Zonhoven komt van Sonuwe, wat letterlijk ‘waterland aan de (rivier) Son’ betekent. Je begrijpt meteen waarom, wanneer je in het westelijke deel van Zonhoven een bezoek brengt aan de Wijers, het grootste vijvercomplex van Vlaanderen!

Dit gebied, met zijn talloze vijvers en waterloopjes, geeft leven aan unieke vogel- en plantensoorten, boven én onder de waterspiegel. Op de uitkijktoren, midden in de Wijers, krijg je een fantastisch zicht op de hoeveelheid vijvers die hier liggen. Kun jij de Roerdomp spotten, het adoptiekind van de gemeente? Neem ook zeker een kijkje achter de schermen van een van de toonaangevende viskwekerijen in het gebied, die terecht beschouwd worden als de architecten van de Wijers.

Geniet van een haast ongerepte groene rijkdom zover het oog reikt: meer dan 1000 hectare natuurpracht wordt doorkruist door een uitgebreid fietsroutenetwerk. Het natuurreservaat ‘de Teut’, met zijn betoverende vennen en paarse zeeën struikheide, lijkt tijdens de zomermaanden zo uit een  Provençaals schilderij weggerukt. Zonhoven heeft ook leuke evenementen te bieden, zoals de Zondagsmarkt en de Superprestige Veldrijden. Meer info wordt je graag verstrekt in het UiTpunt waar ook de toeristische dienst gehuisvest is.

Foto © RLLK