Het noordelijke Zwarte Woud

Op zoek naar een mooi stuk natuur met gevarieerde wandel- en fietsroutes? Bezoek dan eens het noorden van het Zwarte Woud (het “Nördlicher Schwarzwald”). Een prachtig stuk natuur waar je niet alleen goed kunt wandelen en fietsen, maar ook heerlijk kunt ontspannen in de vele kuuroorden die het Zwarte Woud rijk is. Kortom; een gezonde regio die je even laat ontsnappen aan het hectische leven.

image© CC BY Alexander Kijak

Waar ligt het Zwarte Woud?

Kaart

Het noordelijke gedeelte van het Zwarte Woud ligt in de deelstaat Baden-Württemberg. Vanuit Nederland bereik je dit prachtige natuurgebied binnen een paar uurtjes. Het noordelijkste stadje Pforzheim ligt op slechts 2,5 uur rijden van Frankfurt. Ook is de regio goed te bereiken met het vliegtuig, Stuttgart is een van de meest voor de hand liggende luchthavens. Ideaal voor een lange vakantie, een midweek, of zelfs een weekendje weg. De regio bestaat uit een groot aantal kuuroorden, zoals Bad Liebenzell, Bad Wildbad en Bad Herrenalb. Het hart van het noordelijke Zwarte Woud is Calw, de stad van Hermann Hesse en tevens uitgangspunt van een groot aantal fiets- en wandelroutes. Via Frankfurt is het Zwarte Woud ook met de trein goed te bereiken. Op veel plekken kun je (elektrische) fietsen huren, zodat je de auto eigenlijk niet nodig hebt.

Wellness en cultuur

De vele kuuroorden van de regio gaan gepaard met een groot aantal wellnesshotels. Na een lange fiets- of wandeltocht kun je hier heerlijk ontspannen. In de luxe hotels kun je je laten verwennen met massages, verschillende wellnessbehandelingen en regionale specialiteiten. Overnacht je op een camping, in een herberg, of wie weet in een van onze hutjes of woonwagens, dan kun je een van onze vijf thermale baden bezoeken. Tussen het fietsen en wandelen door kun je in de historische stadjes een hoop cultuur opsnuiven. Het staat er vol met voormalige kloosters, kasteelruïnes en spannende musea. Voor jong en oud valt er van alles te beleven! Veel hotels in het Zwarte Woud bieden arrangementen aan, zodat je je favoriete thema’s voordelig met elkaar kunt combineren. Wil je weten wat je nog meer kunt doen in het Zwarte Woud? Kijk dan op www.mijn-zwartewoud.nl

Fietsen in het Zwarte Woud

In onze regio kun je prima fietsen. Door het heuvelachtige landschap zijn sommige routes best pittig, maar er blijven genoeg regio's over die vlak genoeg zijn voor een heerlijke gezinstocht. De fietsroutes door het Nagoldtal en het Enztal zijn hier voorbeelden van. Onderweg vind je een hoop bezienswaardigheden en veel speelmogelijkheden voor de kleintjes. Fanatiekelingen kunnen zich uitleven in het 'ruige stuk' van het Zwarte Woud; ook de verschillende e-bike- en mountainbikeroutes zijn hiervoor geschikt. Met een e-bike trotseer je de steilste hellingen. En wat is er leuker dan met de mountainbike de berg af te suizen? In deze regio vind je een groot aantal oplaadpunten en verhuurpunten, zoals bij de plaatselijke VVV en verschillende hotels. Bij de verschillende 'Bett & Bike hotels' ben je als fietser meer dan welkom. Ook voor fietsroutes helpt de routeplanner je goed voorbereid op weg. 

Wandelen door het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud staat bekend om zijn vele gevarieerde wandelroutes voor jong en oud. Wilde natuur en rustige dalen wisselen elkaar af. Er zijn wandelroutes met verschillende thema's, zodat er voor iedereen wat bij zit. Cultuurliefhebbers, jonge kinderen, de geoefende wandelaar: iedereen komt hier aan zijn trekken. Onderweg kom je een hoop water tegen. De beekjes in het bos zijn niet alleen met een simpele brug te trotseren: soms moet je van steen naar steen springen of een stukje met een vlot. Wandelaars zijn meer dan welkom in het Zwarte Woud: er zijn een groot aantal wandelhotels die een uitgebreide service bieden, zoals bagagetransfert, droogruimtes voor natte kleding en het verhuren van wandelschoenen- en stokken. Ga goed voorbereid op weg en plan vooraf je route. Dat kan onder andere met de routeplanner van het Nördlicher Schwarzwald. Deze kun je ook als app downloaden. Ga je liever met een gids op stap? Ook dat kan geregeld worden.

Gegidste e-biketochten

Ben je op zoek naar een e-biketocht door het noordelijke Zwarte Woud maar heb je geen zin om constant je gps of de routeborden in de gaten te houden? Dan bestaat er de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan. Met onze ervaren gids Bernd Paul kun je op verschillende manieren de omgeving per e-bike verkennen: sportief en pittig, of liever rustig met volop tijd voor de bezienswaardigheden onderweg. Nog tot aan het einde van het fietsseizoen (oktober) zijn er gegidste e-biketochten te boeken. Heb je geen e-bike? Ook geen probleem; je huurt er een van ons.

De tochten vinden plaats tijdens verschillende weekenden in augustus, september en oktober. De kosten bedragen 5 euro p.p., huur je een e-bike, dan betaal je in totaal 15 euro. Reserveren is aan te raden. Je vertrekt vanaf het Bürgerzentrum Bad Liebenzell. Klik hier voor meer informatie.


partner logo

Aangeboden door:

Nördlicher Schwarzwald

Het Nördlicher Schwarzwald is een prachtig stukje natuur waar je tal van fietstochten en wandelingen kunt maken, maar je kunt er ook heerlijk ontspannen in een van de vele kuuroorden waar dit gebied bekend om staat. Je kunt dus zelf kiezen of je gaat voor actief genieten of volledig ontspannen om even te ontspannen van de hectiek van alledag.