Fietsen tussen steden langs de Dender

Denderstreken

Carnaval vieren tot de zon opkomt, grasduinen in een rijke geschiedenis of toch liever genieten van de rust en het groen? Aan de oevers van de Dender kan het allemaal. Van bron tot monding rijgt de rivier waardevolle natuurgebieden, steden die bulken van erfgoed, en tradities gedrenkt in folklore als een parelsnoer aan elkaar. Op deze pagina laten we jou vier trotse Dendersteden - Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen – en hun omgeving op twee wielen ontdekken, met een ommetje over de taalgrens naar Ath, waar de Dender ontspringt. Met vijf lusvormige routes op de knooppuntennetwerken van Scheldeland, Vlaamse Ardennen en Wallonie Picarde als leidraad, fietsen we van stad naar stad via jaagpaden en fietsvriendelijke wegen. Onderweg kun je uiteraard genieten van al het lekkers wat de regio te bieden heeft, zowel op het bord als in het glas. We wensen je een denderende ervaring!

 

image© Toerisme Oost-Vlaanderen

De Dender

De woelige waterloop

Ooit was de Dender een belangrijke economische ader voor de oude industrieën in de steden langs de oevers. Vandaag is de rivier in de eerste plaats een groene hoofdas voor het fiets- en watertoerisme in de provincie Oost-Vlaanderen.

De Dender ontspringt in Ath en mondt 65 klometer verderop uit in de Schelde bij Dendermonde. De Kelten noemden de rivier “Tanera”, wat de “woelige” betekent. Het is dan ook een typische regenrivier, die bij felle regenval snel begint te stromen en regelmatig buiten haar oevers treedt. Toch kennen we de Dender doorgaans als een traag stromende rivier, met dank aan de vele sluizen en stuwen die het water op pijl houden.

In het verleden bracht de rivier de econoische ontwikkeling van de regio op gang. Blauwe hardsteen en steenkool uit Henegouwen werden via het water naar de Vlaamse Dendersteden gebracht. Vandaag is alleen het traject tussen Aalst en Dendermonde nog van economisch belang. Verder stroomopwaarts heeft de rivier vooral een recreatieve functie, dankzij een uitgebreid aanbod van fiets-, wandel- en vaarttochten.

Van een vervuilde rivier groeide de Dender uit tot een groene aantrekkingspool, en dat hebben ze dan ook in de Dendersteden goed begrepen. Werd de rivier vroeger veroordeeld tot een anoniem bestaan in achtergestelde buurten, dan trekt ze vandaag tal van stadsvernieuwingsprojecten op gang, die de aanwezigheid van het water uitspelen als een toeristische troef.

Het vroegere jaagpad langs de oever, ooit bedoeld om binnenschepen voort te trekken, vormt nu een ononderbroken fietspad van bron tot monding en de rode draad doorheen de vijf knooppuntenroutes op deze site. Ze nodigen je uit om het steeds wisselende landschap van natte bosgebieden en open graslanden, de rijke geschiedenis en de feestelijke folklore van de Dendersteden op eigen tempo te ontdekken.

 

image kopie kopie© Toerisme Oost-Vlaanderen


De Steden

Het zot in de kop

De vijf Dendersteden op deze site beschikken elk over een historische kern die vaak in de nabijheid van de rivier gelegen is. Maar bovenal is het de folklore die hen bindt. Nergens anders wordt zo uitbundig gefeest als aan de oevers van de Dender…

Dendermonde heeft z’n Ros Beiaardommegang en z’n Katuit, Aalst en Ninove hun carnaval, Geraardsbergen z’n krakelingen en Tonnekensbrand en Ath z’n Ducasse… Fesst vieren is in deze vijf Dendersteden een serieuze aangelegenheid, diepgeworteld in de lokale traditie, met als hoogtepunt een stoet dia vaak maanden voorbereiding vergt en waar elke inwoner op zijn manier bij betrokken is.

Na-ijver tussen de steden maakt deel uit van die traditie. Klassiek is de rivaliteit tussen Dendermonde en Aalst. De inwoners van Aalst drijven sinds mensenheugenis de spot met hun Dendermondse buren, door tijdens carnaval het Ros Balatum op te voeren, een sneer naar het Ros Beiaard dat om de tien jaar door de Dendermondse straten trekt. De vete sleept al aan sinds de middeleeuwen, toen de Aalstenaars zware tolrechten moesten betalen op de Dendervaart.

Lachen met de inwoners van naburige dorpen is in de Dendersteden en -dorpen trouwens volkssport nummer één. Kleine anekdotes worden verdraaid en uitvergroot en inspireren de grappenmakers tot het bedenken van spotnamen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Vandaag fungeren ze vooral als een soort geuzennamen, die door de inwoners zelf met trots worden gedragen.

 

image kopie kopie kopie© Toerisme Oost-Vlaanderen
partner logo

Aangeboden door:

Toerisme Oost-Vlaanderen

Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Webwww.tov.be
Mail: toerisme@oost-vlaanderen.be