleeuwen bovendien zeer actief in de Rijnhandel op Keulen en in de Hanze. Vooral in de 14e eeuw bloeide de economie. Een groot deel van de monumentale bouwwerken en het historische centrum van de stad ontstonden in de Hanzetijd. Wie de kaart van het centrum bestudeert, herkent nog steeds het ronde patroon in straten en marktpleinen.

Tip: kijk voor meer inspiratie naar ‘Hier zijn de Van Rossems’ NTR Zutphen-aflevering van 4 februari 2020.

Hanzestad Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde Deventer zich tot een waar handelscentrum. Dat de stad zich aansloot bij het Duitse Hanzeverbond had daar uiteraard mee te maken. Dit verbond was bedoeld om de handel tussen steden te bevorderen en om kooplieden bescherming te bieden. De stad was een belangrijke Hanze havenstad aan de IJssel en tijdens de Middeleeuwen trok Deventer handelslieden uit heel Europa aan om deel te nemen aan de jaarmarkten in deze stad. Zo ontstond de huidige historische binnenstad met stadsplein De Brink als Hanzehart van Deventer. De Brink vandaag de dag heeft met een fontein in het midden en vele gezellige terrasjes, schaduwrijke bomen en monumentale bouwwerken eromheen. U vindt daar ook het karakteristieke Waaggebouw uit de Hanzetijd waar nu het Deventer museum gevestigd is. Ook in de rest van het historische centrum van Deventer zijn er veel monumentale bouwwerken die zeer de moeite waard zijn. Zo vindt u hier bijvoorbeeld ook het oudste stenen woonhuis van Nederland.

Doe de HanzeTour. HanzeTour.com heeft de beste IJsselvallei & Hanzesteden routes, hotels en bagage-service. Opstappen en wegwezen. De fietstas mag u na afloop mee naar huis nemen als souvenir van een onvergetelijke fietsvakantie.

Meer weten: hanzetour.com

Boek de volledig verzorgde 5 daagse

foto kopie kopie


partner logo© CC BY Hanzetour.com

Aangeboden door:

HanzeTour.com

Deze verzorgde fietsreizen worden in samenwerking met Hanzesteden Marketing, de lokale VVV’s, deelnemende hotels en route.nl aangeboden op HanzeTour.com een Nederlandse reisorganisatie uit Gelderland.

Meer informatie