Bezoek Westland logo

Westland is een prachtige regio aan de kust die nog redelijk onontdekt is door toeristen. Ga lekker op pad en geniet in alle rust van alle moois dat hier te vinden is. Deze streek staat bekend als Glazen Stad vanwege de vele glazen kassen die hier staan voor de tuinbouw, maar dat is slechts één gezicht van Westland. Je vindt hier namelijk ook eeuwenoude vaarwegen, historische kernen vol monumenten, landelijke weggetjes, een rustige kustlijn en kilometerslange fiets- en wandelpaden die het verkennen waard zijn. Tijd voor een tripje naar het Westland!

Waar ligt Westland?

Het Westland is gelegen aan de kust van Zuid-Holland en het wordt omringd door Den Haag in het noorden, Midden-Delfland in het oosten en Hoek van Holland in het zuiden. Verder vind je in de omgeving van Westland veel water. Zo grenst het gebied niet alleen aan de Noordzee, maar ook aan het water van de Maassluis. Waterliefhebbers kunnen hier kortom hun hart ophalen. Het stille duingebied van Westland vormt een oase van rust in een gebied vol bedrijvigheid. Drukke steden zoals Delft, Den Haag en Rotterdam liggen bijvoorbeeld op slechts 20 minuten afstand van Westland. Kom eens ontspannen in dit mooie gebied.


Te voet of per fiets door Westland

Aan mooie wandelpaden en fietspaden is er geen gebrek in deze regio. Zo vind je hier een prachtig fietspad dat ruim 11 kilometer over de duinen loopt met prachtige uitzichten over de omgeving. Ook liggen er hier allerlei landelijke paadjes om overheen te slenteren. Ga lekker op pad en laat je meenemen langs alle mooie plekjes van Westland.

Uitwaaien aan de stille kust van Westland

Historische tuinbouw in Westland

Eeuwen geleden kwam de tuinbouw tot bloei in het Westland. Er werden destijds voornamelijk druiven gekweekt in dit gebied. Tegenwoordig is het een van de grootste tuinbouwgebieden ter wereld en dat zie je nog steeds terug aan alle kassen in Westland. Verder vind je hier historische vaargeulen die vroeger werden gebruikt om alle groenten en fruit naar de veiling te verschepen. Sporen van de tuinbouwindustrie zijn kortom alom aanwezig in dit gebied. Ontdek het zelf met een tochtje.

Lees alles over de tuinbouw in Westland

Fietsroute 769877 - Fietsen langs de kust en de kassen van het Westland
48,18 km

Fietsen langs de kust en de kassen van het Westland

Fietsroute 769877 | Zuid-Holland | Wateringen | 48,18 km

Het Westland staat bekend om de vele glazen kassen en de tuinbouw die hier veel plaatsvindt. Op deze route fiets je door het kassengebied, maar je maakt ook kennis met de andere kanten van dit gebied. Zo kun je hier bijvoorbeeld ook heerlijk uitwaaien aan de kust en historische kernen verkennen.

Tuinbouw en bloemen
Het startpunt van deze fietstocht ligt net buiten Wateringen. Vanuit hier zet je via Naaldwijk en ’s-Gravenzande koers naar de kust. Onderweg kun je een tussenstop maken bij het Westlands Museum. Daar kom je onder andere meer te weten over de ontwikkeling van de tuinbouw in dit gebied. Even verderop vind je de Pluktuin waar je lekker doorheen kunt wandelen. Trek gekregen van al dat actief bezig zijn? Strijk dan neer bij Eetcafé De Witte ’s-Gravenzande voor een hapje en een drankje. Daarna fiets je verder naar het mooie duingebied de Banken.

Langs de kust
Vanaf het lange fietspad op het duin waar je overheen rijdt kun je prachtig uitkijken over zee en over de kassen in de wijde omgeving. Verder kom je ook langs de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland. Op het laatste gedeelte van de route kun je terecht bij De Jachthaven Kwintsheul voor een kopje koffie, een lunch of een diner.

De Zandmotor
Het schiereiland de Zandmotor is aangelegd om de Nederlandse kust te versterken. Je vindt het eiland ter hoogte van natuurgebied Solleveld. Je vindt hier allerlei kust- en wadvogels en af en toe laten zeehondjes zich hier zelfs zien. Het Westlandse deel van de kust is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wil je meer weten over Westland? Kijk dan hier.

Misschien ook interessant voor je?