Elberadweg

Ruim 1.200 kilometer langs de Elbe

De rivier de Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en loopt ruim 800 kilometer door Duitsland, waar hij uitmondt in de Noordzee bij Cuxhaven. De bijzondere fietsroute langs deze rivier, de Elberadweg, is door de Duitse fietsersbond jaren achtereen uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. Dat is natuurlijk niet voor niks. Onderweg passeer je de mooiste steden zoals Hamburg, Lutherstadt Wittenberg en Dresden. Verder fiets je door uitgestrekte natuurparken. Je kunt aan beide oevers van de Elbe fietsen, waardoor je nooit hetzelfde stuk twee keer hoeft af te leggen tijdens een tocht in deze omgeving. Het grote aantal fietsvriendelijke accommodaties in dit gebied maakt deze route perfect voor een meerdaagse fietsvakantie.

Voor meer informatie kijk ook eens op:  fietsen-elbe.nl 

Maak kennis met de Elberadweg

foto1© Stade_Marketing_und_Tourismus_GMBH_Martin_Elsen

Traject Noord

Traject Noord van de Elberadweg brengt je van de havenstad Cuxhaven naar het Brandenburgse Wittenberge. Rondom dit ruim 325 kilometer lange traject kun je genieten van het maritieme landschap van Nedersaksen. Je fietst langs hoge dijken, uitgestrekte boomgaarden, talloze schepen in het water en prachtige oude Hanzesteden zoals de inmiddels bruisende wereldstad Hamburg. Ook kleinere havenstadjes als Stade en Neuhaus zijn een bezoekje waard. De oude DDR-grensposten die je hier en daar langs de Elbe ziet staan getuigen van een bewogen geschiedenis.

Fietsroute 766069 - 'Elberadweg' - Noord
247,14 km

'Elberadweg' - Noord

Fietsroute 766069 | Nedersaksen | Cuxhaven | 247,14 km

Cuxhaven/ Brunsbüttel naar Freiburg/Glückstadt (57 km)

Met dit traject laat de Elberadweg zich van zijn maritieme kant zien. De Elbe mondt uit tussen Cuxhaven en Brunsbüttel, waardoor je dit traject in een van deze twee plaatsen kunt beginnen. De visserij en de scheepvaart hebben hier hun sporen achtergelaten. De 57 kilometer lange tocht eindigt in Freiburg of Glückstadt. De omgeving van Freiburg is met zijn 'Vogelkiekerbus' en beschermde natuurgebieden zeker de moeite waard. Glückstadt staat vooral bekend om zijn culinaire specialiteiten als de Glückstädter haring en evenementen als de 'Matjeswochen'.

Freiburg/Glückstadt naar Lühe/Schulau (54 km)

Glückstadt en Stade zijn de hoogtepunten van dit traject. De Elbe wordt nu steeds breder, met uitgestrekte zandstranden langs de oevers. Je ontdekt eilandjes in de Elbe, de dijken zijn zwaarder en hoger. Het uitzicht wordt gedomineerd door fruitboomgaarden en industriecomplexen. In het voorjaar en in de herfst zijn hier grote zwermen vogels te zien. Eindpunten van dit traject zijn Lühe en Schulau. In Lühe is het scheepvaartmuseum in de Alte Leuchtturm de moeite waard. Schulau is vooral bekend vanwege de veerponten en scheepvaart.

Lühe/Wedel naar Ochsenwerder/Zollenspieker

Dit traject mag met een gerust hart het meest bijzondere traject genoemd worden. De fietsroute loopt namelijk dwars door een wereldstad. Hanzestad Hamburg heeft het allemaal: een prachtige haven, een modern en historisch centrum en het maritieme landschap van de benedenloop van de Elbe.
Dit bijzondere traject laat je niet alleen de centrumkant van Hamburg zien, maar neemt je mee naar bijzondere stadswijken die je tijdens een gewone stedentrip nooit gezien zou hebben.

