Amstel Gold Race

Een van de Zwaarste WorldTour wedstrijden

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwieler wedstrijd en heeft de ProTour status. Het is een echte klassieker, die al sinds 1966 op de kalender staat. 

Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en een grote hoeveelheid korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour wedstrijden. De Amstel Gold Race is de enige echt Nederlandse klassieker. Na de kasseien van Vlaanderen en Parijs-Roubaix trekt het peloton de Limburgse heuvels in. Wel opeens een totaal ander peloton met ook totaal andere kanshebbers.

foto© CC BY Visit Zuid-Limburg

Zelf een deel van de Amstel Gold Race te fietsen?

Wil je eens ervaren hoe het is om een deel van de Amstel Gold Race te fietsen, maar schrikken de steile Limburgse heuvels je af? Dan is eerste lus langs de Grensmaasvallei echt iets voor jou. Onderweg kom je milde beklimmingen tegen en mooie uitzichten, maar de echte kuitenbijters blijven je bespaard. Zo kun je als beginner dus ook de sfeer van deze bekende wielerronde proeven. De tweede lus van de Amstel Gold Race is de moeilijkste en de langste variant van de drie lussen. De derde lus van de gemarkeerde routes van de Amstel Gold Race, staat bekend als het ‘finishrondje’. Het laatste gedeelte van deze lus loopt namelijk precies hetzelfde als het slotgedeelte van de echte wedstrijd.

Fietsroute 837964 - Amstel Gold Race - Lus 1
79,37 km

Amstel Gold Race - Lus 1

Fietsroute 837964 | Limburg | Valkenburg | 79,37 km

Wil je eens ervaren hoe het is om een stukje van de Amstel Gold Race te fietsen, maar schrikken de steile Limburgse heuvels je af? Dan is deze lus langs de Grensmaasvallei echt iets voor jou. Onderweg kom je milde beklimmingen tegen en mooie uitzichten, maar de echte kuitenbijters blijven je bespaard. Zo kun je als beginner dus ook de sfeer van deze bekende wielerronde proeven.

Op naar Maastricht
Het startpunt van deze route ligt aan de rand van Valkenburg. Vanuit hier zet je koers naar de oevers van de Maas. Daarbij beklim je achtereenvolgens de Daalhemmerweg en de Cauberg. Even later volgt de beklimming van de Geulhemmerberg. Dan zijn je benen al aardig opgewarmd, maar je hebt nog een eindje te gaan. Vanuit Maastricht fiets je parallel aan de loop van de Maas naar Stein. Onderweg geniet je van de mooiste plekjes van de Grensmaasvallei.

Klimmen maar
Via de Lange Raarberg fiets je weer terug richting het zuiden. Vanuit Voerendaal fiets je door verschillende plaatsjes terug naar Valkenburg. Daarbij fiets je over lange, niet zo steile heuvels zoals de Mingersberg en de Vrakelberg. Via de Cauberg kom je uiteindelijk weer uit bij het startpunt van de route in Valkenburg.
Fietsroute 837974 - Amstel Gold Race - Lus 2
102,91 km

Amstel Gold Race - Lus 2

Fietsroute 837974 | Limburg | Valkenburg | 102,91 km

Deze lus van de Amstel Gold Race is de moeilijkste en de langste variant van de drie lussen. Als je op zoek bent naar een uitdaging is deze route dus echt iets voor jou en daarnaast is het ook nog eens de mooiste lus van allemaal. Onderweg fiets je door de omgeving van Vaals, Epen en Slenaken.

Klimmen naar het drielandenpunt
Deze route begint net als de andere lussen met de beklimming van de Cauberg. Vervolgens daal je rustig aan af naar Maastricht. Daarna fiets je verder naar Cadier en Keer waar het klimmen kan beginnen. Via de ene na de andere beklimming zoals de Gulperberg, de Vaalserberg en de Schweiberg zet je koers naar het drielandenpunt. Op het hoogste punt van Nederland bij Vaals maak je een draai om vervolgens verder te fietsen naar Gulpen via onder andere een klimmetje bij de Eperheide.

Terug naar Valkenburg
Terwijl je koers zet naar Simpelveld bedwing je de Kruisberg. Daarna staan er nog twee beklimming op het programma tussen Simpelveld en de finish in Valkenburg. Het laatste stukje van de route bestaat uit relatief milde beklimmingen om je tocht rustig aan te eindigen. In Valkenburg aangekomen is het tijd om neer te ploffen bij een restaurant of een café voor een welverdiend hapje en een drankje.
Fietsroute 838523 - Amstel Gold Race - Lus 3
69,72 km

Amstel Gold Race - Lus 3

Fietsroute 838523 | Limburg | Valkenburg | 69,72 km

Deze variant van de gemarkeerde route van de Amstel Gold Race staat bekend als het ‘finishrondje’. Het laatste gedeelte van deze route loopt namelijk precies hetzelfde als het slotgedeelte van de echte wedstrijd. Deze route is perfect voor fietsers die nog geen grote afstanden kunnen fietsen, maar wel graag klimmen.

Klimmen maar!
Je begint deze tocht met de Cauberg, net zoals de andere varianten van deze route. Aan het begin van de route zet je via de Geulhemmerberg de afdaling in naar Maastricht. Vervolgens zet je verder koers naar Cadier en Keer, Slenaken en Mechelen langs de Belgische grens. Onderweg beklim je onder andere de Piemert en de Schweiberg. Vervolgens fiets je verder door het heuvelachtige landschap naar Gulpen en verder naar Valkenburg door verschillende dorpjes heen. Onderweg is het onder andere bikkelen tijdens het beklimmen van de Gulperberg, de Kruisberg en de Keutenberg.

Terug naar Valkenburg
Na het pittige laatste stukje van de route wacht je nog een toetje: de Cauberg. Via deze berg kom je terug bij het punt waar je je tocht ook begonnen bent. Na al die beklimmingen heb je het meer dan verdiend om te genieten van een lekker hapje en een drankje in het centrum van Valkenburg.
foto kopie© CC BY Visit Zuid-Limburg

Racefietsen voor ieder budget

fiets 1

Triban 100 Shimano

Decathlon heeft deze racefiets speciaal voor beginners en banden: banden die een veilig gevoel geven, eenvoudig schakelen en een echt koersstuur!

€ 259,99

Bekijk deze fiets

fiets 3

Triban RC 500 Shimano

Decathlon heeft deze racefiets ontworpen en getest voor regelmatige ritten. De fiets voelt zo comfortabel dat je steeds vaker en verder wilt rijden.

€ 649,99

Bekijk deze fiets

fiets 2

Van Rysel Ultra AF Ultegra

De 920AF, een mooi staaltje van de kunde van onze fietsingenieurs, is perfect voor cyclosportievelingen die graag proeven van het wedstrijdcircuit.

€ 1.409,99

Bekijk deze fiets

Dit zijn slechts 3 van de 35 racefietsen in het assortiment van Decathlon.

Bekijk alle racefietsen


Aangeboden door:

partner 1
partner 3