Dommelpad

Ruim 130 kilometer wandelen langs de Dommel. Van de uitmonding in ’s-Hertogenbosch (NL) tot de bron in Peer (BE). De Dommel is een rivier die ontspringt op de Donderslagse Heide ten zuiden van het Belgische Peer. Waar de Dommel begint als klein stroompje, verandert zij langzaam in een klein meanderend beekje tot een flinke rivier vlak bij het eindpunt.

In totaal is de Dommel 120 kilometer lang. Hiervan stroomt ongeveer 35 kilometer over Belgisch grondgebied en de overige 85 kilometer stroomt over Nederlands grondgebied.

 

image© CC-BY Jos Dielis

Het ‘Dommelpad’ zijn twee afzonderlijke routes: een fiets- en een wandelroute, die langs en nabij de rivier de Dommel lopen. In ’s-Hertogenbosch mondt de Dommel, samen met de Aa, uit in de Dieze. Bij de VVV o.a. in Valkenswaard is een brochure verkrijgbaar over het dommelpad. De ontwikkelde brochure bevat, naast de wandel- en de fietsroute, informatie over het gebied rondom de Dommel, omliggende natuurgebieden, nabijgelegen bezienswaardigheden en afstaptips.

 

image kopie© CC-BY Jos Dielis
partner logo

Aangeboden door:

De Groote Heide

Voor wie de juiste routes zoekt is De Groote Heide nog altijd te beleven als één groot aaneengesloten natuurgebied. Met daarin gevarieerde, aantrekkelijke en waardevolle natuurparels. Een dag lang ongestoord zwerven door dit enorme gebied is geen enkel probleem! Waar kan dat nog? 

De 'doorsnee' buitenmens zal er zich uitstekend thuis voelen. De gericht geïnteresseerde natuurliefhebber komt zintuigen tekort. Niet voor niets is een groot deel van De Groote Heide aangewezen als "Natura2000-gebied" en behoort het Natuurgrenspark wat betreft biodiversiteit tot de top-tien van Europa.