Donaufietspad, al jarenlang een topper!

Deze klassieker onder de Oostenrijkse fietspaden en voorloper voor de klassieke fietsvakantie is de 310 kilometer lange Donau-Radweg van Passau naar Wenen. De actieve vakantieganger kan via een vlak terrein en autoluwe paden ongehinderd naar Wenen fietsen. Dit succesverhaal beslaat inmiddels ruim 30 jaar! In 1982 werd het eerste verkeersbordje ‘Donauradweg’ opgehangen. Het oude jaagpad werd met goedkeuring van het toenmalige waterschap in Wenen geopend voor toeristische doeleinden. Fietsen als een onafhankelijke vakantievorm. Het toenmalige onderbouwde idee van het reizen met de fiets geniet een nog steeds grotere populariteit.

Jan en Irene de Vries uit Zoetermeer maken het liefst langere fietstochten, “voor ons is een 8-daagse fietsvakantie te kort”, zegt Irene, “wij maken graag langere tochten van zo’n 15 dagen”. Daarom hebben Jan en Irene gekozen om het bekende Donaufietspad te verlengen en beginnen zij hun tocht al in Regensburg.

Regensburg - Straubing ca 55 km

“Normaalgesproken stoppen wij voor onze langere reizen alleen voor de overnachting in de omgeving van Regensburg en rijden de volgende dag door naar onze bestemming” vertelt Jan, “maar voor deze fietsvakantie was het onze startplaats en zijn we in Regensburg op de fiets gestapt”. Als eerste kwamen we langs de Ruïne Donaustauf, deze ruine toornt zo’n 420 meter boven het Middeleeuwse plaatsje Donaustauf en is zeker het bezichtigen waard. Daarna zijn wij doorgefietst naar het beroemde monument Walhalla. Het Walhalla is een neoclassicistische eretempel op een hoog terras bij Donaustauf nabij de Beierse stad Regensburg. Deze Tempel Deutscher Ehren werd tussen 1830 en 1841 gebouwd in opdracht van koning Ludwig I van Beieren en is voorzien van bustes en plaquettes van belangrijke staatslieden, militairen, wetenschappers en kunstenaars uit de "Duitstalige wereld", waaronder traditioneel ook Nederland en België worden gerekend. Het door Leo von Klenze ontworpen gebouw is genoemd naar het Walhalla uit de Germaanse mythologie. Als architectonisch voorbeeld gold het Parthenon in Athene.

Aan het einde van de dag kwamen in een mooi 4-sterren hotel in Straubing, waar wij ook gegeten hebben.

Fietsroute 606873 - Donaufietspad Etappe 1 (Regensburg - Straubing)
55,50 km

Donaufietspad Etappe 1 (Regensburg - Straubing)

Fietsroute 606873 | Beieren | Regensburg | 55,50 km

Vanaf Regensburg fietst u langs de Ruine Donaustauf naar het beroemde monument Walhalla. Over het Donaufietspad naar Straubing.

Straubing - Hengersberg ca. 52 km

Vanaf Straubing fietsen we door het gebied dat de “Gäuboden” wordt genoemd, via Bogen naar Deggendorf.In Deggendorf stroomt de Isar in de Donau en hebben wij nog een klein stukje over het Isarradweg gefietst voordat we verder naar Hengersberg zijn gegaan.

Fietsroute 606880 - Donaufietspad Etappe 2 (Straubing - Hengersberg)
51,61 km

Donaufietspad Etappe 2 (Straubing - Hengersberg)

Fietsroute 606880 | Beieren | Straubing | 51,61 km

Vanaf Straubing naar Bogen, langs Deggendorf en verder naar Hengersberg.

Hengersberg - Passau ca. 56 km

Langs Aicha naar Vilshofen. Natuurlijk zijn wij in Vilshofen gestopt om deze plaats te bekijken. Met een geschiedenis van ruim 1200 jaar is er voldoende te zien in het historische stadscentrum met de o.a. de “Stadtturm”, de St. Johanneskerk en mooi gerestaureerde oude straatjes en steegjes. ’s Middags zijn we weer op de fiets gestapt en naar Passau gereden, onderweg hadden we prachtige uitzichten op het Beierse Woud. In Passau hebben wij twee extra nachten gereserveerd om deze drie-rivieren-stad op het gemak te kunnen bezoeken.

Fietsroute 606885 - Donaufietspad Etappe 3 (Hengersberg - Passau)
57,16 km

Donaufietspad Etappe 3 (Hengersberg - Passau)

Fietsroute 606885 | Beieren | Hengersberg | 57,16 km

Langs Aicha naar Vilshofen. Met prachtige uitzichten op het Beierse Woud fietst u naar Passau