Vechtdal Marketing logo

Opgepompte fietsbanden en een goed gevulde picknickmand voor onderweg. Dit is alles wat je nodig hebt om al fietsend te genieten van het steeds wisselende landschap in het Vechtdal.

Met je voeten op de pedalen en je gezicht in de wind gaan er vele honderden kilometers aan fietspaden aan je voorbij. Langs bospaden en oude klinkerwegen maakt het rivierlandschap stroomopwaarts plaats voor uitgebreide loof- en naaldbossen met heuvels. Heidevelden gaan over in koelanden en houtwallen in bossen. Ontdek jij liever de natuur met een paar stevige wandelschoenen? Honderden hectare landgoed ligt op je te wachten. Met of zonder gebruik van het wandelnetwerk kun je in het Vechtdal wandelen en volop genieten van de rust en ruimte.

eindeloos
genieten

Het Vechtdal ligt aan de Duitse grens en geeft je alle mogelijkheid om grenzeloos te genieten!De Duits-Nederlandse grens, die vroeger voor smokkelaars, venters en andere avonturiers een geliefde oversteekplaats tussen Duitsland en Nederland vormde, is vandaag de dag een aantrekkelijk gebied waar je het beste van beide landen kunnen ontdekken. Uitstapjes in het grensland zijn een ontdekkingsreis op zoek naar kleine en grote verschillen. Op cultureel gebied, qua gebruiken en tradities, maar zeker ook op culinair vlak. Ontdek de grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes in het Vechtdal.

Fietsroute 207556 - Vechtdalroute
233,60 km

Vechtdalroute

Fietsroute 207556 | Overijssel | Zwolle | 233,60 km

Wil jij het Vechtdal ontdekken? Dan is deze LF-route van 245 kilometer van Zwolle naar het Duitse Darfeld echt iets voor jou. Al fietsend volg je de loop van de Vecht in zeven etappes. Verdeel deze etappes over verschillende dagen en maak kennis met de wisselende landschappen en gezellige plaatsjes op deze route.

Traject 1 - Over de dijk naar de monding: Zwolle-Vilsteren 37,2 km
Het eerste traject start in de Hanzestad Zwolle. Vanuit hier fiets je naar Vilsteren door schitterende oude landgoedbossen met prachtige villa’s en kastelen. Huize de Horte is de meest westelijke van de reeks landhuizen langs de Vecht. Vanaf Dalfsen vervolgt de route zich richting het dorp Vilsteren, dat in z’n geheel op een landgoed ligt.

Traject 2 - Een afwisselend hoevenlandschap: Vilsteren-Hardenberg 39,9 km
Bij Ommen en Hardenberg liggen grote aaneengesloten bosgebieden. Op enkele landgoederen zoals Vilsteren, Laer en Beerze zijn nog statige landgoedhuizen te vinden. De bossen worden afgewisseld met enkele van de fraaiste boerengemeenschappen, zoals Junne, Beerze, Diffelen en Rheeze.

Traject 3 - Veenresten in het grensland: Hardenberg-Emlicheim 24,7 km
Op dit traject ga je de grens over door historische stadjes zoals Gramsbergen, Laar en Emlichheim. Vanaf de grensplaats Laar kom je in een fraai landschap van oude boerderijen met fruitbomen, kerken en een windmolen. Op dit traject kun je een pauze houden bij Granny’s Barn Hadassa Hoeve in Ane. Geniet hier van een lekkere lunch of een diner om nieuwe energie op te doen. Vanuit hier kun je ook route 420576 volgen.

Traject 4 - Zwerven langs weidse riviervlakten; Emlichheim – Nordhorn 44,3 km
Op dit traject kruis je de Vecht vele malen. Direct aan de rivier liggen de weilanden en akkers. Slinger je iets verder van de rivier af dan voert de route je door een landelijk gebied met knotwilgen, houtwallen en bosjes.

Traject 5 - Langs oude dorpen en hoeven: Nordhorn-Schüttorf 29,9 km
Bij Bad Bentheim en Schüttorf bouwden de graven van Bentheim hun machtsimperium op en hier vestigden zich ook handelaren om zich te verrijken met Bentheimer zandsteen. Al van verre is de van oost naar west lopende richel in het vlakke land te zien die deze bodemschat herbergt.

Traject 6 - Over de grens naar Münsterland: Schüttorf-Metelen 37,2 km
Ten zuiden van Schüttorf bij Ohne ligt de grens tussen de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Dat is goed te zien zowel in het landschap als aan de bebouwing. Kleine weggetjes slingeren door het glooiende landschap.

Traject 7 - Steinfurter Land, land van boeren, wevers en 'kiepenkerle': Metelen-Darfeld 30,3 km

De Vecht zoekt slingerend haar weg door het typerende parklandschap van Münsterland. In het heuvelachtige land is de ingesneden rivier in de lagere kommen te vinden, veelal omzoomd door oude begroeiing. Het typerende stroomdallandschap dat zich hier gevormd heeft, is op veel plaatsen beschermd. Groene weilanden omringd door houtwallen en bossen vormen het coulisselandschap waarin zowel boeren als vorsten maar wat graag hun onderkomen bouwden.