Zollenspieker naar Bleckede

Dit traject wordt gekenmerkt door de kleigronden aan de linkeroever van de Elbe en de steile hellingen rechts van de rivier. Langs de hoge oever tussen Geesthacht en Lauenburg heb je een prachtig uitzicht over de kleipolders. De stuw met sluis en vistrappen verraadt de opvallende vloedwerking van de zee. Tussen de steden door zorgt de eeuwenoude landelijke cultuur voor de nodige afwisseling. Techneuten kunnen hun hart ophalen in Scharnebeck: daar vind je de grootste scheepsliften ter wereld. Voor wie nog wat cultuur wil opsnuiven is de 800 jaar oude schippersstad Lauenburg zeker een bezoek waard.

Bleckede naar Hitzacker

In Lauenburg begint het UNESCO Biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe dat zich uitstrekt over een lengte van 400 km. Het reservaat wordt gekenmerkt door dunbevolkte gebieden en een indrukwekkende dierenwereld. Pauzeren doe je in de knusse stadjes onderweg, zoals het kunstenaarsstadje Bleckede, Boizenburg en Lauenburg. Onderweg langs dit traject ontdek je sporen van het voormalig DDR-gebied, zoals bij Amt Neuhaus. Hitzacker ligt midden in het biosfeerreservaat en is een absolute aanrader.
foto2© TMGS_Elbland_Dresden

Traject Midden

Het middenstuk van de route (Traject Midden) neemt je mee langs een hoop historische bezienswaardigheden tussen Wittenberge en Dessau. Dit 260 kilometer lange traject loopt overwegend door het voormalige DDR-gebied. Een van de hoogtepunten onderweg is zonder twijfel de Ottostad Maagdenburg. Deze stad is niet alleen in cultureel opzicht interessant, maar ook de beroemde waterwegenkruising is een echte bezienswaardigheid. Nog niet genoeg cultuur gesnoven? Bezoek dan ook de oude keizerstad Tangermünde en het oudste kuuroord van Duitsland: Bad Salzelmen. Natuurliefhebbers kunnen genieten van het UNESCO-reservaat Rivierenlandschap Elbe.

Fietsroute 766072 - 'Elberadweg' - Midden
209,21 km

'Elberadweg' - Midden

Fietsroute 766072 | Nedersaksen | Hitzacker | 209,21 km

foto3© TVSSW_Sylvio Dittrich

Traject Zuid

Traject Zuid is het laatste traject door Duitsland. Dit gedeelte loopt van Dessau naar de Tsjechische grens, waarbij je onderweg een bezoek kunt brengen aan het schitterende Dresden. Het laatste Duitse stuk loopt door de Sächsische Schweiz, een prachtig stuk natuur in de deelstaat Saksen met romantische rotsformaties, ruige ravijnen en spannende uitzichten. Maak je maar geen zorgen dat je je een ongeluk trapt in heuvelachtige gebieden, want ook dit traject loopt overwegend door het dal van de Elberadweg. Daardoor fiets je bijna alleen maar over vlakke stukken.

Fietsroute 766073 - 'Elberadweg' - Zuid
336,14 km

'Elberadweg' - Zuid

Fietsroute 766073 | Saksen-Anhalt | Magdeburg | 336,14 km

foto4© © Tourismusverband Sächsische Schweiz Sylvio Dittrich

Traject Tsjechië

Het Tsjechische deeltraject van de Elberadweg - Traject Tsjechië - is goed voor 370 kilometer door een afwisselend stuk natuur langs een hoop culturele bezienswaardigheden. Een aanrader is de oude wijnstad Melník, waar de Elbe en de Moldau samenkomen. Vanaf hier kun je via de Moldauroute verder fietsen naar Praag. Wie in het Reuzengebergte de bron van de Elbe wil bezoeken neemt bij de Spindlermühle de fiets mee de stoeltjeslift in. Je fietst vervolgens naar Elbbaude waar je je fiets achterlaat. Je loopt daarna ongeveer een kilometer naar de bron van de Elbe, een wandeling die zeker de moeite waard is!

partner logo

Aangeboden door:

Elberadweg

De rivier de Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en loopt ruim 800 kilometer door Duitsland, waar hij uitmondt in de Noordzee bij Cuxhaven. De bijzondere fietsroute langs deze rivier, de Elberadweg, is door de Duitse fietsersbond jaren achtereen uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. Onderweg passeer je de mooiste steden zoals Hamburg, Lutherstadt Wittenberg en Dresden.