Erfgoedfestival logo

Stap op je fiets om de grenzen van vroeger en nu te verkennen in en rondom Gelderland. Je fietst daarbij onder andere door het vroegere Overkwartier, dat tegenwoordig bestaat uit Limburg en Noordrijn-Westfalen. Steek lands- en provinciegrenzen over om de veelzijdigheid van de Achterhoek, de Betuwe, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier te beleven. Samen vormden al deze gebieden ooit het hertogdom Gelre. Ontdek de geschiedenis van Gelderland en het Overkwartier aan de hand van tien verhalen, bezienswaardigheden en bijzonderheden langs de route zoals tentoonstellingen en rondleidingen. Deze routes zijn vrijblijvend te fietsen en maken deel uit van het Erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland.

Route

Fietsen langs Gelders erfgoed

De fietsroutes langs het Gelders erfgoed zijn trajecten die samen één lange route vormen van 900 kilometer, maar je kunt de trajecten ook afzonderlijk fietsen. Volg je de Gelderse grens, dan fiets je langs zes provincies en Duitsland. Routes en wegen zijn veranderlijk. Kom je een wegversperring tegen, zie je een wijziging in de knooppunten of valt je iets anders op aan de route? Meld het ons via info@erfgoedfestival.nl en help ons de route up-to-date te houden.

Pareltjes langs de Gelderse grenzen

Langs de routes kun je het hele jaar door genieten van allerlei bijzondere bezienswaardigheden. Stap eventjes van je fiets af en leer meer over de geschiedenis van dit gebied bij allerlei verschillende bezienswaardigheden. 

Ontdek de geschiedenis van het Overkwartier

Foto © Maud Heldens

Op pad in het Overkwartier

Het vroegere hertogdom Gelre besloeg niet alleen Gelderland, maar ook het Overkwartier. Dit gebied bevond zich rondom de huidige grens tussen Limburg en Duitsland, bij onder andere Montfort en Venray. Dwars door het gebied heen stromen de Swalm en de Roer, twee zijrivieren van de Maas. Deze rivieren verbinden de verschillende plaatsjes met elkaar.Ga op pad in dit historische gebied dat ooit deel uitmaakte van Gelderland en ontdek de Limburgse en Duitse gebieden langs de grens. Lees meer over het Overkwartier voordat je op pad gaat.
♥ ♥ ♥

Fietsen door het Overkwartier

Vanaf je fiets kun je perfect kennismaken met het vroegere Overkwartier. De gehele route door dit gebied volgt fietsknooppunten en is opgedeeld in 15 trajecten van 20 tot 30 kilometer. Elk traject is afzonderlijk te fietsen. Routes en wegen zijn veranderlijk. Kom je een wegversperring tegen, zie je een wijziging in de knooppunten of valt je iets anders op aan de route?
Meld het ons via info@erfgoedfestival.nl en help ons de route up-to-date te houden.

Pareltjes in het Overkwartier

In het Overkwartier vind je allerlei bezienswaardigheden die het bekijken waard zijn. Bewonder deze pareltjes vanaf je fiets of houd een korte pauze en neem de tijd om rond te kijken.

 
Logo Routepartner Erfgoedfestival