Utrechtse Heuvelrug; De 9 mooiste fietsroutes

Op de Heuvelrug blijf je ontdekken. Je geniet van ruisende bossen, golvende heuvels, uitgestrekte zandverstuivingen, weidse uiterwaarden en statige kastelen. Voor fietsers is de Heuvelrug een waar paradijs. Het ene moment fiets je over een onverhard bospad en hoor je de grote bonte specht roffelen, het volgende moment rijd je langs bloeiende heide, of stap je af voor een bezoek aan een buitenplaats of museum. En natuurlijk vind je overal op de Heuvelrug gezellige cafés, restaurants en pannenkoekenhuizen. We hebben een top 9 van routes voor je uitgezocht die je meenemen langs cultuurhistorische sporen op de Heuvelrug.

Image© CC BY RBT Heuvelrug & Vallei / Anne Hamers

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Heuvelrug is een bron van natuur en cultuur om te beleven met al je zintuigen. Ga eropuit in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en ontdek deze betoverende omgeving waar het in het voorjaar genieten is van de natuur. Je vindt er loof- en dennenbossen waar je zomaar een ree kunt tegenkomen, adembenemende zandverstuivingen en uitgestrekte heidevelden.

Kastelen en Buitenplaatsen

De Utrechtse Heuvelrug beschikt over prachtige kastelen en buitenplaatsen die nationale bekendheid genieten. De weelderige pronkstukken van macht en pracht zijn gelegen op de mooiste plekken in het landschap. Op deze historische locaties beleef je authentiek Nederlands buitengebied met de mooiste kasteelmusea en tuinen. Je kunt prinsheerlijk overnachten bij een van de sfeervolle landgoedhotels, B&B's en buitenplaatsen. De locaties liggen allemaal op korte reisafstand van elkaar, ideaal om per fiets te bezoeken.

Militair erfgoed

Een van de pronkstukken van de Heuvelrug is de Grebbelinie. Fort aan de Buursteeg in Renswoude was ooit een van de belangrijkste forten van de linie, en herbergt nu een bezoekerscentrum. Andere highlights zijn het Militair Ereveld in Rhenen, Pyramide van Austerlitz in Woudenberg, Park Vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum.

Fietsroute 1047049 - Soesterberg, Zeist en Den Dolder
53,47 km

Soesterberg, Zeist en Den Dolder

Fietsroute 1047049 | Utrecht | Soest | 53,47 km

Vanuit Soesterberg, Zeist en Den Dolder ontdek je de bijzonderste plekken van de Utrechtse Heuvelrug. Deze fietsroute is 52 km lang en is de tocht meer dan waard! Neem tijdens het fietsen een kijkje in het Nationaal Militair Museum en bewonder de stoere tools van de Nederlandse landmacht en luchtmacht. Tijdens de tocht fiets je langs de sfeervolle en ontspannen omgeving van Pannenkoekenboerderij De Smickel. Geniet hier van een heerlijke pannenkoek tijdens de lunch of diner. Vervolgens fiets je langs het mooie park en Paleis Soestdijk. Een bezoek aan dit Paleis geeft bezoekers een kijkje in het leven van de koninklijke familie. Op deze enerverende fietsroute zijn nog veel meer bijzondere plekken te ontdekken. De locaties liggen allen dicht bij elkaar en is ideaal te bezoeken met de fiets.

Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Een Toeristisch Overstap Punt (TOP) is een knooppunt waar diverse fiets- en wandelroutes samenkomen. Een TOP is altijd goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Handig dus, als je met de fietsen achterop de auto naar de Heuvelrug komt. Ook prettig, zeker na een dag fietsen: meestal vind je bij een TOP een café of restaurant.

Fietsroute 1047045 - Baarnse Highlights
30,57 km

Baarnse Highlights

Fietsroute 1047045 | Utrecht | Baarn | 30,57 km

Deze fietsroute laat je kennismaken met de Highlights van het prachtige Baarn. De route start bij Kasteel Groeneveld, vandaar fiets je rondom en door Baarn langs bijzonder cultureel erfgoed en prachtige bezienswaardigheden, zoals Paleis Soestdijk, Kasteel De Hooge Vuursche en De Naald van Waterloo. Ervaar met deze route de rust die de rijke kooplieden in de 17e en 18e eeuw ook opzochten. Je fietst langs waterpartijen, heide en stuifzand om na een fietstocht in de pauze te genieten van een biologisch gebakje bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Onderweg ervaar je de rust van de eeuwenoude bossen, de Soester duinen, de Larense hei, de Blaricumse meent en Eemnesser polder.
partner logo

Aangeboden door:

Regionaal Bureau voor Toerisme
Heuvelrug & Vallei

Het mooie aan fietsen op de Utrechtse Heuvelrug is de enorme diversiteit. Al fietsend door de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, langs de vele landgoederen en kastelen en de uitgestrekte velden, ontdek je de grootse natuur, maar verken je ook ieder detail. Op www.opdeheuvelrug.nl vind je meer informatie over fietsen, de regio en de leukste arrangementen voor tijdens je fietstocht.